“Niemand kan oordelen wat jij prachtig vind, dat ligt helemaal aan jou’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met kunst blogger Sara Arslan. In haar blog SOPRANOPOPE beschrijft Sara het verhaal achter het kunstwerk. Want welke meesterbrein verschuild zich achter het doek?

Wat betekend kunst voor jou?
“Mijn betekenis van kunst is dat je de vrijheid hebt om jezelf te uiten zonder grenzen. Iedereen kan kunst maken, ongeacht welk ras, geloof of seksualiteit de person heeft. Iedereen moet kunst kunnen maken. De creatieve vrijheid in kunst vind ook echt erg mooi. Er is geen ‘mooi’ of ‘lelijk’ in kunst. Niemand kan oordelen over wat jijzelf mooi vind of juist totaal niet. Dat ligt bij jezelf.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Ja, zeker! Bij ons thuis hangt er een schilderij van Michelangelo Buonarroti, genaamd ‘De schepping van Adam’ uit 1511. Ik was erg gefascineerd door het schilderij. Als kind wilde ik meer over het schilderij te weten komen. Ik stelde mijn moeder veel vragen over de mensen in het schilderij en waarom zij elkaar aanraakten. Ik kon wel uren lang naar het schilderij kijken. Ik bedacht er vehalen omheen en liet mijn fantasie spelen met het kunstwerk. Ik denk dat ik onbewust op deze manier mijn creativiteit heb ontwikkeld.”

Wat is je favoriete kunstwerk?
“Arnolfni van Jan van Eyck uit 1434. Op het eerste oog is het een normaal schilderij van een man en een vrouw. Hoe langer je naar het schilderij kijkt, des te meer een verhaal tot leven komt. Het eerste wat opvalt is dat ze rijkdom uitstalen. Als je verder kijkt zie je manderijen op het kastje liggen. Kijk verder en je zult veel meer details zien. Ik vind het leuk dat je naar dit schilderij kunt kijken en dat je steeds weer nieuwe details ontdekt.”

Waarom ben je een kunstblog gestart?
“Mijn docent ‘vormgever’ spoorde mij aan om een kunstblog te beginnen. Zij kende een paar mensen die werkzaam waren bij een museum, waar ik zelf graag wilde werken. Ik sprak veel over kunst met mijn docent. Na vele gesprekken vroeg mijn docent of kunstwetenschappen wellicht niet iets was waar ik geintresseerd in was. Ik wilde destijds niet echt iets met kunst doen. Het leek me wel erg leuk, maar mijn focus lag op dat moment in de journalistiek. Ik wilde mijn passie voor kunst niet voorbij laten schieten. Daarom bedacht ik samen met mijn docent om een blog te maken over de helden in de kunst. Zo kan ik toch nog bezig zijn met kunst en mensen entertainen.”

Waarom vind je het belangrijk om het verhaal achter de kunst te delen met jouw publiek?
“Ik heb het gevoel dat veel jongeren kunst als ‘saai’ ervaren. Een schilderij beweegt namelijk niet en het doet niks ‘speciaals’ voor je. Met mijn blog wil ik kunst aantrekkelik maken voor iedereen. Zo deel ik het verhaal achter het schilderij of kunstenaar zelf. Mijn lezers kunnen zich zelf bijvoorbeeld herkennen in een kunstenaar of in een bepaald kunstwerk. Het geeft een gevoel van verbondenheid. Het geeft een gevoel van verbondenheid. Ik wil bovendien kenbaar maken dat iedereen een andere smaak in kunst mag hebben en dat die meningsverschillen daarin juist zo geweldig zijn. Niet iedereen hoeft het eens te zijn met wat jij mooi vind, of juist niet, maar we kunnen het allemaal wel appreciëren.”

Meer willen weten over de kunstverhalen en de Geniën achter het doek? Neem dan zeker een kijkje op de blog van Sara https://sopranopope.wordpress.com

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish