‘Ons huidige beeld is gevormd door opvattingen uit het verleden’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Jocelyn Baah, performer bij Heritage from Royalty.

Wat is Heritage from Royalty?
“Het project bestaat uit twee fases.Theatermaker en performer Myra Fanta Bodian heeft samen het het Zuidelijk Toneel Heritage from Royalty opgericht.  Ze kwam met het idee om een boekenclub op te richten – en met de opgedane kennis van deze club hebben we een virtueel museum bedacht. Het museum is opgericht om veel kennis over dekolonisatie bij elkaar te verzamelen en om onze voorouders te vereren. We merken namelijk dat ons huidige beeld gevormd is door opvattingen uit het verleden.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?
“Het idee ontstond vanuit de boekenclub. De makers van het concept zaten heel erg met een aantal vragen. Hoe verhouden wij ons tot onze voorouders? Is het een eis? Is het een manifestatie? Hoe zitten de machtsverhoudingen tussen de witte en zwarte mensen? Wat is hierin de rol van Nederland? Wat weten wij wel over slavernijgeschiedenis en wat niet?

Zo ontstond het idee voor een fysieke en een digitale voorstelling waarin makers een proces van dekolonisatie doormaakten. Dat deden ze door middel van meerdere boekenclubsessies. Veel leden hebben een eigen performance gemaakt over wat voor hen belangrijk was. Met deze gedeelde verhalen, perspectieven en opgedane kennis zijn ze vervolgens begonnen met het maken van een virtueel museum waar verschillende van deze performances te zien zijn. Het doel hiervan is om de verhalen te vertellen waarvan zij vinden dat deze gehoord moeten worden.”

Heritage from Royalty is ontstaan vanuit de boekenclub. Wat was het eerste boek dat jou inspireerde?
“Dat was het boek Ubuntu. Onderwerpen zoals racisme, discriminatie en trauma’s zijn natuurlijk heftige onderwerpen om over te praten. Daarom vond ik dit een mooi boek om mee te beginnen, omdat het je leert om jezelf te herkennen in de ander en om open te staan voor andere meningen. Het is een mooi beginpunt om een fijne plek te creëren waarin iedereen diens meningen en ervaringen kan delen.”

Waarom voelde jij je zo verbonden met de boekenclub?
“We hadden veel overeenkomsten met de boeken die we bespraken. Hierdoor voelden we ons gelijk verbonden met elkaar. Daarnaast konden we ons vanaf het begin goed openstellen door het lezen van Ubuntu. Dit zorgde voor mooie en eerlijke gesprekken. We gingen snel de diepte in – het was een heel bijzondere ervaring. Er heerste echt een gevoel van gemeenschap. Alle verhalen werden in detail verteld, hierdoor leerden wij samen van elkaar. Aangezien de meesten van ons elkaar voor het project niet kenden, was het des te mooier hoe open we naar elkaar toe waren.”

Waar gingen de performances over?
“Van alles en nog wat: van de verzetstrijd van de marrons en het leiderschap van de Afrikaanse Queen Yaa Asantewaa tot de geschiedenis van de Afrikaanse koninkrijken en de doorwerking van koloniaal verleden. We willen met de tentoonstelling de kracht benadrukken die voorouders (kunnen) geven. En we willen zichtbaar maken hoe hun erkenning invloed kan hebben op een veelkleurig toekomstbeeld vol gelijkwaardigheid en kracht.
Waar ging jouw eigen stuk over?
“Men ziet Afrika nog altijd als een arm continent. Dit beeld is ontstaan gedurende de kolonisatie. Maar er is heel veel rijkdom waar men niet van af weet. Er bestonden bijvoorbeeld koninkrijken die werd geregeerd door koninginnen. In de Afrikaanse cultuur zijn vrouwelijke leiders heel krachtig, maar hier wordt niet altijd genoeg nadruk op gelegd. Mijn performance ging daarom over het vrouwelijk leiderschap van de Afrikaanse Queen Mother Yaa Asantewaa uit Ghana, West-Afrika. Ik speelde de rol van Yaa Asantewa.

We zagen dat dit stuk veel nieuwsgierigheid opleverde bij bezoekers en zijn heel trots dat we dit hebben gedaan. Ik heb hierdoor een honger om meer te willen leren over de geschiedenis en de voorouders.”

Wil je meer weten over Heritage from Royalty? Klik dan
hier!

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?