Kunstverhalen #9: Marije Boomsma

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Marije Boomsma door Lotte Dale

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze columnist Marije Boomsma!

 TTM: Wat doet kunst met jou?

Marije: “Dat ligt eraan wat voor kunst het is, wat voor moment en wat de context is. Wat ik leuk vindt is als iets me aan het denken kan zetten. Dat het meer is dan alleen ‘mooi´ of ‘lelijk’, maar het ook iets zegt over de tijd waarin het gemaakt is. Of dat het kritiek geeft op een gebeurtenis in de maatschappij. Dat het je zomaar aan het denken zet, omdat het een andere prikkel is. Ik heb veel behoefte aan die prikkel van het zien van een kunstwerk wat iets met me doet of vragen oproept. Nu de musea dicht zijn merk ik dat ik dat heel erg zoek op straat. Binnen de kunst heb ik niet per se voorkeur voor een bepaalde tijd. Ik ben wel dol op belevingskunst; installaties en dingen waar je zelf in kunt. En ik hou heel erg van street art. Dat is niet per se om wat het met me doet, maar komt voort uit mijn jeugd omdat ik dol was op graffiti.”

TTM: Kun je je eerste ervaring met kunst nog herinneren?

Marije: “Dat vind ik een lastige; kunst is altijd in mijn leven geweest. Mijn ouders hebben kunstwerken in huis die gemaakt zijn door familie en vrienden. Aan beide kanten van de familie had ik veel tantes die schilderden. Er is geen heel duidelijk startmoment. Ik weet nog wel dat ik, toen ik een jaar of vijf was, met het gezin van een vriendje mee mocht naar het Rijksmuseum. Dat moment dat ik voor het eerst De Nachtwacht zag, zo groot! We gingen met de familie altijd naar musea, en er waren veel mensen om me heen die kunst maakten. Ik heb ook op scholen gezeten die hier veel aandacht aan besteden.”

Martin Creed-SAY CHEESE

TTM: Wat is jouw favoriete kunstwerk?

Marije: “Ik vind eigenlijk dat ik dan het werk van een vrouw moet noemen, en die heb ik ook! Maar het eerste kunstwerk wat in me opkomt is ‘SAY CHEESE’ van Martin Creed. Hij exposeerde een paar jaar geleden in Museum Voorlinden. Daar maakte hij een kamer met glazen deuren aan beide kanten, en vulde die ruimte helemaal met ballonnen. Daar mocht je doorheen lopen, super vet! Aan de ene kant is het heel vrolijk en feestelijk; al die ballonnen en het feit dat je daar zelf helemaal tussen zit. Aan de andere kant is het ook wel een beetje beklemmend. Vergelijkbaar met het gevoel wanneer je zelf een feestje organiseert. En er gaat ook weleens een ballon stuk, wat een leuk schrikeffect heeft. En de infinity room van Yayoi Kusama vind ik heel tof. De magie daaraan vind ik prachtig. Beiden echt belevingskunst.”

TTM:Je schrijft zelf ook regelmatig voor The TittyMag. Welk gevoel wil jij daarmee opwekken bij anderen?

Marije: “Ik vind het leuk om vragen te stellen aan andere mensen. Ik hou van nadenken over dingen, en dat is wat ik leuk vind om te doen in mijn columns; vragen stellen. Vaak over het leven zelf. Ik ben meestal vrolijk, en breng graag lichtheid in het leven. Maar het moet ook stof tot nadenken en voer voor discussie opleveren.”

 Klik hier om Marije te volgen op Instagram!

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?