Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!
Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de coffee break…
De golf van de toekomst
Het Stedelijk Museum Schiedam en kunstplatform DAR Cultural Agency presenteren de internationale groepstentoonstelling: “NEW WAVE. Future Voices in Art.” Zes nieuwe zaalvullende installaties vormen een nieuwe internationale beweging in de kunst. Deze beweging bespreekt collectieve ervaringen en lokale ecosystemen en kaart wereldwijde thema’s aan. “NEW WAVE” doorbreekt de traditionele scheiding tussen ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur en vertrekt vanuit het alledaagse.
“NEW WAVE” is te zien van 22 juni t/m 3 november in het Stedelijk Museum Schiedam.
Het lichtpunt in het duister
Awoiska van der Molen is te zien met haar tentoonstelling “The Humanness of Our Lonely Selves” in het Amsterdamse fotografiemuseum, Huis Marseille. Deze keer zoomt de kunstenaar in op verlichte vensters in de donkerte van de avond. Naast het werk van Van der Molen is ook het werk van Jeff Cowen te zien. Cowen toont werken die hij recent in Zuid-Frankrijk heeft gemaakt, geïnspireerd door het felle licht en de indrukwekkende natuur.
De werken van Awoiska van der Molen en Jeff Cowen zijn te zien t/m 13 oktober 2024 in Huis Marseille in Amsterdam.
Lonneke maakt van vuilnis kunst
Alledaagse objecten spelen de hoofdrol in de foto’s van fotograaf Lonneke van der Palen. Denk aan een betoverende roze jerrycan of een magisch schaakbord. Van der Palen vergroot, herschikt en voegt elementen toe aan de zorgvuldig uitgekozen werken. Ze herleidt de zichtbare wereld tot een pure essentie.
Haar werk is te zien t/m 29 september in Museum JAN.
Black, queer en proud
BSDWCOPR., een artistieke en sociale praktijk opgericht door J.G. Basdew, presenteert “This Is The Truth: The Black Queer Masculine Through a Reclaimed Lens – A Prelude” in de Melkweg in Amsterdam. Deze tentoonstelling biedt een intiem en authentiek portret van zwarte queer mannelijkheid door middel van fotografie en film. Clifford Prince King, Lyle Ashton Harris, Marvel Harris, Stephen Isaac-Wilson, Ajamu X en D’Angelo Lovell Williams vieren hun bestaan en veerkracht, die ondanks sociale uitdagingen blijft voortbestaan om authentieke zelfexpressie te bevorderen.
“This Is The Truth” is te zien t/m 25 augustus in de Melkweg in Amsterdam.
Hoe zijn wij verbonden?
Een grootschalig overzicht van fotograaf Richard Avedon is te zien in de Kunsthal Rotterdam. “Relationships” is een viering van Avedons innovatie en creativiteit, en toont hoe hij als geen ander de complexiteit en kwetsbaarheid van menselijke relaties kan vastleggen. Dit wordt getoond in 130 foto’s naast Avedons baanbrekende karakteristieke modefotografie.
“Relationships” is te zien t/m 6 oktober in de Kunsthal in Rotterdam.
Vrouwelijke kunstenaars in het licht.
Ontdek bij Tate Britain de evolutie van vrouwen tot professionele kunstenaars over 400 jaar in “NOW YOU SEE US.” Kunstenaars zoals Mary Beale, Angelica Kauffman, Elizabeth Butler en Laura Knight doorbraken maatschappelijke normen door commerciële carrières te omarmen en deel te nemen aan openbare tentoonstellingen. Met meer dan 150 werken ontkracht deze tentoonstelling stereotypen rond vrouwelijke kunstenaars en belicht hun strijd voor gelijke toegang tot kunstonderwijs en academie-lidmaatschappen.
“NOW YOU SEE US” is te zien t/m 13 oktober in Tate Britain.
Hoe uit jij je identiteit?
Ontdek het veelzijdige werk van fotograaf en kunstenaar Diana Blok in de tentoonstelling “I Challenge You to Love Me.” Geboren in Montevideo en opgegroeid in Latijns-Amerika, vestigde Blok zich in de jaren zeventig in Amsterdam. Haar werk verkent identiteit, gender en seksuele diversiteit, met indringende portretten die culturele normen uitdagen.
“I Challenge You to Love Me” is te zien t/m 29 september in het Cobra Museum in Amstelveen.
Shantay you stay!
“The Art of Drag” verkent drag als geliefd thema in de kunst, van Griekse tragedies tot moderne manifestaties zoals RuPaul’s Drag Race en Conchita Wurst. De tentoonstelling belicht historische en hedendaagse kunstenaars zoals Sin Wai Kin, Erwin Olaf en Gillian Wearing, die genderstereotypen doorbreken. Ontdek hoe drag kunstenaars inspireert om zichzelf te uiten en traditionele genderverwachtingen uit te dagen.
Vier “The Art of Drag” t/m 15 oktober in de HAL locatie van het Frans Hals Museum in Haarlem.
Hoe zijn ideeën over gender veranderd?
In de tentoonstelling, “Point of View” ontdek je hoe ideeën over gender door de eeuwen heen zijn veranderd. Met 150 objecten, van schilderijen en kostuums tot meubels en foto’s, toont het Rijksmuseum hoe gender in kunst en cultuur wordt verbeeld. Van 17e-eeuwse kinderrokken tot 18e-eeuwse roze kleding, zie hoe tijd en plaats gender beïnvloeden.
“Point of View” is te zien t/m 1 september in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Voetbal door de ogen van theater.
Marianna Simnett’s “WINNER” is een multichannel filminstallatie geïnspireerd door voetbal, gecreëerd voor het Europees Kampioenschap 2024 in Duitsland. Dit werk onderzoekt machtshiërarchieën en groepspsychologie via dans en herinterpreteert de meest intense voetbalmomenten. De installatie, gebaseerd op Graham Greene’s “The Destructors,” plaatst dansers in de rol van hooligans en voetballers, en transformeert de voetbalarchitectuur tot een museale ervaring.
“WINNER” is te zien t/m 3 november in de Nationalgalerie der Gegenwart in Hamburger Bahnhof.
Ook war voor de agenda? Mail ons naar info@thetittymag.com!