Monocultuur en de metaverse

Het algoritme. Het algoritme. Het algoritme! Het algoritme is nogal een onderwerp voor actieve social media gebruikers deze dagen. Meta verwijderde ook volgers, actieve accounts en het toont oude berichten die al geliked zijn. De views zijn voor velen lager. Dit is natuurlijk onbelangrijk op mondiaal niveau, want de wereld staat in brand en onder water. Maar hé.

Het fenomeen als geheel riep bij mij gedachten op maatschappelijk niveau op. Instagram pusht accounts die betalen voor advertenties en de reels met trending muziek krijgen voorrang. Dus als je wilt dat je reel gezien wordt, gebruik je de meest gebruikte tracks. Hetzelfde geldt voor Tiktok (in de westerse wereld) en we doen allemaal hetzelfde dansje op een nummer… een muziekstuk dat er voor altijd door verpest zal worden.

Het lijkt allemaal logisch aan de oppervlakte, maar als je er echt over nadenkt, is het vreemd voor een platform voor makers. Het doodt creativiteit en bevordert de afwezigheid van originaliteit, het stimuleert een kapitalistische, monoculturele mentaliteit. Natuurlijk zijn wij het type dier dat in kuddes leeft en ik werk er hard aan om dat te accepteren. Maar waarom zouden we originele creatieven in de schaduw houden? Hebben we ze niet nodig om onze hersenen te prikkelen en ons te inspireren?

Persoonlijk gebruik ik Instagram al sinds 2012, vooral als een manier om mezelf uit te drukken, een vorm van creatieve expressie. Later, toen mijn pagina iets groeide naar een bescheiden platform, heb ik mijn bereik gebruikt om te praten over onderwerpen die voor mij belangrijk zijn, zoals gender issues, anti-racisme en politiek. Maatschappelijke kritiek, daar heeft het algoritme het ook niet zo mee. Het bereik daalt vrijwel onmiddellijk zodra er content met betrekking tot deze onderwerpen worden gedeeld. Dit zou iets zijn om je zorgen over te maken.

Maar terug naar de monocultuur: Wat voegt het toe aan ons bestaan? Zelfs op het niveau van entertainment? Het is heel bekend dat mensen het goed willen doen om ergens bij te horen. Toch verbaast het me dat in een individualistische samenleving, de meesten van ons nog steeds willen zijn zoals… de volgende persoon. Ik geloof dat je erbij kunt horen, terwijl je anders bent. Ik pleit voor meer authenticiteit, on- en offline. Voor originele makers om hun podium terug te krijgen. 

Wees alsjeblieft jezelf, maak waar je ten diepste van houdt en laat je niet ontmoedigen door de metaverse. We hebben niet nog meer nodig van wat er al is.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?