Onze feministische beldate met Bete van Meeuwen

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Dit keer spreken we met fotograaf en activist Bete van Meeuwen.

The TittyMag: Kan je ons vertellen hoe jouw carrière is begonnen?

Bete van Meeuwen: Het is begonnen toen ik in Amsterdam ging wonen. Via vrienden ben ik in contact gekomen met evenement-fotografie. De foto’s die ik maakte werden via Facebook verspreid en zo ben ik aan andere klussen gekomen.  

TTM: Wat is jouw missie?

BvM: In mijn werk wil ik graag laten zien dat er verschillende soorten schoonheden bestaan. Ik probeer los te komen van het standaard schoonheidsideaal. Er vallen onnodig zoveel mensen buiten de boot; hierin wil ik verandering zien. Veel mensen hebben aan zichzelf getwijfeld en zich onterecht onzeker gevoeld, doordat hun afro niet binnen de norm paste. Zelf heb ik dit ook zo ervaren.
Via beeld kun je op zo’n mooie manier een boodschap overbrengen. Je geeft mensen de kans om kwesties anders te bekijken, anders dan je dat met woorden kunt doen.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

BvM: Ik denk dat veel meer mensen zich realiseren dat feminisme een collectief begrip is. Het ging heel lang alleen over de witte vrouw, nu gaat het veel meer over intersectionaliteit. Ik zie dat het feminisme zich aan het verbinden is, persoonlijk vind ik dat een fijn aspect. Die verbinding is zo mooi, omdat je voor iedereen strijdt en niet alleen voor een bepaalde groep. Op sociale media zie je het ook: mensen delen elkaars boodschap voor een groter bereik. 

TTM: Hoe komt het dat steeds meer mensen zich dat realiseren?

BvM: Informatie is makkelijker te krijgen dan eerst. Vele Instagram-accounts zijn aan feminisme toegewijd. Je hoeft maar te klikken en je vindt informatie.
Ook over racisme werd de afgelopen tijd veel gesproken en gedeeld op sociale media. Ik zie dat veel mensen wakker zijn geschud dit jaar. Er is veel gebeurd met de BLM-beweging. Op dit moment zie ik niet snel grote organisaties veranderen, maar eerder nieuwe organisaties ontstaan – die wel openstaan voor vernieuwing. Je ziet nu al nieuwe podcasts en formats voor series. Deze nieuwe golf is ontzettend fijn, we moeten deze beweging nu allen proberen vast te houden. 

TTM: Hoe is jouw ontwikkeling gegaan als fotograaf, activist en feminist?

BvM: Aan het begin van mijn carrière was ik alleen bezig met commercieel werk, wat na een tijdje niet meer als een uitdaging voelde. Ik wilde mezelf meer leren van het vak, bijvoorbeeld studio-fotografie. Toen heb ik mijn eerste serie gemaakt die over de vrouw ging – en hoe verschillend vrouwen kunnen zijn. Na afloop kwam ik tot de conclusie dat ik bijna alleen maar witte vrouwen had gefotografeerd. Dat was een wake-up call. Het stereotype schoonheidsideaal zat ook in mij verstopt. Vanaf dat moment ben ik mij gaan focussen op inclusiviteit in fotografie.

TTM: Wat zou je beginnende fotografen willen meegeven?

BvM: Ik raad mensen eigenlijk aan om gelijk te beginnen met maken. Velen denken teveel na en willen het beste van het beste. Je leert juist van het proces. Begin gewoon en kijk na afloop kritisch naar je resultaat. Een dagboek bijhouden helpt ook goed om je gedachten te observeren. Zo kun je goed zien waar je voor staat, wie je bent en welke boodschap je mee wil geven in je werk.
Door je werk naast je normen en waarden te zetten, kun je goed bekijken of dit met elkaar overeenkomt. Bij mij kwam het in mijn eerste serie niet met elkaar overeen. Al mijn hele leven speelt gelijkheid een belangrijke rol; ik ben daar altijd veel mee bezig geweest. Maar in mijn eerste serie zag ik dat niet terug, dat is een tegenstrijdige conclusie geweest.  

TTM: Je werkt nu samen met Grip, een bedrijf dat mensen helpen om meer te weten te komen over hun vruchtbaarheid. Kun je vertellen wat Grip betekent voor vrxuwen?

BvM: Grip is een bedrijf dat het mogelijk maakt om (gedeeltelijk) je vruchtbaarheid te testen. Dat doen ze via een bloedtest die je thuis kunt doen. Je stuurt dit op en dan testen zij het in hun lab. Binnen een paar dagen krijg je de uitslag.

Je kunt via de huisarts niet makkelijk meer te weten komen over je vruchtbaarheid; je moet dan eerst een jaar actief proberen zwanger te worden. Voor mensen die twijfelen of onzeker zijn over hun vruchtbaarheid is dit echt een uitkomst. Met de uitkomst van de test kan je namelijk wel meteen naar de huisarts gaan, mocht dat nodig zijn. Stel dat ik er nu achter zou komen dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen, dan kon ik nu al andere mogelijkheden onderzoeken, mocht ik dat willen.

Wil je meer zien van Bete? Bekijk hier haar Instagram of bezoek haar website!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish