Mijn ogen staan stil

Ik sta voor de spiegel. Met mijn vingers traceer ik de rondingen die mij omvatten. Zachtjes zakt mijn rechterhand omlaag, van mijn taille naar mijn heupen, terwijl mijn linkerhand in tegenovergestelde richting omhoog glijdt en afdwaalt naar mijn buik. Mijn hoofd knikt opzij en mijn ogen staan stil.

Voordat ik wist wie ik was, wist ik dat mijn figuur niet goed was. Als kind ging ik van dieet naar diëtiste en werd ik geprezen om de kilo’s die ik afviel. Naast een lange, slanke zus en een smal jonger broertje stak ik – kennelijk – af. Mijn vader was ook altijd stevig geweest en samen hadden we dus al gauw ons eigen kampje opgezet binnen het gezin: ‘de snoeperds’ die geen maat wisten te houden. Het was leuk om grapjes te maken over het feit dat ik echt àlles lekker vond.

Maar de aandacht die door anderen werd gevestigd op mijn buitenkant kostte me ruimte. Ruimte die ik probeerde in te halen door mezelf zo klein mogelijk te maken en langzaamaan trok ik me steeds verder terug in de hoop dat mijn omvang niet meer zou opvallen. Ik leerde mezelf een rustige uitstraling aan die het doel van onopvallendheid zou dienen. Het maakte een verdrietige tiener van me die zich niet op haar plek voelde tussen haar vrienden.

Dat gekwetste meisje maakt nog altijd deel uit van wie ik nu ben. Mijn lichaam blijft een uitdaging, maar de focus ligt wel meer op gezondheid. Ik wil een sterk lijf, een lichaam dat me de kracht geeft om juist ruimte ín te nemen. De kracht van een vrouw zit ‘m natuurlijk helemaal niet in de omvang van haar buik, maar in de omvang van haar geest. Wanneer ik een vrouw zie, geniet ik van haar doortastendheid, empathische vermogen en/of verreikend geheugen. Ik smul van wat ze voor elkaar krijgt of wat ze te zeggen heeft. Ik traceer de contouren van de kennis die ze met me deelt, terwijl ze me verrast met een zelfverzekerde glimlach die ze me nog even extra toestopt.

Mijn ogen staan stil en kijken mezelf recht aan. Ik lach verlekkerd om de zachtheid van mijn lichaam, draai me om en stap de rest van mijn dag in. <

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?