Mijn bravoure: onderworpen aan de wil van een anti-vaxxer

Ja nee, je weet natuurlijk nooit wat er kan gebeuren als je je laat vaccineren. Ik las dat je er ook gewoon onvruchtbaar van kan worden – en ja, weet je, ik heb wel gewoon heel erg een kinderwens, dus ja, ik kijk liever nog even de kat uit de boom, weet je wel.

Ik lig op mijn rug op de stoel van de schoonheidsspecialiste, mijn tranende ogen dichtgeknepen tegen de felle tandarts-georiënteerde lamp, mijn wenkbrauwen in de verf, mijn gezicht in haar handen, volledig onderworpen aan haar wil.

Oh god.

Het is je eigen schuld, bijt een geïrriteerd stemmetje in mijn hoofd me toe. Jij moest zo nodig interesse veinzen met een vaccinatievraag. Dit is wat je daarvan krijgt: een dom antwoord dat je niet wilde horen. En nu lig je hier, weerloos, in de handen van een anti-vaxxer.

Nu is dat niet per se eng, maar vooral ontzettend jammer, want van alle vrouwen die zich aan mijn wenkbrauwen hebben gewaagd, doet zij dit het allerbest. Haar collega’s laten me zonder problemen naar buiten lopen als een Bert zonder Ernie, met een voorhoofd dat twee dagen lang niet gebruikt kan worden tijdens sociale aangelegenheden. En dat is lastig, want er zijn maar betrekkelijk weinig plekken waar ik kom zonder mijn voorhoofd.

“Ik heb ook gewoon geen haast daarmee, weet je, ik bedoel: ik heb die brief wel binnen. Maar ik kijk liever even wat het doet met de mensen om me heen, snap je? Even kijken wat dat doet met iedereen op de lange termijn. En ja, het heeft ook geen haast, natuurlijk. Het is niet alsof het niet meer kan als ik het niet nu doe, weet je wel.”

De enige reden dat ik überhaupt vroeg of zij al een vaccinatie-afspraak had staan, is omdat ik met mijn arrogante kop de mijne net gepland heb en daar razend enthousiast van word. Dat niet iedereen dat enthousiasme deelt, daar kan ik me wat bij voorstellen. En dat sommige mensen zich niet laten vaccineren – nou ja, daar kunnen we nog over verschillen van mening, en dat is dan prima. Ik wil graag de persoon zijn die luistert naar alle kanten van een verhaal. (Ik zeg niet dat ik die persoon altijd bén, maar ik zou het absoluut graag wíllen zijn; en dat lijkt me op zijn minst het halve werk.) Bovendien is het ook gezond om zo nu en dan met een speld je eigen bubbel door te prikken. Leuk? Nee. Maar wel gezond op de lange termijn. Net zoals een vaccinatie, bijvoorbeeld.

Maar lieve Jezus, moet het nou écht op deze manier? Met, van alle mensen, mij tegenover haar? Ik voel daadwerkelijke fysieke pijn wanneer iemand iets doms zegt en ik niet één wenkbrauw op kan trekken in stil protest – een handeling die de schoonheidsspecialiste en mijzelf, gezien de situatie, vermoedelijk niet nader tot elkaar zal brengen.

“Hoe denk jij erover, dan?”, vraagt ze.

Ik schiet kort in paniek. Alle antwoorden die ik kan geven flitsen door mijn hoofd. Met de één verloochen ik mijn daadwerkelijke mening, met de ander breng ik potentieel mijn wenkbrauwen in gevaar.

“Ik heb een prik-afspraak voor aanstaande woensdag”, zeg ik tot slot nerveus – wat helemaal geen antwoord is op haar vraag, maar tegelijkertijd genoeg zegt.

“Oh, heerlijk zeg! Lekker voor je vakantie gevaccineerd op reis.”

Voor iemand die gelooft dat het vaccin haar kinderwens in gevaar kan brengen, is ze behoorlijk onverschillig over die van mij.

“Ja, dan ben ik misschien wel onvruchtbaar, maar ach”, grap ik nog. De grap gaat compleet aan haar voorbij. “Ja joh, gewoon lekker toch, Zuid-Frankrijk.” Er volgt een verhaal over Mallorca en vakantiehuisjes.

Volgens mij heeft ze naar geen woord van wat ik gezegd heb daadwerkelijk geluisterd. En waarom zou ze ook, denk ik. We zijn beiden duidelijk niet écht geïnteresseerd in elkaars mening of leven. Ik ontspan voor het eerst een beetje bij die gedachte.

Tien minuten later krijg ik een spiegel in mijn handen gedrukt. De wenkbrauwen zijn mooi. Ik loop met haar mee om af te rekenen – normaal gesproken doet iemand bij de balie dat, maar zij handelt het persoonlijk met me af.

“Over vier weken weer?” Ik knik instemmend.

Over vier weken weer.

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?