In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met journalist en politiek verslaggever Zakaria Taouss.

Zakaria Taouss wordt geboren in Enschede en groeit op in Lelystad. Daarna vertrekt hij naar Drachten voor zijn studie Journalistiek. Op dit moment is hij werkzaam voor radiostation FunX. Hier produceert hij iedere zondag de show Topix, waar hij samen met zijn collega Merel verschillende onderwerpen bespreekt. Ook maakt hij een podcast waarin hij persoonlijke en vaak vergeten verhalen belicht. Daarnaast heeft Zakaria een grote interesse in de politiek en wil hij hier een nieuw en jong geluid aan geven. Zo trok hij met De Stembus – een project van BNNVARA waar hij erg trots op is – door het land om jongeren te informeren en te stimuleren om hun stem uit te brengen.
Waar komt die grote interesse voor de politiek bij jou vandaan?
“Die werd gewekt toen ik op mijn achttiende voor de eerste keer mocht stemmen. Ik was me aan het oriënteren en kwam er zo achter dat het stemrecht voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven is. Ik zag politici die zich uitlieten over wat er volgens hen speelde in mijn leven – en dan heb ik het met name over mijn Marokkaanse achtergrond. Daar vond ik iets van – en dit maakte dat ik hier meer mee wilde doen. Op dit moment houd ik me bij FunX bezig met het naar voren schuiven van kwesties die belangrijk zijn voor jongeren.”
Wat is jouw missie?
“Ik wil jongeren een stem geven. Veel oudere mensen hebben het idee dat het wel goed zit met de jonge generatie, maar wanneer ik om me heen kijk, zie ik dat er genoeg dingen spelen waarin ik verandering zou willen zien. Thema’s als discriminatie en mentale gezondheid verdienen – wat mij betreft – meer aandacht.”
Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?
“Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik in mijn pubertijd de wereld bekeek door een masculien frame. Ik werd hierin heel erg beïnvloed door mijn omgeving. Toen ik voor mijn opleiding Journalistiek naar Drachten verhuisde, kwam ik in een totaal andere omgeving terecht. Hierdoor leerde ik om verder te kijken dan mijn eigen bubbel – en ontmoette ik mensen die openstaan om een gesprek te voeren over het feminisme. Daarin zie ik een stijgende lijn. Mijn vrienden zijn bewuster bezig met gelijkwaardigheid en dat stemt me blij. Helaas zie ik ook dat veel grote bedrijven in Nederland nog te weinig vrouwen aan de top hebben. Ook in het medialandschap is representatie een groot aandachtspunt. Mediabedrijven zouden zelf op zoek moeten gaan naar een diverser beeld, in plaats van te wachten tot die diversiteit naar hen toekomt.”
Hoe kunnen mensen zich nog meer verdiepen in feminisme en inclusiviteit?
“Ik zou als tip aan de lezers willen meegeven: abonneer je op The TittyMag! Daarnaast zijn er zoveel toffe platformen die informatie delen en het gesprek starten. Ik raad iedereen aan om artikelen te lezen, het gesprek aan te gaan en zelf te reflecteren. Internet is wat dat betreft een schatkist: er is oneindig veel beeldmateriaal en leesvoer tot je beschikking. En kijk verder dan je eigen bubbel, alleen zo komen we verder.”
Hoe denk je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“Ik hoop op een rooskleurige toekomst. Ik denk dat we op de goede weg zijn en dat de volgende generatie het heel goed gaat doen. Zij kijken naar de wereld met een open blik en een open hart, iets wat ontzettend nodig is. Ik zal zelf altijd op de barricade blijven staan als dat nodig is, om te blijven vechten voor meer vrijheid.”
Wil je meer horen van Zakaria? Volg hem dan op Twitter of neem een kijkje op zijn Instagram!