Onze feministische beldate met Babeth Fonchie

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Babeth Fonchie sluit elke maand af met een prachtig gedicht voor Lillith Magazine. Maar wie is ze? En waar staat zij in het feminisme anno 2020?

The TittyMag:  Wie ben je en wat doe je?

Babeth Fonchie: Ik ben jurist, kunstenaar en dichter. Ik merkte tijdens mijn studie dat ik meer in de zomer schreef en de rest van het jaar eigenlijk niet. Ik was zoveel bezig met het lezen van mijn studieboeken en als ik dan wilde ontspannen, dan keek ik liever een serie. Toch merkte ik dat ik niet om het schrijven heen kon. Andere mensen sporten bijvoorbeeld heel veel, terwijl ik heel veel dicht. Ik schrijf al meer dan 12 jaar, dus ik kan het ook niet loslaten. Sinds september schrijf ik elke maand voor Lillith Magazine. Ik vind het een mooie taak om voor zo’n platform te mogen schrijven. En mezelf elke maand uit te dagen om werk te leveren waar ik ook echt trots op ben. Daarom denk ik dat de schrijfmachine in mijn hoofd niet roestig is geworden, omdat ik toch wel constant word geprikkeld.

TTM: Wat is je missie?

BF: Voor mij zit mijn doel in het kleine en daardoor iets groots in gang zetten. Het kleine betekent voor mezelf meer verbinding. Het schrijven voor mij zorgt er op de eerste plek voor dat ik mijn gedachten orden. Als ik in de wereld sta, neem ik veel in me op en schrijf daarna mooie woorden of zinnen in een boekje. Door het schrijven creëer ik overzicht, ik denk dat andere schrijvers dit ook zo ervaren. Op de tweede plek hoop ik door mijn gedichten aan het publiek te tonen, een soort mini-gesprek aan te gaan. Dit is voor mij een vorm van verbinding. Het is mooi als mensen een stukje dichter bij elkaar komen.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

BF: Ik neem het woord feminisme zelden in mijn mond. Dat heb ik ook met mijn geaardheid. Ik ben Babeth en ik val op wie ik val. Labels geven aan mezelf doe ik niet echt. Soms is het benoemen wel heel krachtig in een bepaalde context, maar over het algemeen maak ik daar geen gebruik van. Het spreekt voor zich dat ik achter de ideeën sta van het feminisme. Ik heb het idee dat men wel mondig is en niet over zich heen laat lopen, dan heb ik het over mijn generatiegenoten. Wat ik heel bewonderenswaardig vind. En met de jaren heb ik zelf geleerd welke vorm van opkomen voor ‘de goede zaak’ bij mij past. Zelf ben ik niet een persoon die de straat opgaat, maar juist iemand die dit in het klein probeert te doen. Dat doe ik door gesprekken te voeren met mensen en elkaar kritisch te bevragen.

TTM: Hoe heb jij je verdiept in het feminisme? En hoe kunnen anderen dit doen?

BF: Er zijn een aantal boeken die heel interessant en leerzaam zijn, vooral die van Chimamanda Ngozi Adichie en Radna Fabias. Ik vind de poëzie van Audre Lorde ook heel krachtig. Ik sta vooral stil bij hoe ik deze teksten kan interpreteren en waarom. Haar werk heeft mij geholpen om mij via poëzie in feminisme te verdiepen. Je kunt niet door het leven gaan zonder geluiden te horen van anderen. Sta eens stil bij jezelf en reflecteer waarom jij een bepaalde mening hebt of waarom je zo denkt over een bepaald onderwerp. Ook denk ik dat series, zoals How To Get Away With Murder of Scandal, je aan het denken zetten. Je hoeft niet altijd via literatuur kennis op te doen, het kan ook prima door middel van een populaire serie of een bekend persoon.

Meer lezen van Babeth? Check hier haar gedichten op Instagram of kijk op Lilith Magazine !

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish