Kunstverhalen #9: Imaan van der Zwan

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving.
We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze managing director Imaan van der Zwan.

Wat doet kunst met jou?

“Het kan me uit de dagelijkse, rationele sleur halen en helpt me mezelf emotioneel te gronden. Als ik de tijd heb, ga ik daarvoor het liefst naar een museum.
En als ik er zo over nadenk, draai ik eigenlijk altijd muziek als ik alleen ben. Tijdens het boodschappen doen, douchen en zelfs werken.”

Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

“Mijn eerste, bewust ingeprente herinnering was in New York. Ik heb daar een tijdje gewoond voor een uitwisseling met school. Toen ging ik twee of drie keer per week naar een expositie. Ik woonde dicht bij het Metropolitan Museum, dus daar bracht ik vaak een bezoekje aan. Daar zijn vaak verschillende exposities te vinden, dus in een korte tijd heb ik veel voorbij zien komen. Ook volgde ik bij NYU het vak kunstgeschiedenis. Hiervoor ging ik regelmatig naar musea om er vervolgens over te schrijven.
Maar ik was in die tijd eigenlijk veel meer verweven in architectuur. New York is één grote concrete jungle.”

Wat is jouw favoriete kunstwerk?

“Het werk ‘The Dinner Party’ van Judy Chicago. De installatie is een monument geworden voor 39 mythische, historische en/of beroemde vrouwen. Er zijn voor hen drie tafels gedekt, die in een driehoek zijn geplaatst. Daarnaast worden er ook 999 andere vrouwen met naam in de vloertegels geëerd. Het is dus eigenlijk een grote erehaag voor de vrouw.
Dit werk was daarom voor mij ook de eerste keer dat ik stilstond bij feminisme, feministische kunst en de impact daarvan. Ik denk dat dit kunstwerk voor mij een keerpunt was om naar het grotere plaatje te kijken, dan degene waar ik persoonlijk in verweven zit.”

Welk gevoel wil jij met je eigen werk opwekken bij mensen?

“Ik ben van mening dat ik als corporate het narratief kan bepalen binnen een bedrijf. De mensen die dat in de huidige wereld meestal bepalen (cis, hetero en wit) geven naar mijn idee niet altijd een divers en inclusief totaalbeeld. Als ik ooit in die positie kom, ga ik dat wél doen. Ik wil graag processen aansturen en mensen een platform geven. Vooral mensen die dat op het moment nog niet krijgen.”

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?