Onze feministische beldate met Atria

-

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Voor mensen die zich meer willen verdiepen in het feminisme, is Atria dé plek. In hun bibliotheek kun je namelijk je hele hoofd volstoppen met informatie over de vrouwengeschiedenis. Wij spraken ze hierover voor onze tweede feministische beldate. Wat is nou hun grote missie? En waarom is deze geschiedenis vandaag nog zo belangrijk?

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Noémi Prent: Wij zijn Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Nederland. We verzamelen, beheren en delen het erfgoed van vrouwen. We hebben een archief, een bibliotheek en we doen onderzoek (bijvoorbeeld naar gender gerelateerd geweld of stereotyperingen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt). Op basis van het onderzoek dat we doen zetten we ons weer in voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen, in alle soorten en maten. Ook organiseren we evenementen en proberen we deel te nemen aan de maatschappelijke discussie. Met onze bibliotheek streven ernaar het kloppend hart van de feministische gemeenschap (en iedereen die geïnteresseerd is in vrouwengeschiedenis) te zijn.

TTM: Wat is jullie missie?

NP: Gelijke behandeling en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. En meer specifiek dat meisjes en vrouwen (ook jongens en mannen) zich in alle vrijheid kunnen ontplooien en daarin vooral niet beperkt worden door genderrollen.

TTM: Waarom zijn jullie Atria gestart?

NP: Toen was ik nog niet geboren, haha! Atria is namelijk in 1935 begonnen als archief en bibliotheek. Toen heette het nog ‘IAV’: Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. Atria is opgericht door 3 vrouwen: Rosa Manus, Johanna Naber en Willemijn Posthumus-van der Goot. Zij vonden het belangrijk dat het cultureel erfgoed van vrouwen en de geschiedenis van de vrouwenbeweging bewaard bleef voor latere generaties. Daarnaast was (en is) het natuurlijk een mooi fundament om met deze kennis jonge feministen tools te geven om zichzelf te verdedigen.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

NP: Wat ons opvalt, is dat het feminisme een heleboel verschillende kleuren kent. We willen er voor iedereen zijn, maar soms is dat lastig. 100 jaar geleden ging de strijd heel duidelijk om vrouwenkiesrecht en nu zijn er zoveel verschillende problemen die geagendeerd worden. Het lijkt daardoor af en toe alsof iedereen een andere emancipatiestrijd voert. Iets anders wat ons opvalt is dat veel oude issues weer terug op de agenda belanden. Dat zie je bijvoorbeeld bij abortus heel erg. In de jaren 70 gingen we ervoor de straat op en nu eigenlijk weer.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

NP: Langskomen bij Atria! Ten eerste, omdat we dus een bibliotheek en archief hebben vol met kennis. Iedereen kan lid worden van onze bibliotheek en er zitten van dinsdag t/m vrijdag mensen om je vragen te beantwoorden. Ook organiseren we rondleidingen, zo hebben we op 30 en 31 juli de ‘Pink Tour’. Die gaat over LHBTI-vrouwen in Nederland aan de hand van archiefstukken en verhalen. En op dit moment loopt er in het Groninger Museum een tentoonstelling over 100 jaar vrouwenkiesrecht. Zij hebben een heleboel archiefstukken van ons in bruikleen. Daarnaast lanceren we eind september een tentoonstelling in de OBA, over vrouwenkiesrecht en activisme. Zeker ook een aanrader! Want je kunt het heden pas begrijpen als je het verleden kent. Onze slogan is: sharing the past, debating the present, creating the future!

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Atria? Ga dan naar https://atria.nl/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish