Onze feministische beldate met Olave

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Olave Nduwanje is een feminist, activist, politicus en YouTube vlogger. Een vrxuw die onrechtvaardigheid bij de keel grijpt. Op 11 februari zat Olave tegenover Cathelijne Blok founder van the Tittymag in het Yousem. Daar sprak Olave over vrxuwen rechten en gendergelijkheid. Dit smaakte voor the Tittymag natuurlijk naar meer.

The TittyMag: Wie ben je en wat doe je voor werk?

Olave: Ik werk voor IGLYO (Internationaal gay, lesbian, trans, queer intersex youth organisation.) Dat is het Europese netwerk van LHBT-jongeren organisaties. We hebben nu ongeveer 95 leden in meer dan 40 landen over het hele Europese continent. Daarnaast werk ik als schrijfster, spreekster en ook als vlogger op YouTube.

TTM: Wat is jouw missie?

O: Mijn missie is vooral gericht op het bundelen van kracht, kennis en perspectieven. Met als doel het bestrijden van witte suprematie, onrechtvaardigheid en armoede. Daarom is voor mij collectiviteit erg belangrijk. Het is niet mijn missie alleen. Ik heb het geluk dat zoveel mensen dezelfde strijd voeren. Hieruit haal ik veel energie.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

O: Waar we staan met feminisme? Dat is een grote vraag.. We zouden hem eigenlijk moeten opdelen in kleinere vragen. Feminisme in 2020 is plaatsgebonden. Het ligt er aan waar je voor vecht. En in welke gemeenschap je dat doet. Feminisme in Nederland en België hebben we nog een lange weg te gaan. Er is nog veel werk te verrichten.

TTM: Wat kan je het beste doen als je wilt verdiepen in feminisme?

O: Je kan je verdiepen in intersectionele feminisme. Voor mij zijn denkers als Audre Lorde, de Combahee River Collective en jurist Kimberlé Crenshaw inspirerend. Deze vrouwen zijn een belangrijke bron van feministische inzichten en strategieën voor actievoering. Ook mogen we erop vertrouwen dat wat wij vrouwen meemaken, denken en perspectieve die wij hebben heel belangrijk zijn. Ook moeten we blijven praten met elkaar om van elkaar te leren. Daarnaast kan je natuurlijk ook genderstudies gaan doen in Utrecht.

TTM: Wat is feminisme voor jou?

O: Het bevragen en bestrijden van het patriarchaat. Het tegen gaan van de maatschappelijke en politieke machtsstructuur. Wat mij betreft heeft feminisme een belangrijke strijd te voeren tegen witte suprematie. Wat heel belangrijk is in mijn route als feminist, was het vinden van andere zwarte vrouwen. Toen ik in een burn-out zat had ik antwoorden nodig om te begrijpen hoe ik tot dat punt van mijn leven was gekomen. Ik had er te veel voor gedaan om te voldoen aan het witte patriarchaat. Voor ik weer verder kon gaan, had ik antwoorden nodig.

Ik heb het geluk gehad dat ik een groep Amsterdamse vrouwen ben tegengekomen die dezelfde missie hebben. Deze vrouwen hebben mij onder de hoeden genomen en hebben mij geleerd om mijn perspectief als een zwarte transvrouw serieus te nemen. Ook hebben zij mij geleerd hoe belangrijk het is om samen te werken.

 

Om meer te weten te komen van Olave kan je haar volgen op Instagram of op haar Youtube kanaal.

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?