In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!
Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen schreven in de zomer van 2018 in een week hun feministische pamflet DAMN, HONEY, een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Inmiddels is DAMN, HONEY uitgegroeid tot een feministisch platform dat bestaat uit een podcast, een instagram account én een tweede boek Heb je nou al een vriend?.
The Tittymag: Hoe is DAMN, HONEY ooit begonnen?
DAMN, HONEY: We zijn er in de zomer van 2018 mee begonnen. Het boek SEXY, BUT TIRED, BUT SEXY van influencer Jamie Li verscheen toen. Haar boek zag er gelikt uit en de tekst las lekker weg, maar het stond vol seksistische boodschappen over hoe je zou moeten zijn als vrouw. Daar werden we heel boos over. Wij wilden dat er een boek naast kwam te liggen wat je zou vertellen dat je mag zijn wie je wilt zijn. Zo is DAMN, HONEY ontstaan.
TTM: DAMN, HONEY is uitgegroeid tot veel meer: een succesvolle podcast, een kledingruil en een tweede boek. Dat klinkt bijna als een beweging!
DH: We zien DAMN, HONEY als een kritisch, maar toegankelijk intersectioneel feministisch platform. Het bestaat uit een pamflet getiteld DAMN, HONEY met daarin onze eigen ervaringen rondom vrouw-zijn; een Instagram account; een tweede boek getiteld Heb je nou al een vriend? en een podcast waarvan er elke twee weken een nieuwe aflevering online komt. In de podcast geven we het woord aan verschillende mensen met een ander perspectief dan dat wij zelf hebben.
TTM: Wat is jullie missie?
DH: Ons uiteindelijke doel is simpel, maar groots: we willen dat iedereen kan doen waar hij/zij* zelf zin in heeft.
TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?
DH: We zijn er nog lang niet, er is nog heel veel om voor te vechten en om aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan seksueel geweld (ruim 50% van de vrouwen heeft weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren), het geweld tegen de LHBTIQ+-community en de seksuele voorlichting die enorm achterloopt (pas sinds dit jaar staat de clitoris in haar volle glorie in de biologieboeken).
TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?
DH: Je kan ons Instagram account, @damnhoneyhetboek volgen en onze podcast DAMN, HONEY luisteren. Wij zijn heel toegankelijk en we zijn zelf ook nog lerende. Je kan dus goed met ons mee leren. Je kan je ook aansluiten bij een feministische organisatie, zoals De Bovengrondse. Zij organiseren laagdrempelige events. Ook kun je op social media zoveel mogelijk mensen volgen die een andere perspectief hebben dan jijzelf (voor inspiratie: check de mensen @damnhoneyhetboek volgt). Luister naar die mensen, dat is een erg toegankelijke manier om meer te leren.
Wil je meer weten over DAMN, HONEY? Klik dan hier!
* Met ‘zij’ bedoelen we iedereen die zich identificeert als vrxuw.