‘Met mijn merk wil ik andere Molukkers inspireren’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Deze keer spreken we met beeldend kunstenaar en oprichter van modemerk Manusama Nuance, Mirjam Manusama.

Kun je jezelf even voorstellen?
“Tegenwoordig zou ik mezelf meer omschrijven als een beeldend kunstenaar dan een modeontwerper, omdat ik vanuit verschillende disciplines werk. Mijn kijk op de kleren die ik maak, is vrij breed. Ik kijk naar waar mensen zich lekker in voelen, waar mensen zich vrij in kunnen bewegen en de materialen die ik gebruik om de kleding te maken.

In het derde jaar van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht merkte ik dat mijn visie niet meer in het beeld van de kunstacademie paste. Daarnaast was ik zelf al druk bezig met eigen projecten, zoals het ontwerpen van danskostuums. Daarom besloot ik te stoppen met de studie en voor mezelf te beginnen.”

Hoe is jouw passie voor mode ontstaan?
“Ik was vroeger al veel bezig met het vinden van mijn eigen identiteit. Natuurlijk doet iedereen dit op diens twaalfde of dertiende, maar ik merkte dat ik mijn identiteit voornamelijk kon vinden en uiten door middel van kleding. Het begon met het kopen van tweedehands kleding en bepaalde kledingstukken nét wat anders dragen dan hoe het eigenlijk hoorde.
Ik vond het heel leuk om mijn creativiteit de vrije loop te laten. Dat werd om mij heen gelukkig ook gestimuleerd. Ik zat vroeger namelijk op een vrije basisschool, hier leerde ik al op een jonge leeftijd hoe ik mezelf kon uiten.”

Wat betekent kleding voor jou?
“Ik zie het als een stukje communicatie en een deel van je identiteit. Hoe je je kleedt, heeft veel te maken met hoe je je voelt. Het is als een omhulsel van je lichaam – en je lichaam is als een omhulsel van je ziel.”

Je werkt vanuit een inclusief perspectief. De kleding die je maakt, is toegankelijk voor iedereen. Hoe is dit tot stand gekomen?
“Ik wil de werelden van kunst en mode met elkaar combineren en kijken vanuit een andere hoek. Ik wil niet bezig zijn met mainstream fashion, maar juist met hoe iets anders kan dan hoe de maatschappij het oplegt.
Daarom ben ik me gaan verdiepen in inclusiviteit. Ik wil met mijn kleding niemand uitsluiten, het moet draagbaar zijn voor iedereen. Veel kledingstukken kun je vervormen naar jouw wensen. Mensen moeten zich kunnen herkennen in de items én in degene die het draagt.
Ik wil een saamhorigheidsgevoel creëren.”

Onlangs opende jouw nieuwe expositie ‘Evolving the spectrum between Fashion and Art’ tijdens het Motel Mozaique Festival. Waar ging deze over?
“De kern van Manusama Nuance is terug te zien in deze expositie. Ik wil de verbintenis tussen mode en kunst aanduiden – en daarbij belicht ik mijn Molukse roots. In mijn werken licht ik de geschiedenis van de Molukkers en mijn verbintenis met de gemeenschap uit. Deze kunstwerken heb ik vervolgens aan een fotograaf, een spoken word-artiest en een graphic designer gegeven. Zij hebben mijn verhaal omgezet in hun eigen discipline. Dit voelde voor mij als een collectieve heling, omdat we dit nu met z’n alle delen.”

 

Wat voor doelen heb je nog voor ogen?
“Ik wil het merk Manusama Nuance wereldwijd neerzetten. Mijn Molukse voorouders hadden namelijk niet de vrijheid die ik nu mag ervaren. Daarom wil ik met mijn merk echt andere Molukkers inspireren.”

Wil je meer zien van Mirjam Manusama? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish