Onze feministische beldate met La fête de la Femme

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

De laatste editie van La fêtede la femme werd gehouden in het Skatecafé. Een avond door vrouwen voor vrouwen! Met een heerlijk diner en als afsluiter een geweldig feest. Maar wat is La fête de la Femme en wat is hun kijk op feminisme? Je leest het allemaal hier in onze feministische beldate!

The TittyMag: Wat is La fête de la Femme?

Emma de Smit: Het is een avond vóór en dóór vrouwen. Wij organiseren elke avond een diner met daarop aansluitend een feest. Tijdens het diner is er een programma met verschillende vrouwen die bezig zijn met creatieve projecten. Dan kan je denken aan een expositie, vrouwen die komen spreken over projecten waar ze mee bezig zijn en ook komen er vrouwen zingen. Echt van alles. Elke kunstvorm proberen we erbij te betrekken tijdens deze avond!

TTM: Wat is jullie missie?

EDS: Onze missie is om een avond te creëren die er eigenlijk nog niet was. Er bestaan wel van dit soort avonden maar vaak is daar niet echt een divers programma bij, daarin is La fête de la Femme erg vernieuwend.

We zijn ook vernieuwend omdat we alleen maar vrouwen tijdens deze avond een podium geven, het is dus echt door vrouwen voor vrouwen. We zijn begonnen met twee edities. Deze waren echt alleen voor vrouwen, mannen waren eigenlijk niet welkom. Bij de derde editie van La fête de la Femme, in het Skate café, waren ook mannen welkom bij ons diner en feest.

Nu zijn we verder aan het kijken naar het betrekken van mannen bij La fête de la Femme. Onze focus ligt natuurlijk nog steeds bij de vrouw, want in deze wereld zien we nog wel dat de man domineert en dat willen we tegen gaan. Maar er zijn ook mannen die het leuk vinden om langs te komen en die willen we natuurlijk niet buitensluiten. Uiteindelijk willen we een wereld waarin niemand domineert en waarin we allemaal kunnen zijn wie we zijn.

Dus onze missie is echt om een avond te creëren waar vooral het samenhorigheidsgevoel op nummer één staat.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

EDS: Er is, na mijn mening, een nieuwe stroom in het feminisme. Feminisme is tegenwoordig bijna ‘gehypet’. Dat is natuurlijk erg positief maar je kan er ook je vraagtekens bijzetten. Maar het is beter dat er iets gebeurt met feminisme, dan helemaal niets.

Op dit moment, zeker in Amsterdam, gaat het op het gebied van feminisme erg goed Heel veel mensen zijn er ook mee bezig en dat is belangrijk. We zijn er nog niet maar we zijn erg goed bezig!

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

EDS: Naar La fête de la Femme komen! De volgende editie is op 28 september in de Klaproos in Amsterdam Noord.

Verder is het goed om veel over het feminisme te lezen. Als je je echt goed wilt verdiepen is het handig om naar avonden te gaan waar wordt gesproken over feminisme.

Daarnaast is het herkennen van het probleem, dat vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk zijn, is een belangrijke stap. Veel mensen ontkennen het probleem en zijn er niet mee bezig. Maar als je er bewust van wordt kom je al een stuk verder.

En als je meer wilt weten over La fête de la Femme kan je de Facebook en Instagram bezoeken. Of op 28 september naar de Klaproos komen om een geweldige avond vol vrouwen, kunst en entertainment mee te maken!

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?