Onze feministische beldate met Firoza

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met artiest en presentator Firoza.

The TittyMag: Wie ben je en wat doe je zoal?
Firoza: Ik ben Firoza, ik ben een steeds grotere mix aan het worden van verschillende activiteiten. Dat begon op Twitter en ik begon toen ook kleine videos op YouTube te zetten. Zodoende ben ik in contact gekomen met een platenbaas Abel van Gijlswijk. Toen ben ik muziek gaan maken bij Burning Fik.  Tegelijkertijd ben ik begonnen met verschillende presentatie klusjes zoals bij Vice.

Ik schrijf ook vaker en soms draag ik dat voor. Laatst heb ik een uitstapje gemaakt in acteren. Dus het is een  uitbreidende mix. Ik merk dat als je eenmaal creatief bezig bent, dat je steeds meer lef gaat hebben en ja gaat zetten tegen andere klussen. Dus het wordt eigenlijk de ultimate Firo-hitzone-mix!

TTM: Wat is jouw missie?
Firoza: Heel erg graag doen wat ik graag wil en daar hopelijk mensen mee aanmoedigen om dat ook te doen! I just wanna ride the wave like a surfer.

 

TTM: Waar staan we met het feminisme anno 2020?
Firoza: Naar mijn mening staat we staan op een hele goede positie, mede dankzij de voorgaande feministische golven. Met onze huidige golf kunnen we daardoor heel goed focussen op de dingen die nog beter kunnen. Er zijn nog genoeg mensen die zeggen dat feminisme niet nodig is of dat we feminisme niet nodig hebben. Dat vind ik soms nog heel lastig. Het valt me heel erg tegen dat ik die gesprekken nog steeds moet hebben.

Zeker ook met mijn achtergrond. Mijn familie is streng gelovig en daardoor heb ik het gevoel dat ik nog meer grenzen of vooroordelen extra wil doorbreken. Er zijn dus bepaalde dingen in mijn persoonlijke leven die ervoor zorgen dat feminisme extra belangrijk voor mij is. Ik merk de noodzaak vanuit mezelf.

TTM: Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?
Firoza: Sowieso The TittyMag volgen op Instagram haha! Maar ook ContraPoints op YouTube. Zij maakt ook altijd diepgaande, interessante video’s waardoor je gaat nadenken over verschillende onderwerpen. Dat is wel mijn ultieme tip.
Daarnaast wil ik als tip meegeven dat je niet bang moet zijn voor mensen die meer weten dan jij of activistischer zijn dan jij. Die mensen zijn ook ergens moeten beginnen. Dat is ook iets wat ik mezelf moeten blijven herinneren.

Wat ik over feminisme nu vooral tegenkom is voor mij voornamelijk op Twitter en Instagram. Dus als je je wil verdiepen is het slim om je eigen platformen zo in te richten dat je je algoritme verbreedt. En blijf vooral in gesprek, ook met jezelf!

 

TTM: Hoe denken jullie dat feminisme er in de toekomst uitziet?
Firoza: Word on the street is dat we naar Mars gaan! Dus ik hoop dat we straks ook een Intergalactic feminisme krijgen. Ik denk dat we naar ultiem intersectionaliteit aan het toe bewegen zijn. Ik denk dat het voor deze generatie (Gen-Z) nog niet helemaal lukt, maar dat de generatie na hun helemaal geaccepteerd gaat zijn. Ik merk dat de huidige generatie (Tik-Tok generatie) echt super hard bezig zijn, het zijn echt strijders!

 

Wil je meer volgen wat Firoza doet? Volg haar hier op Instagram!

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?