Onze feministische beldate met Justin Verkijk

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met radio DJ en podcastguru Justin Verkijk.

Dit is Justin, 34 jaar oud en geboren en getogen in Den-Haag. Hij is vader van twee kinderen, man van een prachtige vrouw en een radio DJ die zich tegenwoordig meer bezighoudt met het produceren van podcasts dan met radio dj’en. Hij werkt voor de regionale omroep, en maakt inmiddels al zo’n 15 jaar iedere dag radio. We kunnen hem ook kennen van zijn podcast Bakkie Bakkie, die hij een paar jaar geleden begon met zijn beste vriend en partner in crime: Steven van Lummel. In deze podcast voeren de mannen langzame gesprekken over snelle muziek met DJ’s, producers en andere nachtdieren. Hieruit voortvloeiend groeide Justin’s liefde voor podcasten, en inmiddels heeft hij een klein imperium op zijn naam staan. Hij produceerde onder andere shows voor Lowlands, de ‘No Club Show’  en ‘The best of thebest’.

Van het produceren van podcasts tot de ochtendshow voorzien van je heerlijke stem, je doet van alles. Wat is hierin je missie?
Mijn persoonlijke missie is dat ik met het produceren van podcasts mijn gezin kan onderhouden, en op deze manier het leven kan leiden wat ik nu leid. Ik wil kunnen maken waar ik zin in heb, en daarvan rond kunnen komen. Daarnaast wil ik dat mijn kinderen een gelukkige jeugd hebben en de beste versie van zichzelf kunnen zijn.

Als je kijkt naar de wereld van nu, waar staan we dan met het feminisme anno 2021?
Ik heb het idee dat we er beter voorstaan dan ooit, maar tegelijkertijd moet er nog ontzettend veel gebeuren. Ik vind het belachelijk dat vrxuwen die zich in dezelfde positie bevinden als mannen minder betaald krijgen. Feminisme gaat voor mij over gelijkwaardigheid. We doen alsof we vrxuwen op een voetstuk zetten, en ze zoveel mogelijk ontzien. Ik verstond daaronder bijvoorbeeld dat ik de boodschappen voor mijn vrouw moest dragen, maar volgens mij is dat niet de definitie van feminisme. Ik raakte laatst in gesprek met Milou Deelen, één van m’n favoriete feministen, tijdens de opnames van een podcast over activisme en feminisme. Zij tikte me op de vingers en vertelde me dat dit een heel ouderwets idee is. Als ik feminisme op mezelf betrek vind ik het belangrijk dat ik een groot aandeel heb in de opvoeding van mijn kinderen, door te zorgen dat ik de tijd maak om regelmatig thuis te zijn.

Wat kun je volgens jou het beste doen wanneer je je wil verdiepen in het feminisme?
Het zou vreemd zijn als ik nu een opsomming aan boeken zou geven, terwijl ik in de podcast hoek zit, haha. Ik luister regelmatig naar de podcast ‘Damn Honey’, waar twee sterke vrxuwen zich uitlaten over het feminisme. Van deze twee dames leerde ik hoe vreemd de scheer reclames voor vrxuwen eigenlijk zijn. Een scheermes wat zich beweegt over een gladde oksel, dat slaat helemaal nergens op! Daarnaast ben ik zelf bezig met een podcast project waarbij we de ‘kut uit schaamstreek gaan halen’. Los van het feit dat het fantastisch wordt mag ik er helaas nog niet teveel over zeggen.

Kun je voor ons een beeld schetsen van hoe het feminisme er volgens jou in de toekomst uit zal zien?
Ik hoop dat de strijders niet zullen opgeven en blijven strijden. En dat de mensen tegen wie gestreden moet worden, waar ik me nu voor het gemak even onder schaar, zich laten informeren en beseffen dat gelijkheid ontzettend belangrijk is. Dat we daar samen iets aan moeten doen. Dit geldt in mijn optiek voor feminisme, maar ook voor racisme, in principe voor alles wat eindigt met -isme. Op die manier heb ik er vertrouwen in dat er een stijgende lijn zit in onze weg naar gelijkwaardigheid.

Wil je meer weten over Justin? Klik dan hier om hem te volgen op Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?