Onze feministische beldate met ORISUN STUDIO

-

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we Nike Ayinla!

Nike Ayinla

Nike werkt als programmamaker, producent, host en alles wat daartussen zweeft. Dit doet ze voor verschillende organisaties, onder andere voor het Mauritshuis, Humanity House, Nestruimte Den Haag en Zaal 3. Ook runt ze haar eigen studio, ORISUN STUDIO. Hier creëert ze maatschappelijke projecten binnen de creatieve industrie. Die projecten zijn vaak gefocust op het aanpakken van specifieke vraagstukken. Homegrown is hier een voorbeeld van; een project dat gaat over zichtbaarheid en talentontwikkeling van jonge makers en artiesten.

 

TTM: Je bent enorm veelzijdig, wat is je missie in alles wat je doet?
Nike: “Ik wil veel dingen gedaan krijgen. Ik ben iemand die gelooft in liefde. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar ik denk dat het ons veel kan leren. Naar mijn mening zijn wij hier om onze passies naar een hoger plan te tillen, en is dat de manier waarop wij mensen van elkaar kunnen leren. Ik denk dat dat iets is wat ik graag bij jonge makers en artiesten wil benadrukken, wat voor impact ze kunnen maken op de wereld. Er zijn politici en economen die hun ding doen, maar als ik kijk naar de creatieve sector dan zijn dat écht de mensen die je kunnen raken. Muzikanten kunnen iets teweeg brengen in ons lichaam wat blijvend is. Daarin wil ik investeren, ik denk niet dat we dat verloren moeten laten gaan. Stel je voor dat we in deze tijd geen films of boeken hadden gehad! Of dat we nu geen kunst zouden kunnen maken of tot ons nemen. Imagine.. Hoe zouden we dat overleven? We staan er niet genoeg bij stil, we nemen het voor lief. Dat vind ik jammer.”

TTM: Waar vind jij dat we staan met het feminisme anno 2021?
Nike: “Dat is een grote vraag, ik weet niet of ik dit zo snel kan beantwoorden. Laatst stuurde een collega van mij, Steven van Lummel, me een aflevering door van een podcast. Deze podcast van het NRC, Onbehaarde Apen, ging over archeologen/onderzoekers die botten hadden gevonden van een jager. Zij gingen er direct vanuit dat het om de botten van een man ging. Eindstand: it was a whole ass woman! Wat deze aflevering zo interessant maakte was dat de archeologen die al die tijd dachten dat de vondst een man was, opnieuw naar zichzelf moesten kijken en toegeven dat ze serieuze vooroordelen hadden. Het feit dat Steven, als man, die aflevering naar mij stuurde, with his chest.. Dat vond ik al bijzonder. Daarnaast is het grappig dat deze onderzoekers al jaren roepen dat mannen jagers zijn, en nu schrikken van hun eigen oordeel.  Om terug te komen op de vraag, ik denk dat de shift vooral plaatsvindt bij mannen. Dit heeft te maken met de nieuwe generaties (millenials en gen-Z) die veel mondiger zijn. We don’t let things slip. Ik merk dat mannen meer ruimte krijgen om hun feminiene kanten te tonen en dat dit oké is. Als ik kijk naar andere ongelijkheid-issues zie ik ook een soort shift. De kids pikken dingen niet; ze gaan er gewoon voor.”

TTM: En wat kun je het beste doen als je je wilt verdiepen in het feminisme?
Nike: “Het aller aller-aller-allereerste wat je moet doen is jezelf openstellen. Daar begint het; bij jezelf. Jezelf openstellen voor boeken, gedachtes, of muziek van mensen met een andere mening. Toen ik werd gevraagd voor dit interview dacht ik gelijk aan een boek dat ik vorig jaar gelezen heb: ‘Why men don’t listen and why women can’t read maps’. Die titel triggert meteen, en heeft tegelijkertijd iets grappigs. Je wilt bijna de kern van waarheid die in de titel schuilt niet toegeven. De schrijver legt in het boek duidelijk uit dat er een verschil is tussen gelijkheid en verschil. Dat mannen en vrouwen ergens wel anders denken, en dat dit consequenties heeft. Dit betekent niet dat we niet voor dezelfde functies kunnen gaan. Als een vrouw bij het leger wil moeten we ervoor zorgen dat we een wereld creëren waarin dit mogelijk wordt.”

TTM: Hoe denk je, en  hoop je, dat feminisme er in de toekomst uit zal zien?
Nike: “Ik hoop dat we in de toekomst het woord feministe niet meer hoeven te gebruiken, dat het écht gaat over gelijke rechten. Mensen struikelen over het woord, wat ik jammer vind, maar aan sommige woorden kleeft een bepaalde lading. Ik hoop dat dit geen struikelblok wordt. Ik hoop dat mensen eerlijk durven toe te geven dat het niet makkelijk is. Wanneer we spreken over gelijke rechten hebben we het eigenlijk over machtsverdeling en kapitalisme. Vaak moet je dingen inleveren om andere mensen een kans te geven. Dit is hoe de disbalans in stand wordt gehouden: omdat het voelt alsof je iets weggeeft of inlevert. Als je het hebt over gelijkheid en gelijke rechten, dan hoop ik dat het woord ‘feminisme’ geneutraliseerd wordt. Op deze manier hoop ik dat we het gesprek over deze kwestie naar een hoger plan kunnen tillen.”

Meer te weten komen over Nike? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish