‘Mijn voorstellingen zijn dromerig en vooral zonder regels’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Lisenka Heijboer Castañón, theatermaker en regisseur.

Hoe zou je jezelf in één zin voorstellen?
”Wie ik ben? Opzoek, eigenlijk.”

Kom je dichterbij jezelf door projecten zoals ‘I Have Missed You Forever?’
“Ik kom zeker dichterbij mezelf door mijn werk, daarom is het voor mij essentieel. Ik kom denk ik ook dichterbij mijn moeder. Mijn moeder en ik hebben geen contact en ik mis haar heel erg. Ik merk dat doordat ze niet in mijn volwassen leven is, ik toch opzoek ben naar een connectie met haar en daarmee ook mijn eigen geschiedenis.”

Uit die zoektocht zich ook in de voorstelling?
“Ja, heel diep denk ik. We maken nu een project dat heel dicht bij me staat. Het gaat om een zoektocht naar een bepaald soort connectie die ik zoek ik in mijn werk.”

Kun je een kleine samenvatting van de voorstelling geven?
“Er komt iemand binnen bij een herdenking van Amari. Gedurende de herdenking blijkt dat er een hoop gaten zijn over hoe we Amari kunnen herdenken. Vervolgens komen we terecht in een overvloed van herinneringen, verhalen en gedachten die hen mogelijk gehad heeft in hun leven. Het blijkt dat Amari niet één persoon was, maar duizend. De enige manier om hun leven te herdenken, is via je verbeeldingskracht. We roepen alle verhalen op die Amari heeft gehad en op die manier krijgt hen een lichaam waar we afscheid van kunnen nemen.”

Wat is jouw rol als regisseur?
“In het eerste deel van het proces noemen we onszelf eigenlijk allemaal maker. Dat is begonnen met Manoj en Antonio. We werden gevraagd om een voorstelling te maken door de directeur van de Nationale Opera en we waren vrij om te maken wat we wilden. We zijn begonnen met inspiratie delen. Door dat allemaal door elkaar te gooien, hebben we steeds meer mensen aan dit proces toegevoegd.

Nu ben ik opzoek naar authenciteit in het project. Ik sta erbuiten en moet het vormgeven, maar wil niets censureren. Op welke manier erken je waarde toe aan dingen? Dat is lastig en daar ligt een vraagstuk voor mij. Ik vind het interessant om elke norm te bevragen.”

Hebben jouw voorstellingen een activistische ondertoon?
“Er zit een urgentie in wat we doen, eigenlijk in alles wat ik met welk team dan ook doe. Er zit ook een urgentie in van onderzoek willen doen naar mezelf. Hoe kan ik mijn blik bevrijden? Ik weet niet of het er activistisch uitziet, maar mijn voorstellingen zijn dromerig en vooral zonder regels.”

Wil je meer zien van Lisenka Heijboer Castañón? Check dan hier haar Instagram!

I have missed you forever is een coproductie met Asko|Schönberg, onder leiding van Manoj Kamps. Zowel grote componisten als nieuwe talenten nemen een prominente plaats binnen de identiteit van het ensemble. De voorstelling was te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?