‘Mensen vinden van alles, maar weten vaak niet eens waarom’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Di’amo Luciano.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Di’amo Luciano en ik zeg zelf vaak dat ik kunstenaar en artiest ben. Ik ben namelijk niet alleen bezig met dingen in de kledingindustrie of commercie, maar vooral met het uiten van mijn expressies door middel van het menselijk lichaam en materiaal.”

Hoe ben je in de creatieve sector beland?
“Ik was op jonge leeftijd al gefascineerd door fashion – en zeker ook op het oppervlakkige deel daarvan. Ik was veel bezig zijn met hoe ik eruitzag. Mijn ouders wilden altijd dat ik iets ging studeren wat mij een goede baan zou opleveren. Om toch nog iets creatiefs te doen, heb ik een soort compromis kunnen sluiten en ben ik muziekmanagement gaan studeren.

Toen dit uiteindelijk toch niet werkte, besloot ik fashion te gaan studeren aan het AMFI. Het was ten slotte mijn leven en niet dat van mijn ouders. Door alles wat ik daar zag en leerde, kwam ik tot de conclusie dat ik niet geassocieerd wilde worden met hoe er naar fashion gekeken werd. Daarom koos ik ervoor om buiten alle issues op het AMFI wel verder te gaan met fashion, maar dan ergens waar ik vrij was om mijn eigen inbreng te geven. Toen ben ik naar de kunstacademie in Den Haag gegaan.”

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?
“Nog steeds heel erg verdeeld. Persoonlijk denk ik dat er een grote groep mensen is die er niet mee bezig is. En het kan zeker nog veel intersectioneler dan hoe het nu gaat. We moeten meer kijken naar waar vrouwen zich nu echt in bevinden, in plaats van naar de rechten die we hebben op papier.”

Hoe kunnen mensen zich hier meer in verdiepen?
“Begin bij jezelf, spreek je uit en stel veel vragen. Mensen vinden van alles, maar weten vaak niet eens waarom, omdat het zo vanzelfsprekend is. Waarom vinden we dat vrouwen bepaalde dingen niet mogen doen? Waarom kunnen mannen er niet zo bijlopen? We denken als mens te veel na vanuit het ‘omdat het zo is’-principe. We zouden dat meer moeten loslaten en onze werkelijkheid moeten bevragen.”

Hoe denk je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“Ik hoop dat het dieper zal gaan en dat alle vormen van feminity meer omarmd worden en samensmelten met masculinity. Dat het verschil tussen die twee weg zal vagen. En zoals ik al eerder heb gezegd, dat het een stuk intersectioneler wordt en dat we niet alleen opkomen voor de westerse vrouw, maar voor alle vrouwen over de hele wereld.”

Wat is een boodschap die je je medemens zou willen meegeven?
“Blijf lezen en vooral leren. En blijf niet in je bubbel zitten, want dat kan gevaarlijk zijn. Door jezelf te distantiëren van andere mensen ontstaan er een hoop stereotypes en vooroordelen. Kijk om je heen en vraag jezelf af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Don’t be racist, don’t be sexist, wees lekker openminded en educate yourself. Wees kritisch, vraag jezelf af hoe je iets beter kunt doen in plaats van dat je naar anderen gaat wijzen.”

Wil je meer weten van Di’amo Luciano? Volg hen dan op
Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?