Onze feministische beldate met Olave

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. De feministen 4.0. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate!

Olave Nduwanje is een feminist, activist, politicus en YouTube vlogger. Een vrxuw die onrechtvaardigheid bij de keel grijpt. Op 11 februari zat Olave tegenover Cathelijne Blok founder van the Tittymag in het Yousem. Daar sprak Olave over vrxuwen rechten en gendergelijkheid. Dit smaakte voor the Tittymag natuurlijk naar meer.

The TittyMag: Wie ben je en wat doe je voor werk?

Olave: Ik werk voor IGLYO (Internationaal gay, lesbian, trans, queer intersex youth organisation.) Dat is het Europese netwerk van LHBT-jongeren organisaties. We hebben nu ongeveer 95 leden in meer dan 40 landen over het hele Europese continent. Daarnaast werk ik als schrijfster, spreekster en ook als vlogger op YouTube.

TTM: Wat is jouw missie?

O: Mijn missie is vooral gericht op het bundelen van kracht, kennis en perspectieven. Met als doel het bestrijden van witte suprematie, onrechtvaardigheid en armoede. Daarom is voor mij collectiviteit erg belangrijk. Het is niet mijn missie alleen. Ik heb het geluk dat zoveel mensen dezelfde strijd voeren. Hieruit haal ik veel energie.

TTM: Waar staan we met feminisme anno 2020?

O: Waar we staan met feminisme? Dat is een grote vraag.. We zouden hem eigenlijk moeten opdelen in kleinere vragen. Feminisme in 2020 is plaatsgebonden. Het ligt er aan waar je voor vecht. En in welke gemeenschap je dat doet. Feminisme in Nederland en België hebben we nog een lange weg te gaan. Er is nog veel werk te verrichten.

TTM: Wat kan je het beste doen als je wilt verdiepen in feminisme?

O: Je kan je verdiepen in intersectionele feminisme. Voor mij zijn denkers als Audre Lorde, de Combahee River Collective en jurist Kimberlé Crenshaw inspirerend. Deze vrouwen zijn een belangrijke bron van feministische inzichten en strategieën voor actievoering. Ook mogen we erop vertrouwen dat wat wij vrouwen meemaken, denken en perspectieve die wij hebben heel belangrijk zijn. Ook moeten we blijven praten met elkaar om van elkaar te leren. Daarnaast kan je natuurlijk ook genderstudies gaan doen in Utrecht.

TTM: Wat is feminisme voor jou?

O: Het bevragen en bestrijden van het patriarchaat. Het tegen gaan van de maatschappelijke en politieke machtsstructuur. Wat mij betreft heeft feminisme een belangrijke strijd te voeren tegen witte suprematie. Wat heel belangrijk is in mijn route als feminist, was het vinden van andere zwarte vrouwen. Toen ik in een burn-out zat had ik antwoorden nodig om te begrijpen hoe ik tot dat punt van mijn leven was gekomen. Ik had er te veel voor gedaan om te voldoen aan het witte patriarchaat. Voor ik weer verder kon gaan, had ik antwoorden nodig.

Ik heb het geluk gehad dat ik een groep Amsterdamse vrouwen ben tegengekomen die dezelfde missie hebben. Deze vrouwen hebben mij onder de hoeden genomen en hebben mij geleerd om mijn perspectief als een zwarte transvrouw serieus te nemen. Ook hebben zij mij geleerd hoe belangrijk het is om samen te werken.

 

Om meer te weten te komen van Olave kan je haar volgen op Instagram of op haar Youtube kanaal.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish