Onze feministische beldate met Het Lief Dagboek

-

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Eerlijk, ongecensureerd en schaamteloos. Voor Het Lief Dagboek is niks off-limits. Deze vrouwen spreken zich uit over de momenten in het leven die velen misschien liever voor zichzelf houden. Maar hoe is dit idee tot stand gekomen? En wat willen ze hiermee bereiken? Wij spreken erover met Mercedes Coco, medeoprichter van dit mooie platform!

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Mercedes Coco: Wij zijn Het Lief Dagboek, een platform met verhalen over kwetsbaarheden. Denk hierbij aan de thema’s: feminisme, politiek, liefde, anticonceptie en vriendschap. We werken aan het doorbreken van taboes en het bespreekbaar maken van de minder mooie kant van het leven. Dit doen we door middel van het schrijven van columns, organiseren van lezingen en meewerken aan feesten, zoals La fête de la femme. Onze kenmerken zijn: eerlijk, ongecensureerd en schaamteloos.

TTM: Wat is jullie missie?

MC: De minder mooie momenten in het leven een podium geven. Soms is het belangrijk om juist wél aandacht te geven aan dat gebroken hart. En te laten zien dat dus niet alles altijd leuk is. Daar kunnen we dan samen keihard om lachen of huilen, om er vervolgens iets heel moois van te creëren.

Ik heb echt over de meest kwetsbare dingen geschreven en het online gezet. Maar dat is juist heel mooi én daar krijg je eigenlijk ook altijd de beste reacties op. Mensen kunnen het echt voor zich zien of herkennen zichzelf erin.

TTM: Waarom zijn jullie Het Lief Dagboek gestart?

MC: Ik ben eigenlijk al jaren geleden begonnen met Het Lief Dagboek. Ik schreef bijvoorbeeld (expres) best wel grove verhalen over mijn wilde weekenden. Want daarmee raak je pijnpunten. En op een gegeven moment gingen steeds meer mensen het lezen. Daarom besloten Emeline Bakker en ik in 2017 écht te beginnen. We vonden dat alle verhalen die online stonden eigenlijk allemaal te braaf en geromantiseerd waren. Daar moesten we vanaf. Mensen vinden het nog steeds ‘spannend’ als iemand het woord ‘neuken’ gebruikt, terwijl ik denk: jezus waarom zouden we er in godsnaam een andere beschrijving aan geven, als dat letterlijk is wat er is gebeurd? We wilden gewoon een boek opendoen voor mensen en laten zien dat dit soort verhalen er zijn en dat heel veel mensen ze meemaken.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

MC: We moeten zéker echt trots zijn op waar we nu staan. Maar het feminisme is nog steeds nodig en dat is eigenlijk te zot voor woorden. Zolang we nog steeds uit moeten leggen dat het niet gaat om mannenhaat (helemaal niet zelfs), zijn we nog niet daar waar we moeten zijn.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

MC: Kijk voor de grap een keer door #feminisme op Instagram! En ik zou gewoon met mensen in gesprek gaan, events zoals La fête de la femme bezoeken of naar onze lezingen komen. Er zijn echt méér dan genoeg leuke initiatieven. Ga daar gewoon heen en durf ook alleen te gaan. Er zijn zoveel mooie vrouwen die je met open armen willen ontvangen! Ga met elkaar in gesprek en leer van elkaar, dan staan we alleen maar sterker.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Het Lief Dagboek? Ga dan naar https://www.hetliefdagboek.com/. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish