In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken we medeoprichter van Free Heri Heri For All: Ayra Kip.
Free Heri Heri For All is een idee van de gezusters van Kip Republic. Meer dan 20.000 mensen krijgen de kans om gratis Heri Heri af te halen tijdens Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het voormalig Nederlands koninkrijk. Keti Koti betekent letterlijk: het verbreken van de ketenen. Heri Heri is een eenpansgerecht dat vaak bestaat uit cassave, zoete aardappelen, banaan en bakkeljauw. Deze ingrediënten werden vaak gegeten door tot slaaf gemaakten. De zussen zien het daarom als immaterieel erfgoed dat een directe link met de geschiedenis maakt.
Wat willen jullie hiermee bereiken?
“We herdenken de slavenhandel en vieren de vrijheid – en we hopen dat meer mensen dit in de toekomst gaan doen. Naar ons idee voelt namelijk niet iedereen zich geroepen om Keti Koti te vieren, terwijl iedere Nederlander bij deze herdenking hoort. Daarom willen we mensen met elkaar verbinden door middel van eten. We willen deze herdenking van ons allemaal maken. Iedereen staat stil bij de herdenking op 4 mei, maar niet op 1 juli. Hier zouden we graag verandering in zien – en omdat de politiek hier weinig aandacht aan besteedt, doen we het maar zelf. Het is tijd om deze geschiedenis een plek te geven en te helen.”
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
“Tijdens de pandemie werden alle festivals en feesten afgeblazen door de lockdown. Toen de Nederlandse Black Lives Matter-beweging een piek bereikte, kon het Keti Koti-festival niet doorgaan. Dit vonden wij erg treurig – deze dag mocht niet verloren gaan. Het comité van 4 en 5 mei heeft toen de ‘vrijheidssoep’ in het leven geroepen. Een vriend van ons was betrokken bij dit project en wij zeiden voor de grap tegen hem dat we dit ook voor Keti Koti moesten doen. Hij vond dat geen slecht idee. Dit was in de periode waarin George Floyd vermoord werd en omdat dit ons zo diep raakte, beseften we dat we dit echt moesten gaan doen. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven en leren over en van onze geschiedenis.”
Hoe zorgen we ervoor dat Keti Koti landelijk op de agenda komt te staan? “Het begint met bewustwording. Er zijn nog veel mensen die niet eens weten wat voor dag 1 juli is. Mensen zijn soms bang om terug te gaan in hun geschiedenis, omdat hier wel eens schaamte bij komt kijken. Maar dit moeten we als maatschappij doorbreken door te blijven praten.”
Meer weten over Free Heri Heri For All? Neem dan een kijkje op de website!