Million Dollar Cry Baby

“Je moet een beetje boos worden Marije, graaf, graaf”! De coach staat op de rand van de boksring als hij dit roept en ik graaf, braaf, naar het onmiskenbare eelt op mijn ziel. Ik moet inderdaad het vuurtje opstoken om met deze vermoeidheid mijn pit te behouden. Een kortte jab en een stevige rechtse landen op het gezicht van de roodharige jongen van middelgroot postuur die via Onefit in onze les terecht kwam. Zijn gezicht valt opzij onder mijn vuist, zoals in de film wanneer er op dramatische wijze, in slow motion, water uit de mond van de tegenstander vliegt.

De slomo stopt, nog twee harde body shots, net onder zijn ribben, in real time, misschien iets versneld. “Goed zo” zegt hij, ook de coach is tevreden. De bel gaat, de ronde is voorbij. Mijn ademhaling zit hoog, mijn hartslag nog veel hoger en mijn ogen vullen zich met tranen. Geen tranen die ik door omhoog te kijken of te slikken terug kan sturen. Een krachtige stroom breekt door de dammen, er is niets meer aan te houden. Ik zal hier nu janken als een klein kind, voor deze groep met onbekenden en mijn coach. Ik ben niet verdrietig, ik heb geen pijn. Iets in mij vindt een weg naar buiten, iets dat blijkbaar van heel erg diep moest komen. 

De coach zegt nogmaals “goed zo, dit is mooi. Dit is goed en het is normaal. Jij laat het tenminste toe, dat kan niet iedereen en dit gaat je zo sterk maken. Het is zo mooi dat dit nu gebeurt en niet straks tijdens je wedstrijd, dat het je dan overvalt. Nu heb je tijd om te leren werken met je emoties!”

Nooit had ik, toen ik begon aan een sportief traject, gedacht hoeveel dit met me zou doen, hoe het me zou inspireren, activeren, motiveren, hoe het mijn leven, waarschijnlijk voor altijd, zou veranderen. En hoe ik blijkbaar mijn tranen zou laten vloeien. Liters. Bloed, zweet en echte tranen.

Er zijn weinig dingen die zo oer zijn, het Engelse woord “primal” vangt dat nog veel beter vind ik, als vechten.

Hoe lief of zacht ook, ieder mens heeft ergens een strijder in zich, en te leren werken met een stuk dat we binnen maatschappelijke normen zo moeten verdringen, voelt heel bijzonder. “Agressie is verkeerd”, wordt ons een heel leven aangeleerd. Maar het is evengoed een emotie en om dat ongetemde deel de ruimte te mogen geven in de ring, juist ook als vrouw, voelt vreselijk bevrijdend. Zo puur. En dat maakt iets los. 

Deze week krijg ik te horen of ik me mag voorbereiden op de bokswedstrijd in juni, of dat het beter is om aan december te denken. Het bericht hierover maakte me behoorlijk zenuwachtig. Ik wil juni, maar het is ook ineens heel snel en heel echt.

Stay tuned ♥️

Door onze Tittymag columnist Marije Boomsma

Gerelateerd

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

Arty Beldate met mastermind van De Huidenclub, Liv Vaisberg

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first datemet 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten,feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweegte brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waarstaan ze voor? Wij stellen je ze voor in

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?