Kunstverhalen #8: Youssra Dahri

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving.
We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze columnist Youssra Dahri.

Wat doet kunst met jou?

“Ik kan al mijn gevoelens kwijt in kunst. Als ik naar een kunstwerk kijk, kan ik zelf bepalen wat ik zie en welke emotie ik daarbij plaats. Daarom is het voor mij ook een vorm van vrijheid; en dat is voor mij een belangrijke waarde in alle aspecten van het dagelijks leven.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

“Op de basisschool gingen we vaak naar musea in Amsterdam, maar in die tijd had ik eigenlijk geen connectie met kunst zoals ik die nu heb. Ik heb hier in mijn opvoeding ook weinig van meegekregen, dus ik vond het altijd moeilijk om er iets van te vinden.

Pas op latere leeftijd begon mijn interesse, door de tv-serie Reign, te groeien. Ik heb toen zelfs besloten om naar Londen te reizen om me te verdiepen in de geschiedenis van de stad. Daar ben ik naar het Tate Modern geweest, waar een kunstwerk stond dat ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt. Het was een immense fontein met verschillende standbeelden erop.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“Dat is die fontein in het Tate Modern: ‘Fons Americanus’ van Kara Walker. Het werk gaat over het slavernijverleden van Europa en toen ik het zag, voelde ik eigenlijk voor de eerste keer écht iets bij een kunstwerk.
Het werk heeft me geleerd om op een andere manier naar kunst te kijken. Eerst forceerde ik mezelf om de omschrijvingen te lezen om erachter te komen wat het moest betekenen, maar bij Fons Americanus gaf ik ging ik eerst zelf nadenken. Je kunt er als kijker zelf een interpretatie aan geven; en dat is denk ik de kunst van kunst.”

Je schrijft zelf ook regelmatig voor The TittyMag. Welk gevoel wil jij daarmee opwekken bij anderen?

“Vrijheid. Zoals ik al eerder zei, is dat voor mij de belangrijkste waarde in het leven. Door middel van het schrijven over wat ik zelf momenteel meemaak – het vrijvechten uit een onderdrukkend construct – wil ik anderen inspireren. Het is namelijk mogelijk om vrij te zijn, maar je moet wel sterk in je schoenen staan.”

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?