In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. De feministen 4.0: allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn deze personen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate.
Deze keer spreken we met Freya, Tiva en Iris van Dungeons & Drag Queens.
Dungeons & Drag Queens is een theatercollectief dat liveoptredens doet aan de hand van het bordspel Dungeons & Dragons. De cast improviseert hun weg door een episch queer avontuur over identiteit en community Met hun collectief willen ze een veilige omgeving creëren voor queer spelers en laten zien dat er een overlapping zit tussen de queer community en de gaming community.
The TittyMag: Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Freya: “Ik ben Freya; ik ben een transvrouw en schrijf het verhaal van Dungeons & Dragqueens. Ik ben sinds het begin betrokken bij het project als producent en schrijfster. Samen met Derk Over hebben we Dungeons & Drag Queens opgezet.”
Tiva: “Ik ben Tiva, speler bij Dungeons & Drag Queens. Zowel drag als D&D zijn heel vrij en creatief, je kan alle kanten op en creëert je eigen wereld. Voor mij betekent dit een wereld die de limieten van traditionele gendernormen loslaat. Dungeons & Drag Queens geeft me al vanaf het begin de vrijheid om creatief te zijn en hier dieper op in te gaan. Dat is precies wat ik nodig heb. Je kunt opzoek gaan naar uitersten en naar wat je juist wel en niet wil.”
Iris: “Ik ben Iris, speler bij Dungeons & Drag Queens en daarnaast ook leerkracht. Dungeons & Drag Queens heeft mij ook veel geleerd. Je houdt jezelf een spiegel voor als het ware. Je bent jezelf maar laat tegelijkertijd een andere kant van jezelf zien. Ik rolde vanuit cosplay in D&D omdat ik in D&D een personage kon zijn waarin ik mezelf beter kon vinden dan binnen de personages van cosplay.”
TTM: Hoe is Dungeons & Drag Queens tot stand gekomen?
“Dungeons & Drag Queens was het idee van Derk. Hij is ontwerper en houdt zich bezig op het snijvlak van de queer community en gaming community. Ons doel is eigenlijk om te laten zien dat er een enorme overlapping is tussen deze groepen mensen. Vaak wordt de queer community namelijk nog heel erg gegatekeept in de gaming community. Wij willen eigenlijk een plek creëren waar die twee communities elkaar juist kunnen vinden en zich ook in elkaar kunnen herkennen, iets wat nu eigenlijk nog te weinig gebeurt.”
“We spelen het spel fysiek uit op het podium, in drag. Op deze manier laten we zien dat drag een super goede tool kan zijn om jezelf en je karakter(s) uiting te geven. Je kunt zo ook andere kanten van jezelf uitproberen. Wij horen wel vaker van queer D&D’ers dat ze het spel bijvoorbeeld gebruiken om bepaalde karaktertrekken uit te proberen in een safe space. Maar dit hoeft niet alleen te gelden voor queer mensen. Iedereen kan deze tool gebruiken om zichzelf te ontdekken en anderen te leren begrijpen! Wat je uiteindelijk doet is je via het spel belichaamd verplaatsen in hele andere leefwerelden dan je eigen.”
“Vanwege de coronacrisis kunnen we nu niet optreden. We zijn wel druk bezig met veel nieuwe al eerder opgenomen episodes te editen. Die kan je zien op onze YouTube.”
TTM: Hoe ziet zo’n aflevering of liveshow eruit?
Freya: “Derk en ik schrijven eerst een heel seizoen. Hoe de karakters daarin bewegen ligt vervolgens open en wordt dus geïmproviseerd. Het theaterdecor, de kostuums en de rode loijn het verhaal worden dus voorbereid, maar de protagonisten kunnen het volledig sturen via hun on-stage improvisatie.
In het optreden en het spel zelf gaat het over toevalligheid. Je speelt namelijk letterlijk met dobbelstenen en de conclusies en gevolgen die daaraan verbonden zijn bepalen het spel. Dat kan voor hele interessante en inspirerende wendingen zorgen.”
TTM: Wat is jullie missie?
Tiva: “Naast dat we een crossover maken van de game en queer community willen we graag met z’n allen een omgeving creëren waar je vrij en creatief kan zijn.”
Iris: “De reden dat ik dit doe, is omdat ik als docent/leerkracht een veilige omgeving wil creëren voor mijn leerlingen. Ik wil ervoor zorgen dat zij in de klas kunnen zitten en kunnen zijn zoals ze willen zijn en aangesproken kunnen worden zoals zij dat fijn vinden.“
Freya: “Het mooie aan D&D is dat je een perfecte wereld kan maken als het gaat over inclusiviteit en diversiteit. Ik geloof echt dat het een perfecte tool is om een horizon perspectief aan te geven voor jezelf en voor een community. D&D is voor ons eigenlijk een groot gedachte-experiment over hoe een wereld eruit kan zien en het mooie is dat je er ook nog lol bij kan hebben.”
TTM: Waar staan we met het feminisme anno 2020?
Tiva: “Ik denk dat we zien dat het heruitvinden wat feminisme betekent belangrijk is. Vooral de inclusiviteit moet gehighlight worden! Er zijn veel ontwikkelingen geweest die laten zien dat het feminisme complex is. Feminisme betekent voor mij dat we inclusief zijn en elkaar ondersteunen.”
Iris: “Feminisme is en blijft een proces. We moeten ervoor blijven strijden, we moeten kritisch blijven, onszelf blijven inlezen en met elkaar erover in gesprek blijven. We moeten blijven strijden, ook voor de generaties na ons!”
Freya: “Ik ervaar persoonlijk dat het in Nederland nog best goed gaat met het feminisme. Ik ben er zelf vooral via sociale mediakanalen mee bezig. Er zijn echt wel dingen waar ik van schrik natuurlijk, zoals vernieuwde discussies over de uitsluiting van trans vrouwen specifiek, maar in mijn kringen gaat het heel goed. Als het gaat over inclusiviteit en diversiteit hebben we in onze generatie een enorme slag geslagen. Nu moeten we voornamelijk nog andere generaties meekrijgen en instituties veranderen!
Wat mij wel nog opvalt, is dat het lijkt alsof ik letterlijk een andere taal moet spreken als ik uit mijn eigen bubbel kom. We hebben met z’n allen natuurlijk een jargon gecreëerd die drastisch is veranderd de afgelopen jaren en bewustwording daarvan voelt soms nog wel wat schrijnend.”
TTM: Wat kun je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?
Freya: “Veel queer feministen volgen op sociale media!”
Iris: “Veel lezen van verschillende bronnen. Veel stemmen aanhoren en je openstellen en ook buiten je bubbel durven te komen. Probeer met al deze stemmen je eigen beeld en mening zo goed mogelijk te vormen.”
Tiva: “Het kan heel inspirerend en verrijkend zijn om ‘sterke’ stemmen (op sociale media) te ontdekken. Het is tegenwoordig best lastig om content te vinden dat buiten je algoritme valt, dus het is de moeite waard om energie erin te steken om daar doorheen te breken.”
Wil je meer zien van Dungeons & Dragqueens? Volg ze hier op Instagram of neem een kijkje op hun YouTube pagina!