Het algoritme. Het algoritme. Het algoritme! Het algoritme is nogal een onderwerp voor actieve social media gebruikers deze dagen. Meta verwijderde ook volgers, actieve accounts en het toont oude berichten die al geliked zijn. De views zijn voor velen lager. Dit is natuurlijk onbelangrijk op mondiaal niveau, want de wereld staat in brand en onder water. Maar hé.
Het fenomeen als geheel riep bij mij gedachten op maatschappelijk niveau op. Instagram pusht accounts die betalen voor advertenties en de reels met trending muziek krijgen voorrang. Dus als je wilt dat je reel gezien wordt, gebruik je de meest gebruikte tracks. Hetzelfde geldt voor Tiktok (in de westerse wereld) en we doen allemaal hetzelfde dansje op een nummer… een muziekstuk dat er voor altijd door verpest zal worden.
Het lijkt allemaal logisch aan de oppervlakte, maar als je er echt over nadenkt, is het vreemd voor een platform voor makers. Het doodt creativiteit en bevordert de afwezigheid van originaliteit, het stimuleert een kapitalistische, monoculturele mentaliteit. Natuurlijk zijn wij het type dier dat in kuddes leeft en ik werk er hard aan om dat te accepteren. Maar waarom zouden we originele creatieven in de schaduw houden? Hebben we ze niet nodig om onze hersenen te prikkelen en ons te inspireren?
Persoonlijk gebruik ik Instagram al sinds 2012, vooral als een manier om mezelf uit te drukken, een vorm van creatieve expressie. Later, toen mijn pagina iets groeide naar een bescheiden platform, heb ik mijn bereik gebruikt om te praten over onderwerpen die voor mij belangrijk zijn, zoals gender issues, anti-racisme en politiek. Maatschappelijke kritiek, daar heeft het algoritme het ook niet zo mee. Het bereik daalt vrijwel onmiddellijk zodra er content met betrekking tot deze onderwerpen worden gedeeld. Dit zou iets zijn om je zorgen over te maken.
Maar terug naar de monocultuur: Wat voegt het toe aan ons bestaan? Zelfs op het niveau van entertainment? Het is heel bekend dat mensen het goed willen doen om ergens bij te horen. Toch verbaast het me dat in een individualistische samenleving, de meesten van ons nog steeds willen zijn zoals… de volgende persoon. Ik geloof dat je erbij kunt horen, terwijl je anders bent. Ik pleit voor meer authenticiteit, on- en offline. Voor originele makers om hun podium terug te krijgen.
Wees alsjeblieft jezelf, maak waar je ten diepste van houdt en laat je niet ontmoedigen door de metaverse. We hebben niet nog meer nodig van wat er al is.