Onze feministische beldate met La fête de la Femme

-

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

De laatste editie van La fêtede la femme werd gehouden in het Skatecafé. Een avond door vrouwen voor vrouwen! Met een heerlijk diner en als afsluiter een geweldig feest. Maar wat is La fête de la Femme en wat is hun kijk op feminisme? Je leest het allemaal hier in onze feministische beldate!

The TittyMag: Wat is La fête de la Femme?

Emma de Smit: Het is een avond vóór en dóór vrouwen. Wij organiseren elke avond een diner met daarop aansluitend een feest. Tijdens het diner is er een programma met verschillende vrouwen die bezig zijn met creatieve projecten. Dan kan je denken aan een expositie, vrouwen die komen spreken over projecten waar ze mee bezig zijn en ook komen er vrouwen zingen. Echt van alles. Elke kunstvorm proberen we erbij te betrekken tijdens deze avond!

TTM: Wat is jullie missie?

EDS: Onze missie is om een avond te creëren die er eigenlijk nog niet was. Er bestaan wel van dit soort avonden maar vaak is daar niet echt een divers programma bij, daarin is La fête de la Femme erg vernieuwend.

We zijn ook vernieuwend omdat we alleen maar vrouwen tijdens deze avond een podium geven, het is dus echt door vrouwen voor vrouwen. We zijn begonnen met twee edities. Deze waren echt alleen voor vrouwen, mannen waren eigenlijk niet welkom. Bij de derde editie van La fête de la Femme, in het Skate café, waren ook mannen welkom bij ons diner en feest.

Nu zijn we verder aan het kijken naar het betrekken van mannen bij La fête de la Femme. Onze focus ligt natuurlijk nog steeds bij de vrouw, want in deze wereld zien we nog wel dat de man domineert en dat willen we tegen gaan. Maar er zijn ook mannen die het leuk vinden om langs te komen en die willen we natuurlijk niet buitensluiten. Uiteindelijk willen we een wereld waarin niemand domineert en waarin we allemaal kunnen zijn wie we zijn.

Dus onze missie is echt om een avond te creëren waar vooral het samenhorigheidsgevoel op nummer één staat.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

EDS: Er is, na mijn mening, een nieuwe stroom in het feminisme. Feminisme is tegenwoordig bijna ‘gehypet’. Dat is natuurlijk erg positief maar je kan er ook je vraagtekens bijzetten. Maar het is beter dat er iets gebeurt met feminisme, dan helemaal niets.

Op dit moment, zeker in Amsterdam, gaat het op het gebied van feminisme erg goed Heel veel mensen zijn er ook mee bezig en dat is belangrijk. We zijn er nog niet maar we zijn erg goed bezig!

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

EDS: Naar La fête de la Femme komen! De volgende editie is op 28 september in de Klaproos in Amsterdam Noord.

Verder is het goed om veel over het feminisme te lezen. Als je je echt goed wilt verdiepen is het handig om naar avonden te gaan waar wordt gesproken over feminisme.

Daarnaast is het herkennen van het probleem, dat vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk zijn, is een belangrijke stap. Veel mensen ontkennen het probleem en zijn er niet mee bezig. Maar als je er bewust van wordt kom je al een stuk verder.

En als je meer wilt weten over La fête de la Femme kan je de Facebook en Instagram bezoeken. Of op 28 september naar de Klaproos komen om een geweldige avond vol vrouwen, kunst en entertainment mee te maken!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Previous articleAmsterdams Dagblad
Next articleDe diva droom

Recent comments

DutchEnglish