Kunstverhalen #7: Lizzy Pikaar

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan heel veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij in deze serie naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers.

De komende weken introduceren we met de serie ‘Kunstverhalen’ ons TittyMag-team. Deze week spreken we met Lizzy Pikaar. Je zult haar prachtige illustraties ongetwijfeld weleens voorbij hebben zien komen op onze website.

The TittyMag: Wat doet kunst met jou?

Lizzy Pikaar: Kunst zorgt ervoor dat ik mijn gevoelens beter kan uiten. Het geeft mij rust of juist energie. Kunst kan een mening opwekken of een discussie aanwakkeren.

TTM: Kun je je de eerste ervaring met kunst nog herinneren?

LP: Ik weet nog wel dat ik voor het eerst naar Museum Volkenkunde in Leiden ging. De prachtige beelden van de mensen van vroeger weerspiegelden een verhaal in mijn hoofd. Ik zag hoe ze geleefd hadden en bedacht hierbij karakters en een omgeving. Vervolgens maakte ik thuis allerlei tekeningen in Paint en printte ik deze uit. Ik was toen al bezig met illustreren.

TTM: Wat is jouw favoriete kunstwerk en waarom?

LP: Mijn favoriete kunstwerk is het liedje ‘Shine On You Crazy Diamond‘ van Pink Floyd. Er zit zoveel emotie in het muziekstuk. Ik ben altijd erg druk en als ik hier helemaal los op ga, kan ik daarna weer verder met mijn dag. Ik kan er even al mijn energie in kwijt.
Daarnaast voel ik de emotie van het spel en gezang van de band. Dat mis ik soms in de hedendaagse muziek.

TTM: Welk gevoel wil jij, met je eigen werk, opwekken bij mensen?

LP: Met mijn illustraties wil ik graag vreugde, maar ook steun opwekken. Het idee dat mensen zich niet alleen hoeven te voelen, staat bij mij als illustrator centraal.

Wil je meer zien van Lizzy’s mooie illustraties? Volg haar op Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?