Onze feministische beldate met Atria

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Voor mensen die zich meer willen verdiepen in het feminisme, is Atria dé plek. In hun bibliotheek kun je namelijk je hele hoofd volstoppen met informatie over de vrouwengeschiedenis. Wij spraken ze hierover voor onze tweede feministische beldate. Wat is nou hun grote missie? En waarom is deze geschiedenis vandaag nog zo belangrijk?

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Noémi Prent: Wij zijn Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Nederland. We verzamelen, beheren en delen het erfgoed van vrouwen. We hebben een archief, een bibliotheek en we doen onderzoek (bijvoorbeeld naar gender gerelateerd geweld of stereotyperingen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt). Op basis van het onderzoek dat we doen zetten we ons weer in voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen, in alle soorten en maten. Ook organiseren we evenementen en proberen we deel te nemen aan de maatschappelijke discussie. Met onze bibliotheek streven ernaar het kloppend hart van de feministische gemeenschap (en iedereen die geïnteresseerd is in vrouwengeschiedenis) te zijn.

TTM: Wat is jullie missie?

NP: Gelijke behandeling en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. En meer specifiek dat meisjes en vrouwen (ook jongens en mannen) zich in alle vrijheid kunnen ontplooien en daarin vooral niet beperkt worden door genderrollen.

TTM: Waarom zijn jullie Atria gestart?

NP: Toen was ik nog niet geboren, haha! Atria is namelijk in 1935 begonnen als archief en bibliotheek. Toen heette het nog ‘IAV’: Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. Atria is opgericht door 3 vrouwen: Rosa Manus, Johanna Naber en Willemijn Posthumus-van der Goot. Zij vonden het belangrijk dat het cultureel erfgoed van vrouwen en de geschiedenis van de vrouwenbeweging bewaard bleef voor latere generaties. Daarnaast was (en is) het natuurlijk een mooi fundament om met deze kennis jonge feministen tools te geven om zichzelf te verdedigen.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

NP: Wat ons opvalt, is dat het feminisme een heleboel verschillende kleuren kent. We willen er voor iedereen zijn, maar soms is dat lastig. 100 jaar geleden ging de strijd heel duidelijk om vrouwenkiesrecht en nu zijn er zoveel verschillende problemen die geagendeerd worden. Het lijkt daardoor af en toe alsof iedereen een andere emancipatiestrijd voert. Iets anders wat ons opvalt is dat veel oude issues weer terug op de agenda belanden. Dat zie je bijvoorbeeld bij abortus heel erg. In de jaren 70 gingen we ervoor de straat op en nu eigenlijk weer.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

NP: Langskomen bij Atria! Ten eerste, omdat we dus een bibliotheek en archief hebben vol met kennis. Iedereen kan lid worden van onze bibliotheek en er zitten van dinsdag t/m vrijdag mensen om je vragen te beantwoorden. Ook organiseren we rondleidingen, zo hebben we op 30 en 31 juli de ‘Pink Tour’. Die gaat over LHBTI-vrouwen in Nederland aan de hand van archiefstukken en verhalen. En op dit moment loopt er in het Groninger Museum een tentoonstelling over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Zij hebben een heleboel archiefstukken van ons in bruikleen. Daarnaast lanceren we eind september een tentoonstelling in de OBA, over vrouwenkiesrecht en activisme. Zeker ook een aanrader! Want je kunt het heden pas begrijpen als je het verleden kent. Onze slogan is: sharing the past, debating the present, creating the future!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Atria? Ga dan naar https://atria.nl/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?