Onze feministische beldate met Creative Women Collective

Vorig jaar organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Misschien heb je het ooit voorbij zien komen, het Creative Women Collective. Maar wie zijn ze eigenlijk? Waar staan ze voor? En waar staan we volgens hen tegenwoordig met feminisme? Je leest het allemaal hier in onze feministische beldate met: Awura Simpe van Creative Women Collective!

The TittyMag: Wat is het Creative Women Colletive?

Awura Simpe: Wij zijn een online en offline platform wat connecties faciliteert tussen creatieve vrouwen. Dat doen we via allerlei soorten activiteiten. We zijn begonnen met netwerkevenementen maar inmiddels doen we veel meer! Waaronder Cowork Days in samenwerking met het Student Hotel. Onlangs ook nog een Cowork maand in samenwerking met A’dam en Co. En vorig jaar hadden we een pop-up locatie in Lil’ Amsterdam.

Online focussen we ons vooral op onze podcast. Met onze podcast overbruggen we eigenlijk de tijd tussen onze events. Dat is dus via een audioformat, want op die manier hoeven de mensen niet afhankelijk te zijn van een datum van een evenement.

TTM: Wat is jullie missie?

AS: Onze missie is om vrouwen in de creatieve sector te helpen. Dat doen we door het vergroten van hun netwerk in de sector en ook hun kennis. Wij geloven dat dat de twee belangrijkste bouwstenen zijn voor persoonlijke en zakelijke groei. We brengen ze bij elkaar maar ook brengen we ze in contact met professionals.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

AS: Dit is een interessante tijd, want er gebeurt heel veel. Veel vrouwen zijn zich bewust van allerlei zaken die er nog recht gezet moeten worden op het gebied van gelijkheid. Er is heel veel bewust zijn. We zitten nu in de fase waar in het bewust zijn moet overgaan in actie. Dat is de ‘shift’ die er nu plaatsvindt.

Er wordt heel veel gesproken, geschreven en gezegd. Nu is de tijd om dat allemaal om te zetten in actie. Dat zie langzamerhand ook gebeuren op een externe en interne manier. De externe manier is dat het gat tussen gender-diversiteit kleiner wordt. De interne factor is dat vrouwen zich steeds meer laten zien en meer uitspreken. Maar ook dat vrouwen zich steeds meer verenigen. Door de community’s die worden gebouwd, trekken ze ook andere vrouwen en meisjes omhoog. Zo worden zij ook aangespoord om bewust te worden en actie te ondernemen.

Eigenlijk gebeuren er drie dingen: Extern gebeurt er veel, Intern gebeurt er ook veel en bij de community’s komt dat samen. Hierdoor wordt de jongere generatie meegepakt, maar ook de kennis van de oudere generatie wordt gebruikt.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?

AS: Er zijn echt een miljoen mogelijk heden om je te verdiepen in feminisme. Dan bedoel ik vooral de media waarop heel veel informatie wordt gedeeld. Er is nu zoveel meer dan boeken. Natuurlijk kan je een boek lezen, dat is nog steeds een goede bron van informatie. Maar er zijn ook heel veel evenementen die zich er mee bezig houden en ook zijn er genoeg podcasts. Dus eigenlijk is er voor elke voorkeur wel een middel. Er is genoeg informatie beschikbaar, daar ligt het niet aan. Het ligt meer aan je eigen interne motivatie om ook iets te gaan doen met die informatie. Het ligt niet zo zeer aan de beschikbare informatie maar veel meer aan het bewust worden van: “Hey, dit is ook voor mij belangrijk.” Of je nou een man of een vrouw bent. Of iets daartussenin. Want als één groep niet vrij is, zijn wij allemaal niet vrij.

We leven ook vaak in onze eigen bubbels dus eigenlijk zou ik zeggen; Stap uit je bubbel. Zelfs als je in een feministische bubbel zit, stap ook uit die bubbel en kijk daarbuiten. Want in het horen van verhalen die je niet elke dag hoort lig heel veel waarde. Op die manier krijg je ook inzicht en empathie voor andere groeten. Volgens mij is dat waar het uiteindelijk om draait, die connectie tussen álle mensen. Dat is uiteindelijk het hoogst haalbare doel. Dus mijn advies is; Stap uit je bubbel, ongeacht welke bubbel dat is!

Ben je benieuwd geworden naar de podcasts of evenementen van Creative Women Collective? Kijk dan even hier! Tot de volgende beldate!

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?