Onze feministische beldate met Milou Deelen

-

Vorig jaar organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Journalist, activist en feminist Milou Deelen zet zich graag in voor veel verschillende onderwerpen. Van slutshaming tot straatintimidatie. Ze houdt zich overal mee bezig en schrijft erover. Maar wat is haar doel en hoe heeft ze zichzelf verdiept in feminisme? Je leest het hier!

The TittyMag: Wat voor werk doe je?

Milou Deelen: Ik ben Milou, 24 jaar oud en werkzaam als journalist. Ik noem mezelf zeker een feminist en ook een activist. Ik schrijf vaak stukken over feministische onderwerpen of dingen waar ik zelf tegenaan loop omdat ik vrouw ben. Dat is eigenlijk een korte omschrijving van wat ik doe.

TTM: Wat is jouw missie?

MD: Ik strijd voor het feminisme, ik hoop dat we uiteindelijk gelijkwaardiger worden behandeld. Dat is volgens mij het uiteindelijke doel. En dan niet gelijkheid alleen in gender, maar ook intersectioneel. Gelijkheid voor mensen die niet hetero zijn, mensen van een andere culturele achtergrond, etc. Eigenlijk dat iedereen gelijk behandeld wordt.

Door stukken te schrijven over dat soort onderwerpen hoop ik ook meer bewust zijn te creëren. Vaak als ik een stuk heb geschreven zeggen mensen: “Oh daar heb ik nog nooit op die manier over nagedacht”. En dat is ook precies de reden waarom ik zo een stuk schrijf. Het loopt vaak uit een waarover ik schrijf. De ene keer gaat het over de loonkloof en de andere keer over straatintimidatie. Het ene stuk is wat persoonlijker dan het andere.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2019?

MD: Feminisme wordt in deze tijd weer erg veel besproken. Het is goed dat hier zoveel aandacht voor is, maar eigenlijk zou het niet meer moeten.

Volgens de wet zijn we gelijk. Maar je ziet in de praktijk dat dat nog niet helemaal waar is. Deze feministische golf, als je het een golf kan noemen, gaat voornamelijk over intersectionaliteit. Dat betekent, wat ik eerder ook al noemde, dat iedereen betrokken wordt bij het feminisme. Dat het niet alleen maar gaat over ‘witte’ vrouwen. Want het klopt dat het feminisme nog best ‘wit’ is. Maar daar gaat deze ‘golf’ verandering in brengen!

TTM: Wat kan je het beste doen als je je meer wilt verdiepen in feminisme?

MD: Dat verschilt een beetje denk ik. Zelf ben ik vooral veel gaan lezen, omdat ik die mogelijkheid had. Ook heb ik veel lezingen bezocht en met andere feministen gesproken, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen een mogelijkheid. Om ergens te beginnen zou je feministen kunnen gaan volgen op Instagram! Dat is, denk ik in Nederland, wel iets dat veel mensen kunnen.

Wil je een goed begin maken met het volgen van feministen? Of wil je gewoon meer van Milou Deelen zelf zien? Klink dan hier! En wij zien je volgende week weer met een nieuwe feministische beldate!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish