Onze feministische beldate met Marieke Eyskoot

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met spreker, schrijver en sustainable lifestyle expert Marieke Eyskoot. 

Kun je wat over jezelf vertellen?

“Ik ben Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle expert en activist voor gelijke rechten. Ik probeer het voor mensen zo makkelijk mogelijk te maken om duurzame keuzes in het leven te maken. Daar schrijf ik boeken over en geef ik lezingen over. Daarnaast presenteer ik veel evenementen die te maken hebben met een betere wereld.

Ik heb een boek geschreven ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ en daarin vertel ik over duurzaam leven op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Ik geef tips en keuzes om het anders en beter te doen. Daarnaast ben ik oprichter van de internationale beweging #SustainabilityAgainstShame.”

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik ben momenteel een kinderversie aan het schrijven van ‘Dit is een goede gids’. Hierin staan veel onderwerpen die te maken hebben met een betere wereld, zoals klimaatverandering, dieren en de natuur, maar ook vrije keuze en zijn wie je zelf zou willen zijn. Verliefd worden op wie je zelf wil, genderidentiteit, racisme en discriminatie. Voor mij gaat duurzaamheid ook heel erg over vrijheid.

Daarnaast ben ik dus bezig met #SustainabilityAgainstShame. Dat is een beweging die gaat over het feit dat we in het dagelijks leven continu te horen krijgen dat we niet oké zijn. Dat we er niet bij horen en niet goed genoeg zijn, omdat we rimpelen of zweten, niet de juiste kleding dragen of huidskleur hebben. Kortom, dat we niet aan het ideaalbeeld voldoen.
Die manier van spullen verkopen, dus ons schuldig laten voelen en daar een oplossing voor verkopen, heeft twee effecten.
Als eerste voelen we ons collectief slecht over onszelf. We hebben een negatief zelfbeeld, omdat bedrijven winst willen maken. Al het natuurlijke aan ons lichaam is ineens taboe. Voor vrouwen is dat vaker nog erger dan voor mannen, denk bijvoorbeeld aan lichaamshaar.
Ten tweede is het veel moeilijker om je duurzaam te gedragen. We moeten maar spullen blijven kopen, want het ideaalbeeld verandert ook voortdurend.

Met deze beweging probeer ik aan te kaarten hoe dit werkt, ervoor te zorgen dat we het herkennen en ons ertegen kunnen verzetten. We zijn nu voornamelijk actief op sociale media. Ik vraag mensen om op Instagram voorbeelden ervan te delen, zodat we het leren zien.
Daarnaast heb ik ook een pledge gemaakt die bedrijven kunnen ondertekenen, waarin ze beloven om het anders te gaan doen. Zodat ze ons niet slecht laten voelen over onszelf, maar juist goed. Ik wil ervoor zorgen dat bedrijven inclusiever zijn in beeld en tekst. Iedereen kan hieraan meedoen.”

Wat is jouw missie?

“Ik wil graag dat de wereld vrijer en beter wordt. Wij hebben deze wereld zo gemaakt, dus wij kunnen hem ook veranderen.
Ik ben bevoorrecht met het feit dat ik in Nederland ben geboren. Ik heb democratie, vrouwenrechten en een goed klimaat. Als ik in Bangladesh was geboren, zag mijn leven er heel anders uit. Ik wil graag alles wat ik zomaar heb gekregen inzetten om die balans eerlijker te maken. Want ik heb dit niet meer verdiend dan iemand anders.”

Waar staan we met feminisme anno 2020?

“Ik probeer met #SustainabilityAgainstShame te laten zien dat er nog wat kan en moet gebeuren.
Ik denk echt dat we nog niet vrij genoeg zijn. Er ligt van allerlei kanten druk op de manier hoe we eruit moeten zien. Zowel voor mannen als vrouwen, maar voor vrouwen iets meer.

Ik vind het ook nog steeds ongelofelijk dat we hard moeten vechten voor gelijke beloning. Ik denk dat we heel veel bereikt hebben, maar tegelijkertijd ook nog aan de slag moeten en niet moeten verslappen.”

Waar denk je dat we heengaan?

“Ik voel wel dat dit een tijd is waarin we ons bewuster zijn van dingen die gebeuren en dat we taboes beter kunnen doorbreken. Tradities waarvan we lang hebben gedacht dat ze voor altijd zo zouden blijven, zijn aan het veranderen. Het gaat nooit snel genoeg, maar er zit wel beweging in.
Het beperkte ideaalbeeld dat niet gevarieerd genoeg is moet zeker in deze tijd aangepakt worden. Dat geldt voor heel veel bevrijdingsbewegingen. Ik denk dat dit een tijd is én wordt waarin allerlei normen, taboes en hokjes worden opengebroken.”

Wat kun je het beste doen als je je wil verdiepen in feminisme?

“Ik heb veel geleerd van het boek ‘The Beauty Myth’ van Naomi Wolf. Dit is echt een klassieker als het gaat om het beperkende schoonheidsideaal. En de Instagram-accounts van onder andere @GeorginaCoxPersonalTraining, @MattZHaig, @AjaBarber, @DanaeMercer, @JameelaJamilOfficial en @i_Weigh vind ik ook super inspirerend, net als de podcast ‘Over Haar’ van Carolien Borgers.”

Wil je meer zien en lezen van Marieke? Bekijk hier haar Instagram of hier haar website.

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?