Little mix zijn dé feministische helden van nu

-

Het moment herken je vast wel; je zoekt naar nieuwe muziek voor in je lijst. Voor mij was die tijd ook aangekomen. Ik zat onderuit gezakt op de bank door spotify heen te scrollen en kwam uit bij het nieuwste album van Little Mix. Toen het nummer Joan of Arc begon te spelen, wist ik het zeker. Is dit het feministische geluid wat we nu nodig hebben? De meiden zijn druk bezig met hun wereldtour en het promoten van het album ‘LM5’. Maar waarom is het zo belangrijk dat er een meidengroep als Little Mix bestaat in de muziekindustrie?

De girls van Little mix empoweren onder andere vrouwen al heel lang met hun vurige hits, waaronder Shout Out To My Ex, Woman like Me en Strip. Maar toen ze net begonnen kregen ze te horen dat ze het woord ‘feministisch’ moesten vermijden, omdat het als te controversieel werd beschouwd. Een van de members, Leigh-Anne, onthulde dat het niet zo makkelijk was voor de band omhun boodschap te verspreiden in de vroege dagen. Hun label was het niet eens met de boodschap die zij de wereld in probeerde te brengen en had liever dat ze het woord ‘feministisch’ niet zouden gebruiken. Toch luisterde de vrouwen er niet naar, en besloten hun label te verlaten. Dit was dé kans om te laten zien wie ze echt zijn.

In 2018 kwam hun nieuwste album ‘LM5’ uit. Dit album was, naar mijn mening, een grote sprong in de muziek. Het album zit vol met verschillende, belangrijke onderwerpen: body positivity, sex positivity en woman positivity. De nummers gaan allemaal in op hoe het is om als vrouw op te groeien met de patriarchale druk en schoonheidsnormen die nog steeds in de samenleving bestaan. Bijvoorbeeld de tekst; ‘If you never been told how you got to be, what you got to wear, how you got to speak, if you never shouted to be heard, you ain’t lived in a woman’s world.’ Voorkomend in het nummer ‘Woman’s world’. Ook het lied ‘Strip’ veroorzaakte veel oproer op social media, omdat Little Mix zichzelf bedekten in de scheldwoorden die men over hen had gezegd. Het was een move die ik ongelofelijk sterk vond. Kwetsbaarder dan dat kan het niet, en toch straalde de foto kracht en zekerheid uit.

Online worden de vrouwen vaak niet gezien als feministen vanwege hun keuze in stage outfits. Deze worden gezien als ‘te sexy’ en ‘totaal niet feministisch’. Daarop hebben ze wel wat te zeggen: ‘Je zou moeten kunnen dragen wat je wil en het rocken.’ En dat is precies de boodschap die vrouwen nodig hebben. Het is mijn eigen lichaam en niemand anders mag zeggen wat ik wel en niet moet dragen. Little Mix is brutaal en openhartig over gelijke beloning, kleding en pesten in de muziekindustrie. Ze doen er alles aan om fans en meiden zoals ik krachtig en comfortabel in hun vel te laten voelen. Hoewel ze altijd ruimte hebben om te groeien, zijn ze aan het eind van de dag vier vrouwen die hun best doen en een enorm positief effect hebben als het gaat om het vertegenwoordigen van de vrouw. Waarom zouden ze niét als feministische invloeden worden gezien?

Ze zijn dan wel geen feministische academi, schrijvers of politici. Ze zijn wel vier vrouwen met een enorm platform dat ze goed gebruiken. Ze leren fans de patriarchale normen van schoonheid en gedrag te schrappen, ten gunste van jezelf. In 2019 is dat naar mijn mening de positieve en krachtige statement wat nog steeds hartstikke nodig is.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish