Onze feministische beldate met Justin Verkijk

-

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met radio DJ en podcastguru Justin Verkijk.

Dit is Justin, 34 jaar oud en geboren en getogen in Den-Haag. Hij is vader van twee kinderen, man van een prachtige vrouw en een radio DJ die zich tegenwoordig meer bezighoudt met het produceren van podcasts dan met radio dj’en. Hij werkt voor de regionale omroep, en maakt inmiddels al zo’n 15 jaar iedere dag radio. We kunnen hem ook kennen van zijn podcast Bakkie Bakkie, die hij een paar jaar geleden begon met zijn beste vriend en partner in crime: Steven van Lummel. In deze podcast voeren de mannen langzame gesprekken over snelle muziek met DJ’s, producers en andere nachtdieren. Hieruit voortvloeiend groeide Justin’s liefde voor podcasten, en inmiddels heeft hij een klein imperium op zijn naam staan. Hij produceerde onder andere shows voor Lowlands, de ‘No Club Show’  en ‘The best of thebest’.

Van het produceren van podcasts tot de ochtendshow voorzien van je heerlijke stem, je doet van alles. Wat is hierin je missie?
Mijn persoonlijke missie is dat ik met het produceren van podcasts mijn gezin kan onderhouden, en op deze manier het leven kan leiden wat ik nu leid. Ik wil kunnen maken waar ik zin in heb, en daarvan rond kunnen komen. Daarnaast wil ik dat mijn kinderen een gelukkige jeugd hebben en de beste versie van zichzelf kunnen zijn.

Als je kijkt naar de wereld van nu, waar staan we dan met het feminisme anno 2021?
Ik heb het idee dat we er beter voorstaan dan ooit, maar tegelijkertijd moet er nog ontzettend veel gebeuren. Ik vind het belachelijk dat vrxuwen die zich in dezelfde positie bevinden als mannen minder betaald krijgen. Feminisme gaat voor mij over gelijkwaardigheid. We doen alsof we vrxuwen op een voetstuk zetten, en ze zoveel mogelijk ontzien. Ik verstond daaronder bijvoorbeeld dat ik de boodschappen voor mijn vrouw moest dragen, maar volgens mij is dat niet de definitie van feminisme. Ik raakte laatst in gesprek met Milou Deelen, één van m’n favoriete feministen, tijdens de opnames van een podcast over activisme en feminisme. Zij tikte me op de vingers en vertelde me dat dit een heel ouderwets idee is. Als ik feminisme op mezelf betrek vind ik het belangrijk dat ik een groot aandeel heb in de opvoeding van mijn kinderen, door te zorgen dat ik de tijd maak om regelmatig thuis te zijn.

Wat kun je volgens jou het beste doen wanneer je je wil verdiepen in het feminisme?
Het zou vreemd zijn als ik nu een opsomming aan boeken zou geven, terwijl ik in de podcast hoek zit, haha. Ik luister regelmatig naar de podcast ‘Damn Honey’, waar twee sterke vrxuwen zich uitlaten over het feminisme. Van deze twee dames leerde ik hoe vreemd de scheer reclames voor vrxuwen eigenlijk zijn. Een scheermes wat zich beweegt over een gladde oksel, dat slaat helemaal nergens op! Daarnaast ben ik zelf bezig met een podcast project waarbij we de ‘kut uit schaamstreek gaan halen’. Los van het feit dat het fantastisch wordt mag ik er helaas nog niet teveel over zeggen.

Kun je voor ons een beeld schetsen van hoe het feminisme er volgens jou in de toekomst uit zal zien?
Ik hoop dat de strijders niet zullen opgeven en blijven strijden. En dat de mensen tegen wie gestreden moet worden, waar ik me nu voor het gemak even onder schaar, zich laten informeren en beseffen dat gelijkheid ontzettend belangrijk is. Dat we daar samen iets aan moeten doen. Dit geldt in mijn optiek voor feminisme, maar ook voor racisme, in principe voor alles wat eindigt met -isme. Op die manier heb ik er vertrouwen in dat er een stijgende lijn zit in onze weg naar gelijkwaardigheid.

Wil je meer weten over Justin? Klik dan hier om hem te volgen op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish