Onze feministische beldate met Lotte Rensen

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Klaar staan voor een werkvloer die gezonder, veiliger en kansrijker is voor vrouwelijk talent. Dat is het grote doel van Lotte Rensen met haar eigen platform AM | Talent dat het maakt (voorheen; Ambitieuze Meisjes). Maar wie is ze precies? Wat is haar kijk op feminisme? En wat is haar grote missie?

The TittyMag: Wat voor werk doe je precies?

Lotte Rensen: Ik werk aan de emancipatie van vrouwen en gendergelijkheid, voornamelijk in Nederland, maar ook wereldwijd. Dit doe ik vanuit mijn baan bij Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Daar ben ik onder andere projectleider voor SheDecides; één van de grootste vrouwenrechtenbewegingen wereldwijd, die zich inzet voor het recht op keuzevrijheid. En zelf heb ik het platform AM | Talent opgericht, dit platform richt zich op de positie van vrouwen op de Nederlandse werkvloer.

TTM: Wat is jouw missie?

LR: Mijn missie is dat vrouwen vanuit een onafhankelijke positie, keuzes kunnen maken voor hun eigen leven. Dus vrij van wet- en regelgeving die hen daarin beperkt, maar bijvoorbeeld ook door financieel zelfredzaam te zijn. Dat is waar ik mij voor in zet.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

LR: Op het gebied van feminisme hebben we nog heel wat te winnen. Ik begrijp ook niet dat er nog steeds mensen zijn die zeggen; ‘Feminisme, dat is toch nu niet meer nodig?’ Ik denk dat we sinds de verkiezing van Trump in 2017 een hele grote stap terug hebben gezet op het gebied van vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. Zijn verkiezing is symbolisch voor de verandering binnen het politieke klimaat wereldwijd en de toenemende macht van conservatieve politieke en religieuze leiders. Dit is van grote impact, niet alleen op de positie van vrouwen, maar ook op LHBTI-personen en mensen van kleur. Ik ben wel heel blij dat steeds meer jonge vrouwen zich feminist noemen en ook steeds meer mannen, ik vind dat een hele goede ontwikkeling is. Om volledige gelijkheid te bereiken moeten we inzien dat emancipatie een thema is dat ons allemaal aangaat, niet alleen vrouwen.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?

Praat erover met mensen in je omgeving. En als je je er inhoudelijk in wilt verdiepen dan zijn er heel veel accounts online die daar mee bezig zijn zoals de meiden van Damn, Honey!, Women’s March The Netherlands en wij zetten ons natuurijk ook in voor de positie van vrouwen. Dus volg deze account en bekijk bijvoorbeeld documentaires op Netflix zoals ‘Feminists; what were they thinking’ en ‘Seeing Allred’. Begeef je ook vooral buiten je eigen  bubbel, of wees je er tenminste van bewust dat je er één hebt.  De uitdagingen die langopgeleide cisgender hetereo vrouwen ervaren zijn heel anders dan die van praktisch opgeleide vrouwen. En dan heb ik het nog niets eens over hoe die leefwereld verschilt van die van vrouwen binnen de LHBTI community, vrouwen van kleur of vrouwen met een beperking. Feminisme gaat niet alleen maar over vrouwen zoals jij; het gaat over álle vrouwen.

Wil je meer zien van Lotte? Klik dan hier.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish