‘Met mijn merk wil ik andere Molukkers inspireren’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Deze keer spreken we met beeldend kunstenaar en oprichter van modemerk Manusama Nuance, Mirjam Manusama.

Kun je jezelf even voorstellen?
“Tegenwoordig zou ik mezelf meer omschrijven als een beeldend kunstenaar dan een modeontwerper, omdat ik vanuit verschillende disciplines werk. Mijn kijk op de kleren die ik maak, is vrij breed. Ik kijk naar waar mensen zich lekker in voelen, waar mensen zich vrij in kunnen bewegen en de materialen die ik gebruik om de kleding te maken.

In het derde jaar van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht merkte ik dat mijn visie niet meer in het beeld van de kunstacademie paste. Daarnaast was ik zelf al druk bezig met eigen projecten, zoals het ontwerpen van danskostuums. Daarom besloot ik te stoppen met de studie en voor mezelf te beginnen.”

Hoe is jouw passie voor mode ontstaan?
“Ik was vroeger al veel bezig met het vinden van mijn eigen identiteit. Natuurlijk doet iedereen dit op diens twaalfde of dertiende, maar ik merkte dat ik mijn identiteit voornamelijk kon vinden en uiten door middel van kleding. Het begon met het kopen van tweedehands kleding en bepaalde kledingstukken nét wat anders dragen dan hoe het eigenlijk hoorde.
Ik vond het heel leuk om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Dat werd om mij heen gelukkig ook gestimuleerd. Ik zat vroeger namelijk op een vrije basisschool, hier leerde ik al op een jonge leeftijd hoe ik mezelf kon uiten.”

Wat betekent kleding voor jou?
“Ik zie het als een stukje communicatie en een deel van je identiteit. Hoe je je kleedt, heeft veel te maken met hoe je je voelt. Het is als een omhulsel van je lichaam – en je lichaam is als een omhulsel van je ziel.”

Je werkt vanuit een inclusief perspectief. De kleding die je maakt, is toegankelijk voor iedereen. Hoe is dit tot stand gekomen?
“Ik wil de werelden van kunst en mode met elkaar combineren en kijken vanuit een andere hoek. Ik wil niet bezig zijn met mainstream fashion, maar juist met hoe iets anders kan dan hoe de maatschappij het oplegt.
Daarom ben ik me gaan verdiepen in inclusiviteit. Ik wil met mijn kleding niemand uitsluiten, het moet draagbaar zijn voor iedereen. Veel kledingstukken kun je vervormen naar jouw wensen. Mensen moeten zich kunnen herkennen in de items én in degene die het draagt.
Ik wil een saamhorigheidsgevoel creëren.”

Onlangs opende jouw nieuwe expositie ‘Evolving the spectrum between Fashion and Art’ tijdens het Motel Mozaique Festival. Waar ging deze over?
“De kern van Manusama Nuance is terug te zien in deze expositie. Ik wil de verbintenis tussen mode en kunst aanduiden – en daarbij belicht ik mijn Molukse roots. In mijn werken licht ik de geschiedenis van de Molukkers en mijn verbintenis met de gemeenschap uit. Deze kunstwerken heb ik vervolgens aan een fotograaf, een spoken word-artiest en een graphic designer gegeven. Zij hebben mijn verhaal omgezet in hun eigen discipline. Dit voelde voor mij als een collectieve heling, omdat we dit nu met z’n alle delen.”

 

Wat voor doelen heb je nog voor ogen?
“Ik wil het merk Manusama Nuance wereldwijd neerzetten. Mijn Molukse voorouders hadden namelijk niet de vrijheid die ik nu mag ervaren. Daarom wil ik met mijn merk echt andere Molukkers inspireren.”

Wil je meer zien van Mirjam Manusama? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?