Little mix zijn dé feministische helden van nu

Het moment herken je vast wel; je zoekt naar nieuwe muziek voor in je lijst. Voor mij was die tijd ook aangekomen. Ik zat onderuit gezakt op de bank door spotify heen te scrollen en kwam uit bij het nieuwste album van Little Mix. Toen het nummer Joan of Arc begon te spelen, wist ik het zeker. Is dit het feministische geluid wat we nu nodig hebben? De meiden zijn druk bezig met hun wereldtour en het promoten van het album ‘LM5’. Maar waarom is het zo belangrijk dat er een meidengroep als Little Mix bestaat in de muziekindustrie?

De girls van Little mix empoweren onder andere vrouwen al heel lang met hun vurige hits, waaronder Shout Out To My Ex, Woman like Me en Strip. Maar toen ze net begonnen kregen ze te horen dat ze het woord ‘feministisch’ moesten vermijden, omdat het als te controversieel werd beschouwd. Een van de members, Leigh-Anne, onthulde dat het niet zo makkelijk was voor de band omhun boodschap te verspreiden in de vroege dagen. Hun label was het niet eens met de boodschap die zij de wereld in probeerde te brengen en had liever dat ze het woord ‘feministisch’ niet zouden gebruiken. Toch luisterde de vrouwen er niet naar, en besloten hun label te verlaten. Dit was dé kans om te laten zien wie ze echt zijn.

In 2018 kwam hun nieuwste album ‘LM5’ uit. Dit album was, naar mijn mening, een grote sprong in de muziek. Het album zit vol met verschillende, belangrijke onderwerpen: body positivity, sex positivity en woman positivity. De nummers gaan allemaal in op hoe het is om als vrouw op te groeien met de patriarchale druk en schoonheidsnormen die nog steeds in de samenleving bestaan. Bijvoorbeeld de tekst; ‘If you never been told how you got to be, what you got to wear, how you got to speak, if you never shouted to be heard, you ain’t lived in a woman’s world.’ Voorkomend in het nummer ‘Woman’s world’. Ook het lied ‘Strip’ veroorzaakte veel oproer op social media, omdat Little Mix zichzelf bedekten in de scheldwoorden die men over hen had gezegd. Het was een move die ik ongelofelijk sterk vond. Kwetsbaarder dan dat kan het niet, en toch straalde de foto kracht en zekerheid uit.

Online worden de vrouwen vaak niet gezien als feministen vanwege hun keuze in stage outfits. Deze worden gezien als ‘te sexy’ en ‘totaal niet feministisch’. Daarop hebben ze wel wat te zeggen: ‘Je zou moeten kunnen dragen wat je wil en het rocken.’ En dat is precies de boodschap die vrouwen nodig hebben. Het is mijn eigen lichaam en niemand anders mag zeggen wat ik wel en niet moet dragen. Little Mix is brutaal en openhartig over gelijke beloning, kleding en pesten in de muziekindustrie. Ze doen er alles aan om fans en meiden zoals ik krachtig en comfortabel in hun vel te laten voelen. Hoewel ze altijd ruimte hebben om te groeien, zijn ze aan het eind van de dag vier vrouwen die hun best doen en een enorm positief effect hebben als het gaat om het vertegenwoordigen van de vrouw. Waarom zouden ze niét als feministische invloeden worden gezien?

Ze zijn dan wel geen feministische academi, schrijvers of politici. Ze zijn wel vier vrouwen met een enorm platform dat ze goed gebruiken. Ze leren fans de patriarchale normen van schoonheid en gedrag te schrappen, ten gunste van jezelf. In 2019 is dat naar mijn mening de positieve en krachtige statement wat nog steeds hartstikke nodig is.

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?