‘Ons huidige beeld is gevormd door opvattingen uit het verleden’

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Jocelyn Baah, performer bij Heritage from Royalty.

Wat is Heritage from Royalty?
“Het project bestaat uit twee fases.Theatermaker en performer Myra Fanta Bodian heeft samen het het Zuidelijk Toneel Heritage from Royalty opgericht.  Ze kwam met het idee om een boekenclub op te richten – en met de opgedane kennis van deze club hebben we een virtueel museum bedacht. Het museum is opgericht om veel kennis over dekolonisatie bij elkaar te verzamelen en om onze voorouders te vereren. We merken namelijk dat ons huidige beeld gevormd is door opvattingen uit het verleden.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?
“Het idee ontstond vanuit de boekenclub. De makers van het concept zaten heel erg met een aantal vragen. Hoe verhouden wij ons tot onze voorouders? Is het een eis? Is het een manifestatie? Hoe zitten de machtsverhoudingen tussen de witte en zwarte mensen? Wat is hierin de rol van Nederland? Wat weten wij wel over slavernijgeschiedenis en wat niet?

Zo ontstond het idee voor een fysieke en een digitale voorstelling waarin makers een proces van dekolonisatie doormaakten. Dat deden ze door middel van meerdere boekenclubsessies. Veel leden hebben een eigen performance gemaakt over wat voor hen belangrijk was. Met deze gedeelde verhalen, perspectieven en opgedane kennis zijn ze vervolgens begonnen met het maken van een virtueel museum waar verschillende van deze performances te zien zijn. Het doel hiervan is om de verhalen te vertellen waarvan zij vinden dat deze gehoord moeten worden.”

Heritage from Royalty is ontstaan vanuit de boekenclub. Wat was het eerste boek dat jou inspireerde?
“Dat was het boek Ubuntu. Onderwerpen zoals racisme, discriminatie en trauma’s zijn natuurlijk heftige onderwerpen om over te praten. Daarom vond ik dit een mooi boek om mee te beginnen, omdat het je leert om jezelf te herkennen in de ander en om open te staan voor andere meningen. Het is een mooi beginpunt om een fijne plek te creëren waarin iedereen diens meningen en ervaringen kan delen.”

Waarom voelde jij je zo verbonden met de boekenclub?
“We hadden veel overeenkomsten met de boeken die we bespraken. Hierdoor voelden we ons gelijk verbonden met elkaar. Daarnaast konden we ons vanaf het begin goed openstellen door het lezen van Ubuntu. Dit zorgde voor mooie en eerlijke gesprekken. We gingen snel de diepte in – het was een heel bijzondere ervaring. Er heerste echt een gevoel van gemeenschap. Alle verhalen werden in detail verteld, hierdoor leerden wij samen van elkaar. Aangezien de meesten van ons elkaar voor het project niet kenden, was het des te mooier hoe open we naar elkaar toe waren.”

Waar gingen de performances over?
“Van alles en nog wat: van de verzetstrijd van de marrons en het leiderschap van de Afrikaanse Queen Yaa Asantewaa tot de geschiedenis van de Afrikaanse koninkrijken en de doorwerking van koloniaal verleden. We willen met de tentoonstelling de kracht benadrukken die voorouders (kunnen) geven. En we willen zichtbaar maken hoe hun erkenning invloed kan hebben op een veelkleurig toekomstbeeld vol gelijkwaardigheid en kracht.
Waar ging jouw eigen stuk over?
“Men ziet Afrika nog altijd als een arm continent. Dit beeld is ontstaan gedurende de kolonisatie. Maar er is heel veel rijkdom waar men niet van af weet. Er bestonden bijvoorbeeld koninkrijken die werd geregeerd door koninginnen. In de Afrikaanse cultuur zijn vrouwelijke leiders heel krachtig, maar hier wordt niet altijd genoeg nadruk op gelegd. Mijn performance ging daarom over het vrouwelijk leiderschap van de Afrikaanse Queen Mother Yaa Asantewaa uit Ghana, West-Afrika. Ik speelde de rol van Yaa Asantewa.

We zagen dat dit stuk veel nieuwsgierigheid opleverde bij bezoekers en zijn heel trots dat we dit hebben gedaan. Ik heb hierdoor een honger om meer te willen leren over de geschiedenis en de voorouders.”

Wil je meer weten over Heritage from Royalty? Klik dan
hier!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish