Onze feministische beldate met De Bovengrondse

-

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze nieuwe reeks: De feministische beldate!

Voor deze eerste keer spraken we Marthe de Win, één van de oprichters van een beweging die zichzelf beschrijft als open, zichtbaar en toegankelijk, oftewel bovengronds. Jawel, we hebben het natuurlijk over De Bovengrondse! Wat is hun verhaal?

The TittyMag: Wie zijn jullie?

Marthe de Win: De Bovengrondse is een feministische doetank die werkt aan een gendergelijkwaardige wereld. Wat houdt die doetank in? Nou, we willen inspireren, activeren en faciliteren op het gebied van feministisch activisme. Dit doen we onder andere via onze Femibo’s, daar kunnen mensen hun ideeën pitchen, De Schoonheidssalon, dat is instapfeminisme met diepgang en we hebben natuurlijk onze eigen acties, zoals de abortus buddies. Onze slogan is: minder lullen, meer poetsen doen.

TTM: Wat is jullie missie?

MDW: We werken aan intersectionele, gendergelijkwaardige wereld. En uiteindelijk willen we naar een wereld toe waar gender niet bepaalt wat jouw kansen zijn.

TTM: Waarom zijn jullie De Bovengrondse gestart?

MDW: We zijn ruim 2 jaar geleden begonnen, omdat wij een heleboel mensen hoorden zeggen ‘Ik wil wel iets doen, maar wat dan?’. Dus dat ‘iets doen’ zijn wij gaan aanpakken. We zijn bij elkaar gekomen en hebben onszelf de vraag gesteld: hoe kun je ervoor zorgen dat een plan over gaat tot actie? En nu zijn we hier, haha!

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

MDW: Ik denk dat we op een punt in de geschiedenis zitten waar het heel makkelijk is om te zeggen ‘Kijk we zijn er’, maar waar gelukkig ook veel stemmen klinken die zeggen ‘Nee, we zijn er nog helemaal niet’. En ik denk dat de focus nu heel erg ligt op intersectionaliteit. We kunnen geen gendergelijkwaardigheid bereiken als we niet inzien dat elk individu een eigen strijd heeft. Iedereen moet betrokken worden als we vooruit willen komen.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

MDW: Goeie vraag! Volgens mij is de TED Talk of het boek van Chimamanda Ngozi ’Why We Should All Be Feminists’ een heel mooi instapmodelletje. Maar er is zo ontzettend veel: prachtige literatuur, super sterke documentaires, podcasts en films en interessante avonden om je te laten inspireren. The TittyMag is natuurlijk een goeie, maar ook de Damn, Honey podcast vind ik er leuk! En ik heet iedereen natuurlijk van harte welkom bij onze Femibo’s en andere evenementen. Heb je zoiets van ‘ja het is allemaal wel mooi, al dat gepraat, maar wat kan ik nou doen?’ Dan zeg ik absoluut: sluit je aan bij De Bovengrondse. Je kunt je via de website aanmelden en dan word je betrokken bij wat wij doen.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over De Bovengrondse? Ga dan naar https://www.instagram.com/debovengrondse/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish