Ongesteld zijn staat voor vruchtbaarheid, uithoudingsvermogen en kracht

Ongesteld zijn staat voor vruchtbaarheid, uithoudingsvermogen en kracht. Het zorgt voor nieuw leven en het is een natuurlijke vorm van jou hormoonhuishouden. Als vrouw weet je wanneer je ongesteld moet worden, je kent je lichaam door en door, je maakt voor jezelf kleine ceremonies waarbij alle vormen van comfort gerealiseerd worden om door deze periode heen te gaan. Lekker eten, een warm dekentje, een extra dutje, films die je al 10x hebt gezien maar die ene jank bui moet er ook uit, meditatie, rust pakken, en er over zeuren wanneer het nodig is. Ook al kan het soms een ellende zijn, je omarmt het, want het hoort bij jou. Het is iets mooi’s.

Al vanaf mijn tiener jaren had ik het er moeilijk mee, de woorden ‘’ik kan niet lopen’’ of ‘’mijn buik doet zo een pijn’’ heeft er voor gezorgd dat ik op een hele jonge leeftijd al aan de pil ben gegaan. De meningen over de pil en de gevolgen op het vrouwelijke lichaam verschillen daarom ook enorm. Ik wou graag van de pil af, omdat ik vond dat mijn lichaam het toch wel allemaal zelf kon, en ik me vast aanstelde als tiener (dit probeerde ik in 2013, toen was ik 23). Voor een korte periode ervoer ik weer hevigere klachten en merkte ik ook dat ik enorm aangebrand was en mijn acne toenam. De pil heeft voor mij natuurlijk in bijna al mijn jaren ervoor gezorgd dat mijn hormonen gemanipuleerd werden (vanuit een positieve zin). En nu krijg mijn lichaam een klap, ik moest ineens alles zelf gaan doen, en van binnen allemaal opnieuw regelen, dit kon mijn lichaam niet aan. Na 4 maanden begon ik weer aan mijn vertrouwde pil, met stop weken, ik heb altijd aan stop weken gedaan want ik wou gewoon nog graag ongesteld worden. Oh Waarom? Geen idee? Dat lijkt me gewoon logisch toch. Er was ook geen huisarts die zei ‘’Slik de pil maar gewoon door en wordt lekker niet meer ongesteld’’.
Toen had ik eigenlijk al moeten weten, dat mijn vorm van ongesteld zijn niet was zoals het hoorde te zijn.

Ik had mezelf niet genoeg ingelezen in die tijd, ik had ook toen niet echt door dat ik dat had moeten doen. Pas bij de confrontatie dat er spraken is van endometriose of een andere vorm hiervan, wordt ongesteld zijn direct van tafel gehaald omdat het niet gezond is voor je. Helaas is het niet gezond voor je, je kan er niet tegen, het is gewoon zo.

Ik ben nu al 3 maanden niet meer ongesteld geweest, en het voelt enorm raar. Het is iets wat nu niet bij mijn lichaam hoort, omdat het gewoon even niet kan. De angst dat ik ineens ga bloeden is er natuurlijk de hele tijd, want in de eerste 6 maanden kan dit nog voorkomen. Ook blijven de pijn klachten op dit moment nog hetzelfde en zullen ze hopelijk ook op een later punt steeds meer afnemen. Met de zorg die me is meegegeven vanuit de endometriose in balans kliniek (in Den haag) is dat de enige vorm van rust die ik mijn baarmoeder kan geven is meer te rusten, niet ongesteld worden, en blijven bewegen.

Op dit moment ben ik bezig met onderzoeken waarom andere lichamelijke klachten in combinatie gaan met endometriose en waarom. Omdat ik die zelf ervaar, maar ook omdat dit klachten zijn die niet meteen gelinkt worden aan deze diagnose. Maar daar kom ik nog op terug!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?