Kunstverhalen #10: Pien Kuijpers

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving.
We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze columnist Pien Kuijpers.

                                     

Pien Kuijpers

TTM: Wat doet kunst met jou?

Pien: “Kunst doet van alles met mij. Het inspireert me, soms emotioneert het me. Kunst is voor mij vooral een bron verhalen en geschiedenis. Ik ben iemand die veel naar musea gaat om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, of me te laten inspireren voor een project waar ik op dat moment mee bezig ben. Moderne kunst spreekt me erg aan, en dan heb ik het met name over het impressionisme en het kubisme. In die periode van de kunstgeschiedenis vonden er veel veranderingen plaats. Waar ik zelf veel mee bezig houd zijn vrxuwen in de kunst, in de breedste zin. Ik heb geen voorkeur voor een specifieke periode, maar vooral voor vrxuwen in de kunstgeschiedenis die in vergetelheid zijn geraakt.”

TTM: Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

Pien: “Mijn eerste specifieke ervaring niet echt. Wat ik me wel heel goed kan herinneren is de eerste expositie die ik zelf mocht uitkiezen. Dit was de expositie van Matisse in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Op mijn middelbare school behandelden we het fauvisme, een expressionistische stroming. Zo kwam ik met Matisse in aanraking. Ik vond zijn schilderwerken en knipwerkjes prachtig. Ik was op dat moment dertien jaar en had al wel wat kunst gezien, maar dit was de eerste keer dat ik zelf bewust koos waar ik naartoe wilde. Samen met mijn ouders reisde ik vanuit Limburg, waar ik vandaan kom, naar Amsterdam. We maakten er echt een uitstapje van en ik heb uren rondgedwaald om alles te kunnen zien.”

Matisse – De Dans

TTM: Wat is je favoriete kunstwerk?

Pien: “Surprise surprise; dat is ook een werk van Matisse! Het schilderij heet ‘De Dans’, een groot werk waar je mensfiguren/poppetjes ziet, dansend in een kring. Ik heb dit werk toendertijd gezien in het Stedelijk Museum, en ik hoop het ook nog een keer te bewonderen in het MoMa in New-York. Het is een immens werk, wat ik heel indrukwekkend vind. Matisse’ kleurgebruik vind ik fijn en vrolijk. Dat is waar dit werk voor mij voor staat; de vreugde van het leven vieren, dansen, vrijheid, vrienden en verbinding. Juist omdat het vrij simplistisch is, in die fauvistische stijl, spreekt het zo tot mijn verbeelding. Het zijn mensfiguren waarvan je niet precies ziet of het mannen of vrxuwen zijn. Wat je wel ziet is een verbindende speelse oerkreet die roept; ‘Vier het leven!’ Dat vind ik er zo mooi aan.”

TTM: Je schrijft zelf regelmatig voor The TittyMag. Welk gevoel wil je daarmee opwekken bij anderen?

Pien: “Ik vind het tof dat ik mag schrijven over de vrxuwen binnen de kunstgeschiedenis die in vergetelheid zijn geraakt. Wanneer ik dingen leer of lees wil ik deze kennis graag bijbrengen aan anderen. Daarom hoop ik dat ik mensen kan inspireren met de dingen die ik schrijf. Ik hoop dat ze zin krijgen om meer zelf te ontdekken, en daarbij niet altijd aan te nemen wat een ander zegt maar zich laten verbazen door wat er nog meer is. Ik wil laten zien dat de geschiedenis ook anders verteld kan worden.”

Klik hier om Pien te volgen op Instagram!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?