‘Mijn voorstellingen zijn dromerig en vooral zonder regels’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Lisenka Heijboer Castañón, theatermaker en regisseur.

Hoe zou je jezelf in één zin voorstellen?
”Wie ik ben? Opzoek, eigenlijk.”

Kom je dichterbij jezelf door projecten zoals ‘I Have Missed You Forever?’
“Ik kom zeker dichterbij mezelf door mijn werk, daarom is het voor mij essentieel. Ik kom denk ik ook dichterbij mijn moeder. Mijn moeder en ik hebben geen contact en ik mis haar heel erg. Ik merk dat doordat ze niet in mijn volwassen leven is, ik toch opzoek ben naar een connectie met haar en daarmee ook mijn eigen geschiedenis.”

Uit die zoektocht zich ook in de voorstelling?
“Ja, heel diep denk ik. We maken nu een project dat heel dicht bij me staat. Het gaat om een zoektocht naar een bepaald soort connectie die ik zoek ik in mijn werk.”

Kun je een kleine samenvatting van de voorstelling geven?
“Er komt iemand binnen bij een herdenking van Amari. Gedurende de herdenking blijkt dat er een hoop gaten zijn over hoe we Amari kunnen herdenken. Vervolgens komen we terecht in een overvloed van herinneringen, verhalen en gedachten die hen mogelijk gehad heeft in hun leven. Het blijkt dat Amari niet één persoon was, maar duizend. De enige manier om hun leven te herdenken, is via je verbeeldingskracht. We roepen alle verhalen op die Amari heeft gehad en op die manier krijgt hen een lichaam waar we afscheid van kunnen nemen.”

Wat is jouw rol als regisseur?
“In het eerste deel van het proces noemen we onszelf eigenlijk allemaal maker. Dat is begonnen met Manoj en Antonio. We werden gevraagd om een voorstelling te maken door de directeur van de Nationale Opera en we waren vrij om te maken wat we wilden. We zijn begonnen met inspiratie delen. Door dat allemaal door elkaar te gooien, hebben we steeds meer mensen aan dit proces toegevoegd.

Nu ben ik opzoek naar authenciteit in het project. Ik sta erbuiten en moet het vormgeven, maar wil niets censureren. Op welke manier erken je waarde toe aan dingen? Dat is lastig en daar ligt een vraagstuk voor mij. Ik vind het interessant om elke norm te bevragen.”

Hebben jouw voorstellingen een activistische ondertoon?
“Er zit een urgentie in wat we doen, eigenlijk in alles wat ik met welk team dan ook doe. Er zit ook een urgentie in van onderzoek willen doen naar mezelf. Hoe kan ik mijn blik bevrijden? Ik weet niet of het er activistisch uitziet, maar mijn voorstellingen zijn dromerig en vooral zonder regels.”

Wil je meer zien van Lisenka Heijboer Castañón? Check dan hier haar Instagram!

I have missed you forever is een coproductie met Asko|Schönberg, onder leiding van Manoj Kamps. Zowel grote componisten als nieuwe talenten nemen een prominente plaats binnen de identiteit van het ensemble. De voorstelling was te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?