‘Kunst is een soort escapisme voor mij’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met Media & Redactie student en TittyMag-stagiaire Yente Bakker!

Yente Bakker

Wat doet kunst met jou?
“Kunst is een soort escapisme voor mij, iets waarmee ik kan ontsnappen aan de wereld.  Het neemt me even mee naar een andere wereld waarin ik aan niets anders hoef te denken dan het verhaal dat zich voor mij uitbeeldt. De twee belangrijkste kunstvormen voor mij zijn dans en film. Ik ben echt een filmnerd.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?
“Mijn eerste ervaring met kunst kan ik me niet herinneren, want kunst is overal. Op het moment dat je geboren wordt, is er al kunst om je heen. Maar de eerste keer dat ik geëmotioneerd werd door kunst was toen ik Heal the World van Michael Jackson hoorde. Als ik vroeger in de auto zat met mijn moeder, moest die altijd gedraaid worden. Nummer 50 op de CD! Kleine, tienjarige ik kreeg echt hoop van dat nummer. Ik heb er nog steeds een soft spot voor.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?
“Een dans van dancecrew Chibi Unity. Zij hebben in 2019 een door Larkin Poyton gemaakte choreografie gedanst op het nummer ‘I won’t complain’ van Benjamin Clementine. Ik vind het nummer geweldig, maar de dans geeft mij al helemaal kippenvel. Het cameragebruik, de outfits, de choreo… Alles klopt. Als een kunstwerk cinematografisch sterk is, kan ik er al snel uren naar kijken. Maar wat deze dans zo mooi maakt, is dat een grote groep (ongeveer 20 mensen) als eenheid kunnen bewegen.

Ik zag dit werk ongeveer een jaar geleden. Ik ging door een rotte periode heen. Alles was stom, ik stond onder enorme druk en zat in een dip. Toen zat ik op een gegeven moment door YouTube te scrollen en kwam ik deze video tegen. Ik was toen even al mijn zorgen vergeten en gefocust op de choreografie. Ik kreeg echt kippenvel. Het nummer geeft me het gevoel van doorzettingsvermogen, dat ik het ondanks alles best wel goed heb en niet hoef te klagen. Als ik dan zo’n grote groep als eenheid erop zie dansen, geeft het me het idee dat ik niet alleen ben. In zo’n moment voel ik me erg verbonden met de mensheid.”

Klik hier om meer te zien van Yente!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?