Onze feministische beldate met Mama Cash

Een paar maanden geleden organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Deze keer spreken we met Sophia Seawell van Mama Cash! Je hebt hun geweldige #MyBodyIsMine campagne ongetwijfeld voorbij zien komen op Instagram. Maar ze doen natuurlijk nog veel meer. Wil je weten waar ze voor staan, wat hun grote missie is en ook nog een paar feministische leestips meepakken? Lees dan verder!

TheTittyMag: Wie zijn jullie?

Sophia Seawell: Wij zijn Mama Cash, opgericht in 1983 en daarmee het eerste internationale fonds voor feministisch activisme! We steunen groepen van vrouwen, trans- en intersekse personen die opkomen voor hun rechten. We kijken altijd naar: wie zijn de mensen die buitengesloten worden en hoe kunnen we ze helpen? We streven ernaar om de wereld veiliger en fijner te maken voor iedereen. Dit doen we onder andere door deze groepen geld te geven, maar we ondersteunen ze ook op andere manieren. We proberen ze samen te brengen, helpen ze bij het vinden van andere subsidies et cetera.

TTM: Wat is jullie missie?

SS: Dat iedereen die op basis van hun gender of seksualiteit buitengesloten wordt, de middelen en bronnen heeft om positieve verandering teweeg kunnen brengen. Er zijn een heleboel mensen die wel een visie hebben van hoe het anders zou kunnen in hun gemeenschap, maar de middelen niet hebben om daar iets mee te doen.

TTM: Waarom zijn jullie Mama Cash gestart?

SS: Eén van onze oprichters, Marjan Sax, heeft ooit veel geld geërfd na het overlijden van haar ouders. Maar aangezien ze heel antikapitalistisch was, maakte haar dat nogal oncomfortabel. Dus ging ze aan tafel zitten met wat vriendinnen, medefeministen, om te praten over een goede bestemming voor het geld. Ze wilde het niet in één keer uitgeven, maar juist verspreiden over de tijd. Toen ontstond het idee om een fonds, Mama Cash, te beginnen.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

SS: Ja, ingewikkeld. Het hangt er heel erg vanaf waar je kijkt, naar welke plek op de wereld. Wij zien in Nederland dat het wel besproken wordt, wat een belangrijke eerste stap is. Máár er kan soms een kloof ontstaan tussen wat mensen zeggen en wat ze doen. Dat is heel menselijk, maar daardoor zijn er wel veel mensen die denken van ‘Ik ben ook wel een feminist, maar in Nederland is het toch helemaal niet zo erg?’. Terwijl er ook in hier nog altijd sprake is van ongelijkheid op bepaalde gebieden. We moeten niet alleen naar heterovrouwen kijken, maar naar iedereen. Oók in Nederland spelen deze problemen en dit is niet alleen iets waar we over moeten praten, maar ook iets wat we moeten veranderen.

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wil verdiepen in het feminisme?

SS: Op het internet kun je (gelukkig) een heleboel informatie en goede initiatieven vinden, bijvoorbeeld Pisswife of The Feminst Club Amsterdam. Je hebt in Amsterdam natuurlijk ook een heleboel events waar je naar toe kunt gaan. Bijvoorbeeld die van De Bovengrondse, wat trouwens een goed platform is voor als je niet alleen achter je laptop wil zitten, maar ook echt wat wil doen.

Een aantal goede boeken zijn: Sister Outsider van Audre Lorde, Bad Feminist van Roxane Gay en Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume.

Tot slot, is het vinden van rolmodellen ook heel fijn. Dat kunnen gewoon goede vriendinnen of je tantes zijn, maar ook journalisten of bekende activisten. Als het mensen binnen jouw netwerk zijn, is het erg leerzaam om een gesprek met ze aan te gaan over hun ideeën en inspiratiebronnen. Zo kun je een pad bewandelen van allemaal inspirerende, feministische denkers en activisten.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over Mama Cash? Ga dan naar https://www.mamacash.org. Wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Illustratie door Gerdien van Halteren

 

 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?