Kunstverhalen #6: Marian Duff

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan heel veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij in deze serie naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers.

Deze week spreken we met Marian Duff. Zij is onafhankelijk curator, ondernemer in de kunst- en modewereld, directeur van OSCAM en medeoprichter van het MAFB.

The TittyMag: Wat doet kunst met jou?

Marian Duff: Kunst maakt mij gelukkig. Het zorgt ervoor dat ik ga nadenken, zowel over mezelf als over maatschappelijke vraagstukken. En het helpt me om de volgende stap te maken. Ik wil anderen de gelegenheid geven om hun verhalen, die vaak nog niet zichtbaar zijn, te vertellen door middel van kunst.

TTM: Verhalen uitlichten die normaal niet zichtbaar zijn. Waarom vind je dat zo belangrijk?

MD: Dat gebeurt eigenlijk, zoals het hoort, automatisch. Ik begeef mij in een omgeving waar multidisciplinaire ‘nieuwe’ verhalen aan de orde van de dag zijn. Maar voor de mainstream media en de mainstream kunstscene zijn dat soort verhalen ‘nieuw’ of ‘anders’. Juist daarom kies ik voor deze verhalen.

TTM: Kun jij je de eerste ervaring met kunst nog herinneren?

MD: Jazeker! Ik was 16 jaar oud en mijn moeder had een kunstwerk van Marc Sokpolie gekocht of gekregen. Sokpolie is een muzikant en een schilder die in Haarlem woont. Hij was destijds één van mijn beste vrienden. Het kunstwerk van mijn moeder is van een persoon die een brief op de post doet. Een brief die hij naar zijn vader stuurt, zijn vader die hij nog niet kent. Het schilderij gaat overal mee naartoe; van Haarlem naar Hilversum.

Een gemeenschappelijke vriend van Marc en mij, Borana Mario Ashine a.k.a. Borry (Formerly Known as DJ Precise), is helaas overleden. Toevallig liet ik laatst een fotoboek zien aan een van mijn beste vriendinnen: ‘Tussen hemel en Haarlem’. Toen zag ik die foto van het schilderij dat hij voor mijn moeder maakte. Als Borry niet was overleden, had ik misschien niet eens aan dat schilderij gedacht.

TTM: Wat is jouw favoriete kunstwerk?

MD: Ik heb thuis kunst van verschillende mensen hangen. Ik heb werk van Coco Olakunle, Method Man, Ilja Meefout, Bas Kosters, Willem Sizoo en in het bijzonder een beeld van Martin Luther King van Airco Caravan. Van dat beeld zijn er wereldwijd maar 50 stuks. Ik probeer zoveel mogelijk werk te kopen van jonge, Amsterdamse kunstenaars. Om ze te supporten, maar ook omdat ik het echt heel mooi vind.

Mijn favoriete kunstwerk op het moment, is Black News (BLKNWS) van Kahlil Joseph. Deze video-installatie is vanuit Amerika naar het Maastrichtse Bonnefantenmuseum gehaald. Het is onderdeel van de tentoonstelling ‘SAY IT LOUD’. Het kunstwerk is een pleidooi en reactie op het Afro-Amerikaanse cultureel erfgoed en de hedendaagse nieuwszenders. Het werk laat nieuwe en historische nieuwsbeelden zien.

Het proces van de totstandkoming van die tentoonstelling in OSCAM brengt zoveel met zich mee. Zoveel mooie verhalen, met veel dank aan Lee Stuart (Patta) die de meesterlijke hook-up heeft gedaan tussen Bonnefanten en OSCAM.

TTM: Wat voel je bij dat proces?

MD: Ik moest onlangs een paar tranen laten. Het hele proces was heel emotioneel. Vooral in de huidige tijd, wanneer je nog meer voor je eigen gemeenschap wil doen om elkaar te helpen.

TTM: Welk gevoel wil je overbrengen door middel van je werk?

MD: Ik wil nieuwe verhalen laten zien en het werk van kunstenaars tonen die ik goed vind.
Ik wil verdieping brengen, mensen anders laten denken, doen en maken. Ik wil ervoor zorgen dat werelden die elkaar normaliter niet zo snel zouden ontmoeten, elkaar wél ontmoeten en in gesprek gaan.

Wil je meer zien van Marian? Bezoek dan haar website of Instagram!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?