Onze feministische beldate met Firoza

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met artiest en presentator Firoza.

The TittyMag: Wie ben je en wat doe je zoal?
Firoza: Ik ben Firoza, ik ben een steeds grotere mix aan het worden van verschillende activiteiten. Dat begon op Twitter en ik begon toen ook kleine videos op YouTube te zetten. Zodoende ben ik in contact gekomen met een platenbaas Abel van Gijlswijk. Toen ben ik muziek gaan maken bij Burning Fik.  Tegelijkertijd ben ik begonnen met verschillende presentatie klusjes zoals bij Vice.

Ik schrijf ook vaker en soms draag ik dat voor. Laatst heb ik een uitstapje gemaakt in acteren. Dus het is een  uitbreidende mix. Ik merk dat als je eenmaal creatief bezig bent, dat je steeds meer lef gaat hebben en ja gaat zetten tegen andere klussen. Dus het wordt eigenlijk de ultimate Firo-hitzone-mix!

TTM: Wat is jouw missie?
Firoza: Heel erg graag doen wat ik graag wil en daar hopelijk mensen mee aanmoedigen om dat ook te doen! I just wanna ride the wave like a surfer.

 

TTM: Waar staan we met het feminisme anno 2020?
Firoza: Naar mijn mening staat we staan op een hele goede positie, mede dankzij de voorgaande feministische golven. Met onze huidige golf kunnen we daardoor heel goed focussen op de dingen die nog beter kunnen. Er zijn nog genoeg mensen die zeggen dat feminisme niet nodig is of dat we feminisme niet nodig hebben. Dat vind ik soms nog heel lastig. Het valt me heel erg tegen dat ik die gesprekken nog steeds moet hebben.

Zeker ook met mijn achtergrond. Mijn familie is streng gelovig en daardoor heb ik het gevoel dat ik nog meer grenzen of vooroordelen extra wil doorbreken. Er zijn dus bepaalde dingen in mijn persoonlijke leven die ervoor zorgen dat feminisme extra belangrijk voor mij is. Ik merk de noodzaak vanuit mezelf.

TTM: Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?
Firoza: Sowieso The TittyMag volgen op Instagram haha! Maar ook ContraPoints op YouTube. Zij maakt ook altijd diepgaande, interessante video’s waardoor je gaat nadenken over verschillende onderwerpen. Dat is wel mijn ultieme tip.
Daarnaast wil ik als tip meegeven dat je niet bang moet zijn voor mensen die meer weten dan jij of activistischer zijn dan jij. Die mensen zijn ook ergens moeten beginnen. Dat is ook iets wat ik mezelf moeten blijven herinneren.

Wat ik over feminisme nu vooral tegenkom is voor mij voornamelijk op Twitter en Instagram. Dus als je je wil verdiepen is het slim om je eigen platformen zo in te richten dat je je algoritme verbreedt. En blijf vooral in gesprek, ook met jezelf!

 

TTM: Hoe denken jullie dat feminisme er in de toekomst uitziet?
Firoza: Word on the street is dat we naar Mars gaan! Dus ik hoop dat we straks ook een Intergalactic feminisme krijgen. Ik denk dat we naar ultiem intersectionaliteit aan het toe bewegen zijn. Ik denk dat het voor deze generatie (Gen-Z) nog niet helemaal lukt, maar dat de generatie na hun helemaal geaccepteerd gaat zijn. Ik merk dat de huidige generatie (Tik-Tok generatie) echt super hard bezig zijn, het zijn echt strijders!

 

Wil je meer volgen wat Firoza doet? Volg haar hier op Instagram!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?