Luidkeels getik

-

De tijd begint te lopen. Trending op Twitter doet de screenshot de ronde van Google Maps die het standbeeld van Edward Colston positioneert in het kanaal en de Bristoliaanse ‘attractie’ daarmee per direct verklaart als gesloten. Hoewel deze afbeelding helaas geshopt bleek, consolideert de symbolische waarde ervan in de werkelijkheid, overal waar ik kijk. De kracht en overtuiging van de groep demonstranten in Bristol is indrukwekkend, en in herinnering vat mijn hoofd het beeld samen in de demonstrant die zich op de herwonnen sokkel vestigde en met gebalde vuist de toekomst greep, een toekomst met gelijkheid en inclusiviteit als grondbeginsel.

De tijd liep natuurlijk al, maar het tikken loopt nu gelijk op in alle tijdzones. In resonantie dreunen honderden protesten de hervorming door, die al zolang op zich laat wachten. Opmerkelijk is het dan, dat er in de regering een aanpassing in de ambstinstructie van de politie ook wordt opgejaagd. Hierin is o.a. opgenomen dat in het geval van politiegeweld de agent niet direct als verdachte wordt gekenmerkt, aldus Lilith Magazine. Hoewel de ambstinstructie zelf nog moet worden opgetekend heeft het kabinet zich hier al over uitgelaten, in het voordeel van de agent. Het besluit lijkt dan ook op de gekwalificeerde immuniteit die als een strafrechtelijke vrijbrief functioneert voor de Amerikaanse politie. Hoewel ons systeem niet het hunne is, vind ik het toch zorgwekkend dat juist nu hier vaart achter wordt gezet.

Die haast doet denken aan angst, een juist nu ongeoorloofde angst. Een angst die Derek Chauvin en zijn team ook toonden door de excessieve inzet van collega’s en, bovenal, de buitensporige inzet van macht die leidde tot de moord van George Floyd. Bijna 9 minuten, 526 tikken, sloeg de klok af terwijl Floyd daar lag. Voor hem en alle slachtoffers van discriminatie, etnische profilering en het geweld dat hieruit voortkomt blijven de protestacties komen. Luidkeels stuwen we de klok vooruit en eisen we een heden waarin black lives matter. <

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish