Onze feministische beldate met Nasty Women Amsterdam

-

The TittyMag: Wat is Nasty Women Amsterdam?
AC: Nasty Women is een internationale beweging, een feministisch protest tegen Trump.
Het ontstond spontaan toen twee New Yorkse kunstenaars via Facebook een oproep plaatsten na de verkiezing van Trump: Hello female artists/curators! Let’s organize a NASTY WOMEN group show!!! Who’s interested???
Nasty Women werd de geuzennaam omdat Trump Hillary Clinton een ‘nasty woman’ had genoemd.
De oproep leidde tot een mega fundraiser expositie: in 1 weekend in januari 2017 werden meer dan 1000 kunstwerken verkocht van meer dan 600 vrouwelijke kunstenaars uit de hele wereld, ook van mij. De kunstwerken werden door de kunstenaars gedoneerd en de opbrengst van $45.000 ging naar Planned Parenthood (vrouwenrechten, pro-choice, voorlichting etc)

TTM: Waarom ben je dit gestart?
AC: Zo’n 80 steden in de VS en de rest van de wereld volgden het voorbeeld van New York, en organiseerden ook Nasty Women fundraiser exposities voor vrouwenrechten. Phoenix, San Diego, Melbourne, Mexico City, Bangkok, Brussel, … Amsterdam kon natuurlijk niet achterblijven!
Wij zaten in 2017 in Nederland vlak voor de verkiezingen en Wilders stond in de peilingen bovenaan. Ik wilde een tegengeluid laten horen tegen het populisme en de intolerantie. Dus ik dacht. Koe. Horens. Hup. Aan de slag.
Tijdens de Women’s March Amsterdam, toen er wereldwijd meer dan 600 marsen met bijna 5 miljoen (!!) deelnemers waren voor vrouwenrechten (en tegen Trump), zijn we gaan flyeren om kunstenaars te werven voor Nasty Women Amsterdam. Daar hielp je bij Cathelijne, weet je nog? Ik was je alleen na 5 minuten alweer kwijt in de drukte 😉
Uiteindelijk werd het een roller coaster ride, een waanzinnige expositie met 240 kunstwerken van 187 kunstenaars uit 27 landen! Er stond een dikke rij voor de deur van de galerie. We haalden €15.000 op, en hebben dat gedoneerd aan Women on Waves, COC Amsterdam en SheDecides, dat net was opgericht door Lilianne Ploumen, die toen nog minister was van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

TTM: Wat is jouw missie?
AC: Mijn missie is gelijkheid voor iedereen. Radicale gelijkwaardigheid. En dat betekent gelijke rechten voor vrouwen, voor LGBTQI-ers, mensen van kleur, moslims. Voor iedereen. Oftewel, Artikel 1 van de Nederlandse grondwet:
“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Ongelofelijk eigenlijk dat zoiets simpels en iets zo belangrijks dagelijks door de voltallige politiek, ambtenarij en veel te veel burgers met voeten wordt getreden.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?
AC: Feminisme is weer springlevend. Misschien moeten we Trump hier wel dankbaar voor zijn… Hij heeft het stevig op de agenda gezet. Ook #MeToo is een zeer belangrijke bewustwording. Hopelijk wordt deze hashtag in ons collectieve geweten gegrift. Er is zo ongelofelijk veel diep verankerd seksisme in onze patriachale samenleving. Mensen hebben gewoon niet door hoe erg het is.
Ik vind trouwens de huidige aandacht voor genderfluïditeit en transmensen, en het minder in hokjes duwen van meisjes en jongens, een bevrijdende ontwikkeling. Het werd hoog tijd! Je ziet nu ook vrouwen en mannen vaker naar het midden gaan, waar het man- of vrouwzijn in elkaar overloopt. Aan de ene kant van het spectrum zitten de superheteromannetjes en aan de andere kant de megaheterovrouwen. En in het middendeel van dit spectrum gebeuren de interessante dingen.

TTM:Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in feminisme?
AC:Boeken lezen? Mwa… ik ben niet zo’n lezer. Ik zie feminisme in het licht van intersectionaliteit. Alle discriminatie en onderdrukking is met elkaar verbonden. Armoe, huiselijk geweld, vrouwenhaat, islamofobie, racisme, etc.

Meer verdiepen in feminisme is vooral ook heel goed om je heen kijken en luisteren. Stel jezelf wat vaker kritische vragen, bij ‘gewone’ grapjes en opmerkingen.
Zouden ze dat ook gezegd hebben als het om een man ging?
Zouden ze dat ook gezegd hebben als het een witte vrouw was geweest ipv een zwarte vrouw?
Hadden ze dat ook gezegd als het een witte hetero cis vrouw was geweest ipv een moslima? Ipv een lesbo? Ipv een transvrouw?
Ik ontdek zelf steeds meer diepliggende bagger.
Maar er moet natuurlijk ook gezegd worden dat de feministen 4.0 goed bezig zijn, en dat de tuinbroek hooguit terugkomt als fashion statement,  Vrouwen mogen steeds meer 100% vrouw zijn én gelijkwaardig.

Maar zolang we nog niet gelijkwaardig zijn, wil ik
1. een bindend vrouwenquotum voor kader en middenkader, en dan niet een lullige 30% maar 50%.
2. De abortuspil moet bij de drogist, no questions asked.
3. De wet tegen ongelijke betaling (in Nederland gemiddeld nog steeds 6%), moet worden gehandhaafd, desnoods met een burgerarrest.
4. Boerkaverbod afschaffen (want symboolpolitiek en pure vrouwenhaat).
5. Mannelijke en vrouwelijke studentenverenigingen, jaarclubs, disputen: afschaffen. Alleen gemengd.
6. Presentatrices met spaghettibandjes? Mannen ook in een bloot jurkje. Of allebei strak in het pak.
7. Urinoirs en gescheiden toiletten: afschaffen. Gewoon allemaal op dezelfde plee, net als thuis. Gelijke billen, gelijke toiletpotten.

Er is best nog een hoop te doen hoor.

TTM: Waar kunnen mensen meer van jullie vinden?
AC: Nasty Women Amsterdam is niet een strakke organisatie, maar meer een mentaliteit. We staan nu met 40-koppig kunstcollectief Popinnart (met daarin een aardig aantal Nasty Women, www.popinnart.nl) van 2-6 oktober op Art The Hague (hyperlink https://artthehague.nl). Met onze kunst kunnen we een mooi statement maken, ook omdat 100 jaar vrouwenkiesrecht wordt herdacht.
We gaan testen of je kan zien of een kunstwerk door een mannelijke of vrouwelijke kunstenaar is gemaakt: bezoekers mogen stickers plakken bij typische ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ kunstwerken. En dan kijken we na de beurs hoe ver we er allemaal naast zaten. Of niet.
En…. we presenteren een revolutionaire, feministische manier om de loonkloof van 6% te dichten: mannen betalen gewoon 6% meer als ze kunst kopen. Eerlijk is eerlijk.<

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish