‘Moeten we echt perfect zijn in onze maatschappij?’

Verslaving, een negatief beladen woord, maar waarom? Hoezo durven mensen niet voor een verslaving uit te komen? Ligt dat aan onze maatschappij? En zijn verslavingen überhaupt ooit weg te denken of is het iets wat deel is van ons mens? We vroegen het aan Jellinek- deskundige, Floor van Bakkum.

The TittyMag: Waarom heeft het woord “verslaving” zo’n negatieve connotatie?

Floor van Bakkum: Ik denk, dat je een verschil moet maken tussen verslaving en gebruik. Veel mensen koppelen die twee dingen aan elkaar. Dat verslaving een negatieve connotatie heeft is belachelijk.
Er wordt er vanuit gegaan, dat je niet zonder een middel kan en dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde effecten te gebruiken. Hiernaast komen er veel negatieve bijwerkingen en negatief gedrag bij. Verder heb je nog gewoon een grote groep van veelvuldige gebruikers en mensen,die af en toe iets gebruiken.

TTM: Hoe groot is het taboe op een verslaving?

FvB: Ja, er is een enorm taboe op verslaving en het toegeven, dat je er afhankelijk van bent. Veel mensen vinden het open erover zijn heel erg en ze willen niet, dat anderen dit weten. Ze voelen zich minder perfect en zelfs zwak als ze toegeven, dat ze verslaafd zijn.

TTM: Ligt dat aan onze huidige maatschappij?

FvB: We moeten perfect zijn in onze maatschappij en dit is natuurlijk onzin, want dat is niemand. Het kan in je leven gewoon soms even minder gaan en dat kan zich op verschillende manieren uiten zoals soms in een verslaving. We zouden best wat meer vergevingsgezind kunnen zijn tegenover elkaar. Zolang je jezelf maar een schop onder je kont geeft en hulp zoekt. Ongeveer 10% van de gebruikers komt met een middel in de problemen.

TTM: Wanneer spreken we officieel van een verslaving? FvB: In het Diagnostisch Medisch Compas staan enkele criteria en hiermee bepalen we of iemand afhankelijk is of niet. Deze criteria zijn wereldwijd afgesproken en laten zien in hoeverre middelen nodig zijn om hetzelfde effect te gebruiken. Er is veel discussie over hoe verslaving precies werkt en het heeft een deel te maken met veranderingen in de hersenen en dat bepaalde delen in je hersenen gestimuleerd worden waardoor je negatief gedrag gaat vertonen. Mensen denken altijd, dat je verslaafd raakt aan een middel, maar zo werkt het niet. Het ligt ook aan de persoon zoals de psychische gesteldheid en hoe je genetisch in elkaar zit. De kans is dan groter, dat je sneller verslaafd raakt. Verder moet je kijken naar de omgeving en naar het geluk binnen je werk of je relaties. Al heeft het middel uiteindelijk tijdens een verslaving jou in je macht.

TTM: Welke verslaving onderschat men?
FvB: Alcohol is de meest onderschatte verslaving! Veel mensen in de samenleving drinken en ongeveer 45% mensen, die in behandeling zijn bij de verslavingszorg zijn hier om van een alcoholprobleem af te komen. De overige procent zijn alle middelen bij elkaar, kan je nagaan hoe veel mensen er kampen met een alcoholverslaving. Alcohol is niet de meest verslavende stof, maar het is heel erg in onze samenleving ingesleten. Zo komt overal standaard alcohol op tafel. Veel mensen kunnen er goed mee omgaan, maar 10% kan dit gewoon echt niet. Mensen kunnen heel lang rondlopen met een alcoholprobleem, want niemand kijkt er raar van op als je even een lekker wijntje drinkt op een dinsdagavond terwijl lekker heroine gebruiken op de dinsdagavond  meteen de alarmbellen zou doen laten rinkelen bij je vrienden.

TTM: Hoe kan het dat alcohol zo is ingeslepen in onze samenleving?
FvB: Het is een onderdeel van onze samenleving. Zo erg, dat dat je meteen de partypooper bent als je niet drinkt. Vrienden en omgeving reagereren vaak negatief erop als je niet wilt drinken en zo voelen de niet- drinkers vaak een enorme druk. Ik zeg niet, dat je niet mag drinken, maar we zijn soms iets te ver doorgeschoten in ons drinkgedrag.

TTM: Zijn verslavingen ooit weg te denken uit onze maatschappij?
FvB: Er zullen altijd mensen zijn, die ergens verslaafd aan raken, want dat zit in de mens zelf. Sommige mensen gaan zo om met problemen. Als het even tegenzit dan gebruik je soms iets om je beter te voelen en sommige mensen doen dit met bepaalde middelen.
Het is iets van alle tijden, maar we moeten het bespreekbaar maken en zorgen, dat het taboe er vanaf gaat. Het moet eerder gesignaleerd worden waardoor we sneller iets eraan kunnen doen. Als we het goed regelen met elkaar dan kunnen we ervoor zorgen, dat het niet uit de hand loopt met alle gevolgen van dien. Op dit moment lopen er nog veel mensen rond met een verslavingsprobleem. De verslaafde heeft natuurlijk een probleem, maar de omgeving van de verslaving hebben hier net zo goed last van.Hiernaast heeft het te maken met het aanbod en de commerciële component van bepaalde middelen zoals alcohol. Je kan simpelweg niet om alcohol heen, want zodra je naar de kassa loopt kom je langs een enorm alcohol rek. Alle grote drankmerken sponsoren sportactiviteiten zoals het Heineken Holland House bij de Olympische Spelen, maar dan zijn we vervolgens wel verbaasd, dat er comazuipers bestaan.<

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?