Mijn eicellen zijn op

Ik wist niet dat het kon, totdat ik er ineens in zat. De overgang. Aan het begin van het hersteltraject van mijn eetstoornis werd er door de GGZ geadviseerd om te stoppen met de anticonceptiepil. Een natuurlijke menstruatie zou namelijk de beste maatstaf zijn om te bepalen of je lichaam herstellende is. En dat deed ik. Stoppen met de pil was overigens – naast herstellen van anorexia – één van de beste keuzes die ik voor mijn lichamelijke én geestelijke gezondheid heb kunnen maken. Dat herstellen ging met pieken en dalen en was zeker niet makkelijk, maar het ging vrij snel. Alleen die menstruatie bleef uit.

Het is natuurlijk niet gek, je lichaam krijgt zoveel te verduren in een korte periode. Maar toch was ik niet gerustgesteld. Afwachtend gingen de maanden voorbij en om me heen hoorde ik steeds meer verhalen over de eerste bloedingen. “Je lichaam heeft meer tijd nodig”, werd er dan gezegd. Maar ik wilde liever dingen uitsluiten dan afwachten – en zo belandde ik van de ene medische molen in de andere. Na meerdere echo’s, bloedtesten en gesprekken kwam daar het verlossende woord. In een telefoongesprek van tien minuten kreeg ik te horen dat ik in de overgang was, of was geweest. Mijn eicellen zijn op, oftewel, ik ben onvruchtbaar.

Officieel heet deze aandoening Premature Ovariële Insufficiëntie en overkomt het ongeveer 1 procent van de vrouwen – en nog minder van mijn leeftijd. “Had je een kinderwens?”, was de eerste vraag die me werd gesteld na het ontvangen van het nieuws. Het is ook het eerste waar iedereen die ik dit aan vertel meteen aan moet denken. Ergens is dat ook niet gek, maar aan de andere kant laat het zien in hoeverre er al vanuit gegaan wordt dat ik als vrouw een kind op de wereld zou zetten. En onvruchtbaarheid is niet het enige probleem, het gemis van bepaalde hormonen heeft ook negatieve effecten op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid, en om die aan te vullen zit ik (jawel) weer aan de pil.

Maar eerlijk is eerlijk: mijn kinderwens was ook het eerste dat er door mijn hoofd schoot. Mijn toekomstdroom stortte in een klap in elkaar. Later begon ik hier meer over na te denken, was dit wel echt míj́n droom? Wil ik nu gewoon iets hebben, omdat ik het niet kan krijgen – of is het me van kinds af aan al opgelegd? Vanaf het moment dat ik zelf nog een baby was had ik al een Baby Born, toen mijn zusje werd geboren sleepte ik deze nieuwe, levende Baby Born overal mee naartoe in mijn te kleine poppenwagen. Op de vraag “wat wil je worden?”, was het antwoord altijd: moeder. Of ik het daadwerkelijk wilde – en nog steeds wil – daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar gelukkig is het 2021 en heb ik verschillende opties. Genoeg stof om over na te denken dus, helaas.

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?