Kunstverhalen #8: Youssra Dahri

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving.
We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze columnist Youssra Dahri.

Wat doet kunst met jou?

“Ik kan al mijn gevoelens kwijt in kunst. Als ik naar een kunstwerk kijk, kan ik zelf bepalen wat ik zie en welke emotie ik daarbij plaats. Daarom is het voor mij ook een vorm van vrijheid; en dat is voor mij een belangrijke waarde in alle aspecten van het dagelijks leven.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

“Op de basisschool gingen we vaak naar musea in Amsterdam, maar in die tijd had ik eigenlijk geen connectie met kunst zoals ik die nu heb. Ik heb hier in mijn opvoeding ook weinig van meegekregen, dus ik vond het altijd moeilijk om er iets van te vinden.

Pas op latere leeftijd begon mijn interesse, door de tv-serie Reign, te groeien. Ik heb toen zelfs besloten om naar Londen te reizen om me te verdiepen in de geschiedenis van de stad. Daar ben ik naar het Tate Modern geweest, waar een kunstwerk stond dat ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt. Het was een immense fontein met verschillende standbeelden erop.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“Dat is die fontein in het Tate Modern: ‘Fons Americanus’ van Kara Walker. Het werk gaat over het slavernijverleden van Europa en toen ik het zag, voelde ik eigenlijk voor de eerste keer écht iets bij een kunstwerk.
Het werk heeft me geleerd om op een andere manier naar kunst te kijken. Eerst forceerde ik mezelf om de omschrijvingen te lezen om erachter te komen wat het moest betekenen, maar bij Fons Americanus gaf ik ging ik eerst zelf nadenken. Je kunt er als kijker zelf een interpretatie aan geven; en dat is denk ik de kunst van kunst.”

Je schrijft zelf ook regelmatig voor The TittyMag. Welk gevoel wil jij daarmee opwekken bij anderen?

“Vrijheid. Zoals ik al eerder zei, is dat voor mij de belangrijkste waarde in het leven. Door middel van het schrijven over wat ik zelf momenteel meemaak – het vrijvechten uit een onderdrukkend construct – wil ik anderen inspireren. Het is namelijk mogelijk om vrij te zijn, maar je moet wel sterk in je schoenen staan.”

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?