Kunstverhalen #8: Youssra Dahri

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving.
We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze columnist Youssra Dahri.

Wat doet kunst met jou?

“Ik kan al mijn gevoelens kwijt in kunst. Als ik naar een kunstwerk kijk, kan ik zelf bepalen wat ik zie en welke emotie ik daarbij plaats. Daarom is het voor mij ook een vorm van vrijheid; en dat is voor mij een belangrijke waarde in alle aspecten van het dagelijks leven.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

“Op de basisschool gingen we vaak naar musea in Amsterdam, maar in die tijd had ik eigenlijk geen connectie met kunst zoals ik die nu heb. Ik heb hier in mijn opvoeding ook weinig van meegekregen, dus ik vond het altijd moeilijk om er iets van te vinden.

Pas op latere leeftijd begon mijn interesse, door de tv-serie Reign, te groeien. Ik heb toen zelfs besloten om naar Londen te reizen om me te verdiepen in de geschiedenis van de stad. Daar ben ik naar het Tate Modern geweest, waar een kunstwerk stond dat ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt. Het was een immense fontein met verschillende standbeelden erop.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“Dat is die fontein in het Tate Modern: ‘Fons Americanus’ van Kara Walker. Het werk gaat over het slavernijverleden van Europa en toen ik het zag, voelde ik eigenlijk voor de eerste keer écht iets bij een kunstwerk.
Het werk heeft me geleerd om op een andere manier naar kunst te kijken. Eerst forceerde ik mezelf om de omschrijvingen te lezen om erachter te komen wat het moest betekenen, maar bij Fons Americanus gaf ik ging ik eerst zelf nadenken. Je kunt er als kijker zelf een interpretatie aan geven; en dat is denk ik de kunst van kunst.”

Je schrijft zelf ook regelmatig voor The TittyMag. Welk gevoel wil jij daarmee opwekken bij anderen?

“Vrijheid. Zoals ik al eerder zei, is dat voor mij de belangrijkste waarde in het leven. Door middel van het schrijven over wat ik zelf momenteel meemaak – het vrijvechten uit een onderdrukkend construct – wil ik anderen inspireren. Het is namelijk mogelijk om vrij te zijn, maar je moet wel sterk in je schoenen staan.”

Gerelateerd

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?