Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate!

Vandaag spreken we met sustainable fashion advocate, comedian en feminist: Rashi Agarwal Favier (@rashi.agarwal). We praten over Amsterdam, fashion en feminisme.

The Tittymag: Hoi Rashi, Wat betekent kunst en vooral mode voor jou?

Rashi Agarwal Favier: Mode is voor mij een zeer krachtige vorm van zelfexpressie. Het is mijn favoriete manier om mezelf uit te drukken. Ik geloof ook dat mode politiek is en door de jaren heen belangrijke culturele en sociale implicaties heeft. Ik hou ervan als een kunstvorm waarin we ons leven leiden. Het is een van mijn ware passies vanwege het commentaar dat het levert. Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn; het is onze eerste indruk op anderen voordat we zelfs maar spreken. Dus voor mij gaat mode over zelfexpressie en identiteit.

TTM: Hoe begon het voor jou?

Rashi: Ik ben al zo lang als ik me kan herinneren geïnteresseerd in mode. Opgroeien in India, jezelf uitdrukken via mode was niet zo vrij als elders. De samenleving had bepaalde beperkingen, maar ik was als tiener rebels. Ik wilde korte rokjes dragen en dingen die ik niet mocht dragen. Gelukkig steunden mijn ouders me in mijn liefde voor mode, ondanks de beperkingen van de samenleving. Mijn interesse in mode werd dieper toen ik op mijn 18e begon te modelleren, omringd door ontwerpers en glamoureuze kleding. Later, toen ik mode ging studeren en mijn eigen accessoiremerk begon, zag ik de donkere kanten van de industrie – vervuiling, onethische praktijken. Dit verlegde mijn focus naar duurzaamheid in mode, vooral na mijn verhuizing naar Nederland. Mijn passie evolueerde van rebellie en glamour naar sociale impact en duurzaamheid.

TTM: Hoe begon je te rebelleren?

Rashi: Ik studeerde accessoireontwerp aan het London College of Fashion, waar ik mijn liefde voor kunst en mode gecombineerd om unieke maar praktische stukken te creëren. Na de universiteit werkte ik bij een handtassenmerk in India dat beweerde duurzaam te zijn, maar dat niet was. Deze ervaring inspireerde me om mijn eigen merk te starten, om mode op de juiste manier te doen – met duurzamere materialen en eerlijke arbeidspraktijken. Het was belangrijk voor me om iets ethisch en duurzaam te produceren, vooral in een land als India dat rijk is aan vakmanschap. Helaas moest ik het merk stopzetten na mijn verhuizing naar Nederland vanwege logistieke uitdagingen, maar het opende meer mogelijkheden voor mij om me te richten op mensenrechten en sociale impact in mode.

TTM: Wat doe je nu in Amsterdam?

Rashi: Tot twee maanden geleden werkte ik als social media manager voor Fair Wear Foundation, een mensenrechtenorganisatie die zich richt op arbeidsrechten. Ik ben momenteel aan het onderzoeken waar ik mijn social media en storytelling vaardigheden kan inzetten voor het goede doel. Ik zoek naar freelance, fulltime of parttime functies bij bedrijven of NGO’s die een positieve impact maken. Ik deel ook mijn sollicitatieproces openlijk op Instagram, waar ik de realiteit van werkloosheid en het zoeken naar nieuwe kansen deel. Het is belangrijk om echte verhalen op sociale media te tonen, niet alleen het perfecte leven. Daarnaast werk ik als content creator en stand-up comedian, waar ik grappige video’s maak over de Nederlandse cultuur, feminisme, duurzame mode en mijn ervaringen als Indiase immigrant in Nederland. Ik ben ook lid van de Dutch Sustainable Fashion Circle met HERO als klimaatactivist, waar we samen met de vijf leden een strategie ontwikkelen, beleidsmakers lobbyen en media betrekken om positieve sociale en milieuveranderingen te bereiken.

TTM: Hoe vind je het om in Amsterdam te wonen?

Rashi: Ik hou ervan. Ik ben geobsedeerd door Amsterdam. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik mijn plek heb gevonden. Komend uit India, waar ik me altijd een buitenstaander voelde, biedt Amsterdam een gevoel van erbij horen. Het is een gezellige, levendige en kosmopolitische stad. Al mijn vrienden zijn binnen 20 minuten fietsen te bereiken, wat zeldzaam is voor een grote stad. Amsterdam heeft me ongeëvenaarde vrijheid en een gemeenschap gegeven die ik koester.

TTM: Het klinkt alsof je een geweldige gemeenschap om je heen hebt.

Rashi: Ja, ik heb het geluk gehad hier een gemeenschap van gelijkgestemde mensen te vinden. In Amsterdam heb ik eindelijk mensen gevonden die net zo uitgesproken en gepassioneerd zijn over sociale kwesties als ik. Ik hou ook van mijn online gemeenschap. Mijn volgers zijn bijdehand, intelligent en betrokken. Ze inspireren me en ik leer veel van hen. Het creëren van deze ondersteunende en dynamische gemeenschap is iets waar ik echt trots op ben.

TTM: Wat geeft jou dat gevoel van empowerment?

Rashi: Financiële onafhankelijkheid heeft me enorm veel empowerment gegeven. Eigen geld hebben betekent dat niemand anders mijn beslissingen kan beheersen. Het is cruciaal voor iedereen, vooral vrouwen, om financiële onafhankelijkheid te hebben. Het geeft je vrijheid en macht over je eigen leven. Ook de vrijheid om mezelf uit te drukken en mijn platform te gebruiken om een positieve impact te maken, is empowering. Ik hou ervan om mijn stem en ervaringen te delen om verandering te inspireren.

TTM: Wat betekent feminisme voor jou?

Rashi: Voor mij is feminisme verweven met intersectionaliteit. Het gaat om het afbreken van systematische barrières en het bestrijden van discriminatie en ongelijkheid. Hoe ouder ik word, hoe meer ik zie hoe diepgeworteld deze kwesties zijn in onze samenleving. Feminisme moet alle vrouwen omvatten – trans vrouwen, zwarte vrouwen, vrouwen van kleur – anders is het geen echt feminisme. De strijd is anders in elk land, maar de onderliggende problemen zijn vergelijkbaar. In India snijdt feminisme door kaste, religie en klasse heen. In Nederland gaat het meer om gelijkheid op de werkplek en genderrollen. Maar in beide plaatsen wordt je vaak verteld dat het ergens anders erger is om de strijd te ondermijnen. Het doel is gelijkheid en gelijkwaardigheid voor alle vrouwen, en we mogen niet laten gebeuren dat iemand ons manipuleert om te geloven dat we genoeg hebben gedaan.

TTM: Hoe denk je dat we positieve veranderingen in feminisme kunnen bereiken?

Rashi: Het begint met jongens en meisjes op dezelfde manier opvoeden, zonder gender verwachtingen. Kinderen moeten opgroeien met het idee dat ze alles kunnen zijn, ongeacht hun gender. Het is ook cruciaal om verschillende manieren van leven te laten zien. Op mijn Instagram probeer ik te laten zien dat het breken van traditionele rollen kan leiden tot een vervullend leven. Het stellen van een voorbeeld en leiden door actie helpt andere vrouwen de moed te vinden om af te wijken van maatschappelijke normen en voor hun rechten te vechten. Ik wil gewoon het belang benadrukken van echt en eerlijk zijn, zowel online als offline. Het is essentieel om onze strijd en overwinningen te delen om een meer begripvolle en ondersteunende wereld te creëren.

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?