Onze feministische beldate met Emancipator

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Mannen spelen een grote rol in de weg naar een gelijkwaardige samenleving. Maar helaas ligt de focus bij velen, als het gaat om emancipatie, nog te vaak alleen bij vrouwen. Terwijl het iets is waar we met z’n allen aan moeten werken. Emancipator steekt hier een stokje voor. Wij spraken erover met ze voor onze vijfde feministische beldate!

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Patrick Engels: Wij zijn Emancipator, een stichting gericht op mannen en emancipatie. Er wordt vaak gedacht dat emancipatie alleen over vrouwen of minderheidsgroepen gaat. Maar wij zijn ervan overtuigd dat mannen, juist vanwege hun positie in onze samenleving, een positieve bijdrage kunnen leveren aan oa. vrouwenemancipatie. Want of het nu gaat om de verdeling van arbeid en zorg, geweld en veiligheid, seksualiteit en seksuele diversiteit, de positie van jongens en mannen speelt vrijwel altijd een belangrijke rol. Als je werkt met mannen, ben je dus bezig met het probleem waar vrouwen mee te maken krijgen.

Zo werken we aan het doorbreken van stereotypen denkbeelden over wat het betekent om man te zijn. Wij vinden namelijk dat mannen meer mens mogen zijn. Denk bijvoorbeeld aan zich vrij voelen om zorgzamer te zijn, meer empathisch te zijn en makkelijker emoties te tonen. De maatschappij leert mannen hun emoties te ontkennen, negeren en onderdrukken. Want kwetsbaarheid is iets vrouwelijks en als man wil je niet ‘’vrouwelijk’’ zijn. Je bent dan al gauw een mietje, watje, pussy of homo. Het is gezonder voor zowel de man als zijn omgeving als hier verandering in komt.

TTM: Wat is jullie missie?

PE: We streven naar sociale rechtvaardigheid. We willen een duurzame wereld creëren waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien. Wij geloven dat door óók aan mannenemancipatie te werken, je de hokjes kunt verbreden of misschien wel vervagen. Zo is er voor iedereen de vrijheid om in vrijheid te kunnen bewegen, zonder vormen van geweld tegen te komen.

TTM: Waarom zijn jullie Emancipator gestart?

PE: Jens van Tricht is vijf jaar geleden gestart met Emancipator. Hij zat in de kraakbeweging, waar hij van verschillende feministische vrouwen in zijn omgeving hoorde waar zij mee te maken kregen. Dat raakte hem, maar hij werd er ook door geïnspireerd. Hij realiseerde zich dat mannen hun privileges op een positieve manier in kunnen zetten voor een gelijkwaardige samenleving. Hij ging vrouwenstudies studeren en is vervolgens in contact gekomen met het MenEngage-netwerk. Zij betrekken jongens en mannen oa. bij het doorbreken van genderstereotypen en het tegengaan van seksueel geweld. Toen hij zag dat er in Nederland nog helemaal niet zo’n organisatie was, besloot hij dus zelf Emancipator op te richten.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

PE: We zien dat feminisme steeds inclusiever wordt. Voorheen ging het vooral om de witte vrouw en nu worden er mensen uit alle lagen bij betrokken. Ook al zijn er soms misschien verschillende focuspunten, ze werken uiteindelijk met zijn allen aan hetzelfde doel: een gelijkwaardige positie in de samenleving.

En we zien ook 2 bewegingen. Aan de ene kant zien we dat sommige mensen feministen nog steeds afschrijven als mannenhaters. Ze hebben het idee dat vrouwen alles willen overnemen. Mannen die bang zijn om meer te verliezen op het moment dat vrouwen meer krijgen dus. Máár we zien ook een groeiende groep mannen die zich identificeert als feminist en zelf in actie wil komen! Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mannen die zich aanmelden voor onze trainingskampen.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

PE: Als je je, als man zijnde, meer wil verdiepen in feminisme, raad ik de documentaire ‘Man Made’ van Sunny Bergman aan! Daar zie je heel duidelijk in wat voor sociaal construct ook mannen gevangen zitten. Door het bekijken van die docu kun je vraagtekens gaan zetten. ‘Voel ik me hier wel prettig bij? Is dit wel wie ik wil zijn? En kan ik niet op een andere manier met mijn mannelijkheid omgaan?’

Het boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’ van Jens van Tricht, is ook een aanrader. Daarin beschrijft hij heel duidelijk hoe het sociale construct werk en hoe de maatschappij jongens leert wat mannelijkheid is. En hij vertelt ook over wat er gebeurt wanneer je uit die ‘man box’ treedt. Daarnaast biedt het boek een hoopvol perspectief voor jongens en mannen bij de invulling van mannelijkheid.

En natuurlijk is het voor mannen een goede stap om eens te luisteren naar de vrouwen in hun omgeving. Vraag naar hun ervaringen, luister naar waar zij tegenaan lopen en leer ervan.

Tot slot, wij organiseren als Emancipator natuurlijk ook van alles! We hebben een heleboel workshops en trainingsweekenden waar je je voor aan kunt melden. Allemaal rondom de thema’s zorg, arbeid, geweld, veiligheid, seksualiteit en seksuele diversiteit. En jonge mannen kunnen zich bij ons ook aanmelden als peer educator, voor het verzorgen van IMAGINE-workshop op scholen, sportclubs en buurtverenigingen. We proberen zoveel mogelijk te organiseren, stiltes de doorbreken, aandacht te vragen en dus ook bewustwording te creëren.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Emancipator? Ga dan naar https://www.emancipator.nl/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

SHARE THIS ARTICLE

RECENT POSTS

Gerelateerd

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor

Lees meer »

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?