Mijn eicellen zijn op

Ik wist niet dat het kon, totdat ik er ineens in zat. De overgang. Aan het begin van het hersteltraject van mijn eetstoornis werd er door de GGZ geadviseerd om te stoppen met de anticonceptiepil. Een natuurlijke menstruatie zou namelijk de beste maatstaf zijn om te bepalen of je lichaam herstellende is. En dat deed ik. Stoppen met de pil was overigens – naast herstellen van anorexia – één van de beste keuzes die ik voor mijn lichamelijke én geestelijke gezondheid heb kunnen maken. Dat herstellen ging met pieken en dalen en was zeker niet makkelijk, maar het ging vrij snel. Alleen die menstruatie bleef uit.

Het is natuurlijk niet gek, je lichaam krijgt zoveel te verduren in een korte periode. Maar toch was ik niet gerustgesteld. Afwachtend gingen de maanden voorbij en om me heen hoorde ik steeds meer verhalen over de eerste bloedingen. “Je lichaam heeft meer tijd nodig”, werd er dan gezegd. Maar ik wilde liever dingen uitsluiten dan afwachten – en zo belandde ik van de ene medische molen in de andere. Na meerdere echo’s, bloedtesten en gesprekken kwam daar het verlossende woord. In een telefoongesprek van tien minuten kreeg ik te horen dat ik in de overgang was, of was geweest. Mijn eicellen zijn op, oftewel, ik ben onvruchtbaar.

Officieel heet deze aandoening Premature Ovariële Insufficiëntie en overkomt het ongeveer 1 procent van de vrouwen – en nog minder van mijn leeftijd. “Had je een kinderwens?”, was de eerste vraag die me werd gesteld na het ontvangen van het nieuws. Het is ook het eerste waar iedereen die ik dit aan vertel meteen aan moet denken. Ergens is dat ook niet gek, maar aan de andere kant laat het zien in hoeverre er al vanuit gegaan wordt dat ik als vrouw een kind op de wereld zou zetten. En onvruchtbaarheid is niet het enige probleem, het gemis van bepaalde hormonen heeft ook negatieve effecten op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid, en om die aan te vullen zit ik (jawel) weer aan de pil.

Maar eerlijk is eerlijk: mijn kinderwens was ook het eerste dat er door mijn hoofd schoot. Mijn toekomstdroom stortte in een klap in elkaar. Later begon ik hier meer over na te denken, was dit wel echt míj́n droom? Wil ik nu gewoon iets hebben, omdat ik het niet kan krijgen – of is het me van kinds af aan al opgelegd? Vanaf het moment dat ik zelf nog een baby was had ik al een Baby Born, toen mijn zusje werd geboren sleepte ik deze nieuwe, levende Baby Born overal mee naartoe in mijn te kleine poppenwagen. Op de vraag “wat wil je worden?”, was het antwoord altijd: moeder. Of ik het daadwerkelijk wilde – en nog steeds wil – daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar gelukkig is het 2021 en heb ik verschillende opties. Genoeg stof om over na te denken dus, helaas.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?