‘Kunst is een soort escapisme voor mij’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met Media & Redactie student en TittyMag-stagiaire Yente Bakker!

Yente Bakker

Wat doet kunst met jou?
“Kunst is een soort escapisme voor mij, iets waarmee ik kan ontsnappen aan de wereld.  Het neemt me even mee naar een andere wereld waarin ik aan niets anders hoef te denken dan het verhaal dat zich voor mij uitbeeldt. De twee belangrijkste kunstvormen voor mij zijn dans en film. Ik ben echt een filmnerd.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?
“Mijn eerste ervaring met kunst kan ik me niet herinneren, want kunst is overal. Op het moment dat je geboren wordt, is er al kunst om je heen. Maar de eerste keer dat ik geëmotioneerd werd door kunst was toen ik Heal the World van Michael Jackson hoorde. Als ik vroeger in de auto zat met mijn moeder, moest die altijd gedraaid worden. Nummer 50 op de CD! Kleine, tienjarige ik kreeg echt hoop van dat nummer. Ik heb er nog steeds een soft spot voor.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?
“Een dans van dancecrew Chibi Unity. Zij hebben in 2019 een door Larkin Poyton gemaakte choreografie gedanst op het nummer ‘I won’t complain’ van Benjamin Clementine. Ik vind het nummer geweldig, maar de dans geeft mij al helemaal kippenvel. Het cameragebruik, de outfits, de choreo… Alles klopt. Als een kunstwerk cinematografisch sterk is, kan ik er al snel uren naar kijken. Maar wat deze dans zo mooi maakt, is dat een grote groep (ongeveer 20 mensen) als eenheid kunnen bewegen.

Ik zag dit werk ongeveer een jaar geleden. Ik ging door een rotte periode heen. Alles was stom, ik stond onder enorme druk en zat in een dip. Toen zat ik op een gegeven moment door YouTube te scrollen en kwam ik deze video tegen. Ik was toen even al mijn zorgen vergeten en gefocust op de choreografie. Ik kreeg echt kippenvel. Het nummer geeft me het gevoel van doorzettingsvermogen, dat ik het ondanks alles best wel goed heb en niet hoef te klagen. Als ik dan zo’n grote groep als eenheid erop zie dansen, geeft het me het idee dat ik niet alleen ben. In zo’n moment voel ik me erg verbonden met de mensheid.”

Klik hier om meer te zien van Yente!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?