‘Met mijn merk wil ik andere Molukkers inspireren’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Deze keer spreken we met beeldend kunstenaar en oprichter van modemerk Manusama Nuance, Mirjam Manusama.

Kun je jezelf even voorstellen?
“Tegenwoordig zou ik mezelf meer omschrijven als een beeldend kunstenaar dan een modeontwerper, omdat ik vanuit verschillende disciplines werk. Mijn kijk op de kleren die ik maak, is vrij breed. Ik kijk naar waar mensen zich lekker in voelen, waar mensen zich vrij in kunnen bewegen en de materialen die ik gebruik om de kleding te maken.

In het derde jaar van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht merkte ik dat mijn visie niet meer in het beeld van de kunstacademie paste. Daarnaast was ik zelf al druk bezig met eigen projecten, zoals het ontwerpen van danskostuums. Daarom besloot ik te stoppen met de studie en voor mezelf te beginnen.”

Hoe is jouw passie voor mode ontstaan?
“Ik was vroeger al veel bezig met het vinden van mijn eigen identiteit. Natuurlijk doet iedereen dit op diens twaalfde of dertiende, maar ik merkte dat ik mijn identiteit voornamelijk kon vinden en uiten door middel van kleding. Het begon met het kopen van tweedehands kleding en bepaalde kledingstukken nét wat anders dragen dan hoe het eigenlijk hoorde.
Ik vond het heel leuk om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Dat werd om mij heen gelukkig ook gestimuleerd. Ik zat vroeger namelijk op een vrije basisschool, hier leerde ik al op een jonge leeftijd hoe ik mezelf kon uiten.”

Wat betekent kleding voor jou?
“Ik zie het als een stukje communicatie en een deel van je identiteit. Hoe je je kleedt, heeft veel te maken met hoe je je voelt. Het is als een omhulsel van je lichaam – en je lichaam is als een omhulsel van je ziel.”

Je werkt vanuit een inclusief perspectief. De kleding die je maakt, is toegankelijk voor iedereen. Hoe is dit tot stand gekomen?
“Ik wil de werelden van kunst en mode met elkaar combineren en kijken vanuit een andere hoek. Ik wil niet bezig zijn met mainstream fashion, maar juist met hoe iets anders kan dan hoe de maatschappij het oplegt.
Daarom ben ik me gaan verdiepen in inclusiviteit. Ik wil met mijn kleding niemand uitsluiten, het moet draagbaar zijn voor iedereen. Veel kledingstukken kun je vervormen naar jouw wensen. Mensen moeten zich kunnen herkennen in de items én in degene die het draagt.
Ik wil een saamhorigheidsgevoel creëren.”

Onlangs opende jouw nieuwe expositie ‘Evolving the spectrum between Fashion and Art’ tijdens het Motel Mozaique Festival. Waar ging deze over?
“De kern van Manusama Nuance is terug te zien in deze expositie. Ik wil de verbintenis tussen mode en kunst aanduiden – en daarbij belicht ik mijn Molukse roots. In mijn werken licht ik de geschiedenis van de Molukkers en mijn verbintenis met de gemeenschap uit. Deze kunstwerken heb ik vervolgens aan een fotograaf, een spoken word-artiest en een graphic designer gegeven. Zij hebben mijn verhaal omgezet in hun eigen discipline. Dit voelde voor mij als een collectieve heling, omdat we dit nu met z’n alle delen.”

 

Wat voor doelen heb je nog voor ogen?
“Ik wil het merk Manusama Nuance wereldwijd neerzetten. Mijn Molukse voorouders hadden namelijk niet de vrijheid die ik nu mag ervaren. Daarom wil ik met mijn merk echt andere Molukkers inspireren.”

Wil je meer zien van Mirjam Manusama? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?