Onze feministische beldate met Creative Women Collective

Vorig jaar organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Misschien heb je het ooit voorbij zien komen, het Creative Women Collective. Maar wie zijn ze eigenlijk? Waar staan ze voor? En waar staan we volgens hen tegenwoordig met feminisme? Je leest het allemaal hier in onze feministische beldate met: Awura Simpe van Creative Women Collective!

The TittyMag: Wat is het Creative Women Colletive?

Awura Simpe: Wij zijn een online en offline platform wat connecties faciliteert tussen creatieve vrouwen. Dat doen we via allerlei soorten activiteiten. We zijn begonnen met netwerkevenementen maar inmiddels doen we veel meer! Waaronder Cowork Days in samenwerking met het Student Hotel. Onlangs ook nog een Cowork maand in samenwerking met A’dam en Co. En vorig jaar hadden we een pop-up locatie in Lil’ Amsterdam.

Online focussen we ons vooral op onze podcast. Met onze podcast overbruggen we eigenlijk de tijd tussen onze events. Dat is dus via een audioformat, want op die manier hoeven de mensen niet afhankelijk te zijn van een datum van een evenement.

TTM: Wat is jullie missie?

AS: Onze missie is om vrouwen in de creatieve sector te helpen. Dat doen we door het vergroten van hun netwerk in de sector en ook hun kennis. Wij geloven dat dat de twee belangrijkste bouwstenen zijn voor persoonlijke en zakelijke groei. We brengen ze bij elkaar maar ook brengen we ze in contact met professionals.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

AS: Dit is een interessante tijd, want er gebeurt heel veel. Veel vrouwen zijn zich bewust van allerlei zaken die er nog recht gezet moeten worden op het gebied van gelijkheid. Er is heel veel bewust zijn. We zitten nu in de fase waar in het bewust zijn moet overgaan in actie. Dat is de ‘shift’ die er nu plaatsvindt.

Er wordt heel veel gesproken, geschreven en gezegd. Nu is de tijd om dat allemaal om te zetten in actie. Dat zie langzamerhand ook gebeuren op een externe en interne manier. De externe manier is dat het gat tussen gender-diversiteit kleiner wordt. De interne factor is dat vrouwen zich steeds meer laten zien en meer uitspreken. Maar ook dat vrouwen zich steeds meer verenigen. Door de community’s die worden gebouwd, trekken ze ook andere vrouwen en meisjes omhoog. Zo worden zij ook aangespoord om bewust te worden en actie te ondernemen.

Eigenlijk gebeuren er drie dingen: Extern gebeurt er veel, Intern gebeurt er ook veel en bij de community’s komt dat samen. Hierdoor wordt de jongere generatie meegepakt, maar ook de kennis van de oudere generatie wordt gebruikt.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?

AS: Er zijn echt een miljoen mogelijk heden om je te verdiepen in feminisme. Dan bedoel ik vooral de media waarop heel veel informatie wordt gedeeld. Er is nu zoveel meer dan boeken. Natuurlijk kan je een boek lezen, dat is nog steeds een goede bron van informatie. Maar er zijn ook heel veel evenementen die zich er mee bezig houden en ook zijn er genoeg podcasts. Dus eigenlijk is er voor elke voorkeur wel een middel. Er is genoeg informatie beschikbaar, daar ligt het niet aan. Het ligt meer aan je eigen interne motivatie om ook iets te gaan doen met die informatie. Het ligt niet zo zeer aan de beschikbare informatie maar veel meer aan het bewust worden van: “Hey, dit is ook voor mij belangrijk.” Of je nou een man of een vrouw bent. Of iets daartussenin. Want als één groep niet vrij is, zijn wij allemaal niet vrij.

We leven ook vaak in onze eigen bubbels dus eigenlijk zou ik zeggen; Stap uit je bubbel. Zelfs als je in een feministische bubbel zit, stap ook uit die bubbel en kijk daarbuiten. Want in het horen van verhalen die je niet elke dag hoort lig heel veel waarde. Op die manier krijg je ook inzicht en empathie voor andere groeten. Volgens mij is dat waar het uiteindelijk om draait, die connectie tussen álle mensen. Dat is uiteindelijk het hoogst haalbare doel. Dus mijn advies is; Stap uit je bubbel, ongeacht welke bubbel dat is!

Ben je benieuwd geworden naar de podcasts of evenementen van Creative Women Collective? Kijk dan even hier! Tot de volgende beldate!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?