Onze feministische beldate met Daan Borrel

Vorig jaar organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Journalist en schrijfster Daan Borrel houdt zich onder andere bezig met seksualiteit, intimiteit en het oordeel tussen vrouwen. Maar wie is Daan precies? En wat is haar doel met het schrijven van haar boeken? Je leest het hier!

The TittyMag: Wat voor werk doe je precies?

Daan Borrel: Ik ben journalist en schrijver. Momenteel werk ik aan twee boeken die komend jaar gepubliceerd gaan worden. Een is mijn eigen boek, de ander schrijf ik samen met Milou. Ik schrijf zelf veel over seksualiteit, intimiteit en het vrouwelijk lichaam. Het boek met Milou gaat voornamelijk over hoe vrouwen gepusht worden om elkaar te veroordelen, en hoe we elkaar kunnen bevrijden.

TTM: Wat is jouw missie?

DB: Ik heb een aantal missies. Ik wil sowieso dat vrouwen, of eigenlijk mensen in het algemeen, zich vrijer voelen: dat vrouwen alles kunnen zijn, hoe tegenstrijdig sommige dingen ook lijken, zoals bijvoorbeeld kwaad en geil. In mijn eerste boek Soms is liefde dit onderzocht ik mijn seksuele verlangens als vrouw. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat veel vrouwen ‘narcistisch verlangen’: ze worden geil van de geilheid van minnaars, in plaats van wat ze zelf fijn vinden. Dit is jammer, want hierdoor zien vrouwen zichzelf alleen door de blik van de ander. Een van mijn missies is dat vrouwen hun andere verlangens onderzoeken, verlangens die niet door de male gaze zijn bedacht. Mijn tweede boek ‘Jaar van het nieuwe verhaal’ dat in Januari verschijnt, gaat ook over het vrouwelijk lichaam, maar dan vooral in relatie tot de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. In onze samenleving is nog altijd het mannelijk lichaam de standaard. Mijn missie met dit boek, is dat opener worden over wat de wisselende hormoonspiegel met een mens doet. Het boek met Milou heeft weer een andere missie. Namelijk dat vrouwen elkaar niet meer zo moeten veroordelen en elkaar juist moeten bevrijden, door elkaar op te beuren.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

DB: Ik vrees dat ik zelf wel een beetje in een bubbel leef. Het gaat goed, het feminisme krijgt steeds meer aandacht. De bewustwording wordt groter. Het blijft belangrijk dat we echt zien als intersectioneel feminisme, dat we niet alleen bedenken hoe het met jezelf gaat, maar ook voor andere vrouwen denken hoe je voor hun kan opkomen. Het gaat dus goed met het feminisme, tegelijkertijd zitten er nog zoveel patronen vast in onze gedachtes en lichaam. Ik denk dat dat nog wel een grote uitdaging is om deze te veranderen. Stel je hebt seks, dan kan je heel gemakkelijk een lichaamshouding aannemen waardoor je je toch nog de mindere voelt. Niet dat het erg is om de onderdanige te zijn, als je maar ook de dominante mag zijn. Het gaat goed met het feminisme maar ik denk dat op het gebied van intimiteit en liefde er nog veel stappen te zetten zijn. Alleen al het feit dat over liefde praten vaak als ‘soft’ wordt gezien.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?

DB: Boeken lezen en goed je eigen gedachtes bestuderen, wat je denkt over mannen en vrouwen: onderzoek wat jouw vooroordelen zijn. Bedenk je maar dat je niet zoveel kan doen aan die gedachtes, die zijn er namelijk door de samenleving ingestopt. Maar je kunt ze wel veranderen, dat is het leuke. Het is voor mij ook heel leerzaam om mijzelf te beminnen, dus mijn eigen lichaam te onderzoeken en kijken wat goed voelt voor mijn lichaam. Ik denk dat dit fijn is voor veel vrouwen. Niet alleen kijken naar wat je denkt dat goed voelt voor je lijf, of hoe je intimiteit zou moeten beleven, maar wat je op elk moment wilt. Met liefde voor je lijf.

Wil je meer zien van Daan? Klik dan hier voor haar Instagram. Tot de volgende beldate!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?