Mooi hè, is ze

Over een paar dagen begint het boogschutter seizoen. De zon betreedt dan de ‘vrijgevige’ en ‘optimistische’ boogschutter. Oftewel, ze betreedt mijn sterrenbeeld en de bijbehorende horoscoop belooft me dan ook (zoals vaak het geval is) een hoopvolle plottwist.

Astrologie is van kinds af aan al een onschuldige indulgence voor mij. Ik las veel modetijdschriften: ELLE, Vogue en l’Officiel. En elk blad behelsde, naast de trends en celebrity spreads, ook een rijtje voorspellingen voor de komende periode. Leuk vond ik dat, want het gaf me handvaten waaraan ik mijn maand kon meten. Ik kende de horoscopen geen leidende functie toe, maar zag er geen kwaad in om ze als ijkpunt te gebruiken. Of gebruikte ik mijn eigen leven als ijkpunt voor de horoscopen? In ieder geval, het gaf me het kader om de gang van zaken in perspectief te zetten.

Klopt het bijvoorbeeld dat ik nu een seizoen in ga van “questing and seeking, a season to zoom out so that you can see the big picture, the whole, wide, living world” (Claire Comstock-Gay voor The Cut). Naast de ironische zinspeling op ons Zoom-gerelateerde bestaan – een geblokt leven dat zich afspeelt in de hoeken van onze laptops en dus feitelijk the bigger picture ver uit het zicht plaatst – zet ik vooralsnog ook een ezelsoor in het optimisme dat uit deze zoektocht zou voortkomen.

Gelukkig zijn er genoeg gebeurtenissen uit de laatste maand te benoemen die deze hoopgevende toon al rechtvaardigen voordat ik aan mijn spirituele bedevaart begin. De winst voor de democraten in de VS komt direct in mij op – als ook in jou, denk ik. Wij, Europa en de rest van de wereld hielden onze adem in. Wie zal het worden? En wat waren we opgelucht dat Joe Biden het werd, althans, dat het in ieder geval niet nog een keer die grillige pruik was geworden. Nu de kwaadwillige stier in de porseleinwinkel de mond is gesnoerd, kunnen we eindelijk weer geloven dat er gerepareerd en gebouwd gaat worden. In het bijzonder ben ik blij met deze administratie, omdat we eindelijk hallo kunnen zeggen tegen een vrouw (en een etnische minderheid bovendien) in de rol van vicepresident. Als iets hoop uitspreekt, is het wel de glinstering in Kamala Harris’ ogen, net als haar krachtige optreden in bijvoorbeeld het debat tegenover Pence. Maar bovenal ben ik blij met het feit dat we weer een langverwachte stap hebben gemaakt in de strijd voor gelijkheid.

Het is 2020 en ik prijs mezelf lucky dat er een Harris tot VP is gekozen.

Wat een armoede. Als je mij als klein meisje had gezegd dat ik hier nog wel zo’n twintig jaar op zou moeten wachten, dan had ik geen horoscoop meer nageslagen. Ik geef toe, hoop en optimisme zijn zaken die ik graag uit de astrologische strofes haal. Wat dat betreft klopt het bovenstaande citaat ook wel, want volgende maand zal ik wederom doorbladeren tot achterin de tijdschriften, in een zoektocht naar een opbeurende boodschap. Maar waar kunnen we nog werkelijke soelaas in vinden? In ons zogenaamde progressieve land hebben we nog nooit een vrouw aan het daadwerkelijke, politieke roer gehad (de VS heeft er één op ons voor, wat dat betreft). Over een paar maanden mogen wij ook naar de stembus. Wie weet zegt mijn horoscoop in maart hier iets meer over, maar voor nu houd ik vast aan de hoop dat we misschien ooit een keer hallo mogen zeggen tegen een vrouw in het hoogste politieke ambt van de Nederlandse regering. Laten we met z’n allen uitzoomen en kijken naar dát grote plaatje: de hele wijde wereld. Mooi hè, is ze.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?