Onze feministische beldate met Naomie Pieter

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Op maandag 5 juni stond Naomie samen met 10.000 mensen op de Dam te protesteren voor ‘Black Lives Matter.’ Al sinds 2016 maakt Naomie zich hard voor gelijke rechten en het bestrijden van racisme. Ze is een rolmodel voor velen. We bespreken het met haar: in de feministische beldate!

The TittyMag: Kan je vertellen hoe je de afgelopen weken hebt ervaren?

Sinds 2016 ben ik druk bezig met het organiseren van demonstraties. Dit is de eerste keer dat ik het gevoel heb dat de media het begrijpt en niet de strijd tegen racisme probeert moeilijker te maken. Het is de eerste dat ik mij gesteund voel door de media, en dat vind ik een hele fijne ontwikkeling. Je hebt als zwarte queer vrouw veel werk te doen, dit kost veel energie. Toch blijf ik doorgaan. Ik voel me na de demonstratie op de Dam meer hoopvol. Nu is het belangrijk om deze ontwikkeling vast te blijven houden.

TTM: Wat is jullie missie?

‘I Have a Dream,’ dit is een hele grote vraag. Ik heb niet een bepaalde missie, het zijn verschillende missies die met elkaar verbonden zijn. We bereiken een rechtvaardige samenleving stap voor stap. De wereld is nu niet gebouwd voor alle mensen. Ik wil iets bijdragen aan een wereld waarin iedereen samen kan zijn en leven.

Hoe kunnen we zorgen dat mensen zich hier meer bewust van worden?

Je hebt daar verschillende tactieken voor nodig. Het proces van bewustwording is nu al aan de gang. Het feit dat er ruim 10.000 mensen op de Dam stonden, geeft aan dat deze ontwikkeling gaande is. Alleen we moeten nu gaan bedenken hoe we dit blijven vasthouden. Na de Tweede Wereldoorlog maakte we ons hard voor het stoppen van onrecht naar mensen. Alleen dit onrecht is er nog steeds. Discriminatie gaat niet zomaar de wereld uit, want het is iets menselijk. Het enige wat we kunnen doen, is het strafbaar maken. Dit is hard nodig.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

Ik ben blij, dat er een vierde feministische golf is ontstaan in de wereld. In Nederland wordt vaak gedacht, dat de vrouwenemancipatie niet meer nodig is aangezien er al vrouwen stemrecht is. Er wordt alleen nog helemaal niet nagedacht over de rechten van de LHBTQ+ vrouw. Vrouwenemancipatie is nog niet zo ver als mensen denken. De lesbische- en trans vrouw wordt vaak niet eens gezien als vrouw, alsof zij een los onderdeel zijn. Hier moeten drastische veranderingen in komen. Er is te weinig aandacht voor het feit, dat LHBTQ+ vrouwen ook misbruikt worden en s ’avonds niet veilig zijn op straat. Het stoort me, dat er aan veel onrecht geen aandacht wordt gegeven in de media. Ik ken weinig feministische groepen waar trans vrouwen ook onderdeel van zijn. Ik had heel erg moeite met de term feminisme, vrouwenemancipatie werd altijd geclaimd door het wit feminisme.

Hoe wordt het begrip feminisme inclusief voor iedereen?

Je kan het niet hebben over de vrouw zonder te hebben over haar arbeidsklasse, gender en afkomst. Dat is waar white feminism vaak de plank in mis slaat. We voelen zeker ergens hetzelfde soort onrecht en discriminatie, maar witte vrouwen beseffen niet dat zwarte vrouwen naast seksisme nog een andere vorm van discriminatie ervaren. Het is een groot verschil dat ik zwart ben. In de tijd van de slavernij waren slavernij waren witte vrouwen ook slaven eigenaren. Er zit nog zo’n groot verschil, wat mensen moeten inzien.

Wat kan je het beste doen om je te verdiepen in feminisme?

 Dat is je eigen proces, en dat kan niemand anders voor je bepalen. Ik ben klaar met mensen uitleggen over wat ze moeten doen voor een mooiere samenleving. We staan al jaren langs de zijlijn te schreeuwen. Ik focus mij op mensen die opzoek zijn naar de vrijheid. Ik werk daarnaartoe. Ik richt mij op de toekomst.

Hoe zie jij de toekomst?

Ik ben door de demonstratie op maandag 5 juni en de andere demonstraties in Nederland hoopvol. Ik ben ook een beetje in de war over de toekomst. Ik had voor de protesten gehoopt op een overweldigende opkomst, maar nu dit gebeurd is moet ik mijn verwachtingen opnieuw bijstellen. Ik wil niet zeggen, dat er een droom is uitgekomen, aangezien er moet nog te veel gebeuren. Ik zie dat mensen hier eindelijk mee bezig zijn. De minister-president Rutte is niet mijn favoriete politicus, maar nu hij eindelijk toegeeft dat zwarte piet racistisch is voelt dat als een overwinning. Het is een strategische zet van Rutte, maar hij kon er moeilijk om heen blijven draaien. Het is pijnlijk dat hij dit nu pas aangeeft, maar het doet wel wat met de samenleving. Ik kan geen uitspraak doen over hoe de toekomst eruit komt te zien, maar verandering is on it’s way.

Wil je meer zien van Naomie Pieter, bekijk hier haar Instagram!

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?