Kunstverhalen #6: Marian Duff

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan heel veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij in deze serie naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers.

Deze week spreken we met Marian Duff. Zij is onafhankelijk curator, ondernemer in de kunst- en modewereld, directeur van OSCAM en medeoprichter van het MAFB.

The TittyMag: Wat doet kunst met jou?

Marian Duff: Kunst maakt mij gelukkig. Het zorgt ervoor dat ik ga nadenken, zowel over mezelf als over maatschappelijke vraagstukken. En het helpt me om de volgende stap te maken. Ik wil anderen de gelegenheid geven om hun verhalen, die vaak nog niet zichtbaar zijn, te vertellen door middel van kunst.

TTM: Verhalen uitlichten die normaal niet zichtbaar zijn. Waarom vind je dat zo belangrijk?

MD: Dat gebeurt eigenlijk, zoals het hoort, automatisch. Ik begeef mij in een omgeving waar multidisciplinaire ‘nieuwe’ verhalen aan de orde van de dag zijn. Maar voor de mainstream media en de mainstream kunstscene zijn dat soort verhalen ‘nieuw’ of ‘anders’. Juist daarom kies ik voor deze verhalen.

TTM: Kun jij je de eerste ervaring met kunst nog herinneren?

MD: Jazeker! Ik was 16 jaar oud en mijn moeder had een kunstwerk van Marc Sokpolie gekocht of gekregen. Sokpolie is een muzikant en een schilder die in Haarlem woont. Hij was destijds één van mijn beste vrienden. Het kunstwerk van mijn moeder is van een persoon die een brief op de post doet. Een brief die hij naar zijn vader stuurt, zijn vader die hij nog niet kent. Het schilderij gaat overal mee naartoe; van Haarlem naar Hilversum.

Een gemeenschappelijke vriend van Marc en mij, Borana Mario Ashine a.k.a. Borry (Formerly Known as DJ Precise), is helaas overleden. Toevallig liet ik laatst een fotoboek zien aan een van mijn beste vriendinnen: ‘Tussen hemel en Haarlem’. Toen zag ik die foto van het schilderij dat hij voor mijn moeder maakte. Als Borry niet was overleden, had ik misschien niet eens aan dat schilderij gedacht.

TTM: Wat is jouw favoriete kunstwerk?

MD: Ik heb thuis kunst van verschillende mensen hangen. Ik heb werk van Coco Olakunle, Method Man, Ilja Meefout, Bas Kosters, Willem Sizoo en in het bijzonder een beeld van Martin Luther King van Airco Caravan. Van dat beeld zijn er wereldwijd maar 50 stuks. Ik probeer zoveel mogelijk werk te kopen van jonge, Amsterdamse kunstenaars. Om ze te supporten, maar ook omdat ik het echt heel mooi vind.

Mijn favoriete kunstwerk op het moment, is Black News (BLKNWS) van Kahlil Joseph. Deze video-installatie is vanuit Amerika naar het Maastrichtse Bonnefantenmuseum gehaald. Het is onderdeel van de tentoonstelling ‘SAY IT LOUD’. Het kunstwerk is een pleidooi en reactie op het Afro-Amerikaanse cultureel erfgoed en de hedendaagse nieuwszenders. Het werk laat nieuwe en historische nieuwsbeelden zien.

Het proces van de totstandkoming van die tentoonstelling in OSCAM brengt zoveel met zich mee. Zoveel mooie verhalen, met veel dank aan Lee Stuart (Patta) die de meesterlijke hook-up heeft gedaan tussen Bonnefanten en OSCAM.

TTM: Wat voel je bij dat proces?

MD: Ik moest onlangs een paar tranen laten. Het hele proces was heel emotioneel. Vooral in de huidige tijd, wanneer je nog meer voor je eigen gemeenschap wil doen om elkaar te helpen.

TTM: Welk gevoel wil je overbrengen door middel van je werk?

MD: Ik wil nieuwe verhalen laten zien en het werk van kunstenaars tonen die ik goed vind.
Ik wil verdieping brengen, mensen anders laten denken, doen en maken. Ik wil ervoor zorgen dat werelden die elkaar normaliter niet zo snel zouden ontmoeten, elkaar wél ontmoeten en in gesprek gaan.

Wil je meer zien van Marian? Bezoek dan haar website of Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish