Onze feministische beldate met Dorien van Linge

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Van schrijven over de onderwerpen seksualiteit en feminisme, tot het draaien van techno. Dorien van Linge is van alle markten thuis! Maar wie is zij? En wat is haar kijk op het feminisme van vandaag? Je leest het hier!

The TittyMag: Wie ben je en wat voor werk doe je?

Dorien van Linge: Mijn naam is Dorien van Linge, ik ben 25 jaar en woon in Amsterdam. Ten eerste ben ik auteur van het boek Feminist Fataal dat onlangs is uitgekomen bij Das Mag. Dit is een toegankelijk handboek over feminisme, racisme, seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast werk ik sinds drie jaar bij de Volkskrant, waarvoor ik vooral grote verhalen schrijf over trends, jeugdcultuur, YouTube en dat soort dingen. In het Volkskrant Magazine heb ik een maandelijkse rubriek over uitgaan. Ook ben ik freelance journalist. Ik heb bijvoorbeeld laatst iets geschreven voor &C en Cosmopolitain. Verder draai ik elektronische muziek zoals, techno, wave en industrial onder de naam dj Dorien. Dat is eigenlijk alles wat ik doe!

TTM: Wat is jouw missie?

DvL: Mijn missie is discriminatie tegengaan, op het gebied van gender, seksualiteit, huidskleur, lichaam, leeftijd of klasse. Ik wil dit doen door mensen laten twijfelen aan de norm, want normen zorgen naar mijn idee voor uitsluiting.

Ik denk bijvoorbeeld dat veel mensen er vanuit gaan dat iedereen maar hetero is en dat dat dus ‘normaal’ is, terwijl er genoeg mensen zijn die niet in dat standaardplaatje van seksualiteit passen. En als je een beperking hebt, ben jij degene die tot het probleem wordt gemaakt, in plaats van dat we onze omgeving aanpassen en toegankelijk voor iedereen maken. Of als je een persoon van kleur bent, dat je dan door veel witte Nederlanders niet als helemaal Nederlands wordt gezien, omdat witheid hier als norm wordt gezien.

Als we niet zo in de vaste kaders blijven denken en de veelzijdigheid van mensen erkennen, denk ik dat iedereen een rijker en fijner bestaan zal lijden.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

DvL: Om met een positieve noot te beginnen: waar feminisme tien jaar geleden nog een vies woord was, zien we tegenwoordig dat het bijna cool is. Televisie en popmuziek wordt inclusiever. We zien dat steeds meer mensen hun visie over feminisme verbreden, dus inzien dat feminisme niet alleen maar over mannen en vrouwen gaat, maar dat het ook over racisme, seksualiteit en validisme gaat. Ik denk dat het internet daar een hele grote rol in speelt. Mensen kunnen zichzelf onderwijzen. Ik vind het mooi om te zien dat er in Nederland een grote feministische community die elkaar ondersteunt.

Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat er nog heel veel mis is in de wereld, waar ik eerlijk gezegd soms echt moedeloos van word. Kijk naar hoeveel racisme en geweld mensen van kleur ervaren, wat er gebeurt met het klimaat en wie er aan de macht zijn. Er is ook een hele grote weerstand tegen feminisme en eigenlijk tegen normale waarden vind ik zelf.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je wilt verdiepen in feminisme?

DvL: Je kan je het beste verdiepen door kennis tot je te nemen. Dus door lezingen te bezoeken, feministische boeken of artikelen te lezen, podcasts te luisteren en ga zo maar door. Ik vind het zelf fijn om naar podcasts zoals Dipsaus, Fufu en dadels en DAMN, HONEY te luisteren. Daar leer je veel van.

Ik hoop natuurlijk dat mijn boek daar een rol in kan spelen. Het is ook bedoeld voor mensen die zich willen verdiepen in feminisme, maar die het misschien ook een beetje intimiderend kunnen vinden of er niet zoveel vanaf weten. Ik behandel veel verschillende onderwerpen, en voor mensen die meer verdieping zoeken, geef ik kijk-, lees- en luistertips.

Wil je meer zien van Dorien? Klik dan hier!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish