In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met Shelley en Damaris van het feministische theatercollectief Collectiet.
Wie zijn jullie en wat doen jullie?
“Wij zijn Collectiet, een theatercollectief bestaande uit Shelley Bos, Pip Lucas en Damaris de Jong. We zijn net afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool en maken feministische muziekvoorstellingen. Je kunt ons werk beschrijven als brutaal en rebels. Meestal kiezen we thema’s die we zelf nog spannend vinden en dan vragen we ons af waarom dat zo is. Op die manier gaan we onze eigen angst en schaamte voorbij.”
Hoe is Collectiet tot stand gekomen?
“Op school zaten we met zijn drieën in de klas en toen merkten we al snel dat we goed konden samenwerken. In 2018 hebben we onze eerste voorstelling ‘Get set, riot!’ gemaakt, die we op verschillende plekken hebben opgevoerd. Vervolgens hebben we besloten om een officiële stichting te worden, omdat we met zijn drieën echt een toekomst zagen.”
Zijn jullie ook als Collectiet afgestudeerd?
“Ja, helaas kon dat niet door middel van een voorstelling, in verband met corona. Maar we hebben wel een pornowebsite gemaakt over het taboe rondom seks fantasieën. Met dit project wilden we open-minded gesprekken voeren. Hier hebben we veel mooie reacties op gekregen.”
Waar zijn jullie de laatste tijd zoal mee bezig?
“We zijn momenteel bezig met het uitwerking van allerlei verschillende plannen. Er is nu natuurlijk weinig ruimte en geld voor theater, maar we zijn wel aan het nadenken over een eventuele online voorstelling in de winterperiode. En we willen volgend jaar ook heel graag bij Orkater spelen. Het is nu vooral veel schrijven, zodat we subsidies kunnen aanvragen om de voorstellingen te maken.”
Wat is jullie missie?
“We willen graag de mensen die in eerste instantie niet zo snel naar het theater gaan bereiken. Daarnaast willen we ook de jongere generatie aanspreken, verhalen vertellen, eerlijkheid brengen en schijt hebben. We hopen dat mensen zich in ons werk kunnen herkennen en dat het taboedoorbrekend is, vooral op feministisch vlak.
Wat voor ons ook belangrijk is, is dat ons werk toegankelijk is. We maken geen elitair theater.”
Waar staan we met feminisme anno 2020?
“We zien wel een verschil met een paar jaar geleden. Voor onze eerste voorstelling vroegen we een aantal willekeurige vrouwen op Texel of zij feminist waren en wat dat volgens hen betekende. Ze waren vrij negatief: feminisme was ouderwets en voor vrouwen met geitenwollensokken en okselhaar.
Nu merken we dat het steeds ‘hipper’ wordt om feminist te zijn. Dat is een positieve verandering, maar wij zitten natuurlijk wel in een mooie bubbel. Daarbuiten valt nog veel winst te behalen op het gebied van gelijkheid.”
Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?
“Ik ben het boek ‘Gender Studies’ gaan lezen, maar dat is hele droge materie. ‘We moeten allemaal feminist zijn’ van Chimamanda Ngozi Adichie, is bijvoorbeeld een stuk toegankelijker.
En ik heb laatst ook ‘Vrouwen en Macht’ van Mary Beard gelezen. Dat boek vond ik heel mooi. Het gaat over kunst en de scheve verhoudingen in alle klassieke kunstvormen.
Daarnaast kun je natuurlijk ook informatieve Instagramaccounts volgen. Zo zie je iedere dag leerzame dingen voorbijkomen. Maar praten met mensen is ook een goede manier. Als je het spannend vindt, kun je eerst praten met mensen die dezelfde mening hebben als jij. En kom natuurlijk naar onze voorstellingen!”
Hoe denken jullie dat feminisme er in de toekomst uit gaat zien?
“We willen natuurlijk dat iedereen in de toekomst gelijk is. Dat er geen salaris-kloof meer is, maar ook dat feminisme de norm is, geen uitzondering.
Daarnaast is het ook belangrijk dat we kinderen op school leren wat feminisme is.
En als laatste zouden we graag willen dat het normaal werd dat mensen worden aangesproken op seksistische opmerkingen.”
Wil je volgen wat Collectiet nog meer doet? Volg ze op Instagram of neem een kijkje op hun website!