Onze feministische beldate met Sietske Atsma

-

In 2018 organiseerden we onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn zij nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in deze reeks: onze feministische beldate. Deze week spreken we met Sietske Atsma!

Sietske Atsma (38) is geboren en getogen in Amsterdam. Tien jaar geleden startte Atsma met het werken in de cosmetische sector. Niet alleen heeft ze gebruikerservaring als consument, ook assisteerde ze artsen in verschillende klinieken bij het uitvoeren van consulten en behandelingen. Atsma voelde zich op haar plek en ontwikkelde hieruit voortvloeiend haar eigen platform: wiemooiwilzijn.

 

Sietske Atsma door Iris Planting

Wat was jouw beweegreden om te starten met je eigen platform?
“Ik kom uit de danswereld, waar ik veel op het podium stond en zichtbaar was. Zo raakte ik bekend met de onzekerheden die hieraan gerelateerd waren. Ik heb zelf ook een aantal verfraaiingen ondergaan. Omdat ik hier heel open over was, en de kennis had vanuit de klinieken waar ik heb gewerkt, merkte ik dat veel vrouwen mij benaderden voor advies.

Eerst hostte ik een online magazine en schreef ik columns voor andere websites; en hieruit voortvloeiend startte ik mijn eigen platform. Dit platform bestaat nu bijna vijf jaar. In de basis heb ik wiemooiwilzijn opgericht om eerlijke informatie te verstrekken over cosmetische verfraaiingen. Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot een safe haven voor vrouwen, waar ik hen adviseer en we onzekerheden kunnen bespreken. Er zijn ontzettend veel aanbieders op het gebied van cosmetische verfraaiingen. En door de opkomst van sociale media is er een hogere groepsdruk, wat kan resulteren in onzekerheid. Daarom is het heel belangrijk om goed geadviseerd te worden en dit onderwerp bespreekbaar te maken.”

Wat is je missie binnen je platform?
“Ik vind zelfbeschikking, het zelf bepalen hoe jij je leven indeelt, een mooi gegeven. Je lichaam is hier een belangrijk onderdeel van. Waar ik bewustzijn voor wil creëren, is het feit dat cosmetische ingrepen niet zaligmakend zijn, en soms zelfs ronduit gevaarlijk. Door middel van dit platform wil ik mensen eerlijk adviseren, zonder hier zelf een commercieel belang bij te hebben.
De intentie is om nog meer onderzoek te doen naar het zelfbeeld. Ik heb een krachtig team van experts samengesteld, met daarin artsen, onderzoekers en wetenschappers. Wij delen allemaal dezelfde interesse over het huidige schoonheidsideaal; en onderzoeken wat voor invloed dit heeft op mensen.”

Hoe zou jij je eigen feminisme omschrijven?
“Gisteren was ik in gesprek over het feminisme met Sarah Hildering. Zij noemde mij een impliciete feminist; en daar kan ik me wel in vinden. Ik ben niet heel bewust bezig met feminisme, maar zonder er een label aan te hangen, zet ik me altijd al actief in voor de veiligheid en vrijheid van de vrouwen om me heen. Dit geldt trouwens ook voor mannen.

Ik probeer me niet teveel bezig te houden met het grote onrecht in de wereld, omdat ik daar geen oplossing voor heb. Wel probeer ik hier in mijn eigen omgeving zo goed mogelijk naar te kijken. Dit kan ik kwijt in mijn platform. Ik heb mezelf nooit betiteld als feminist, voor mij is deze levenshouding vanzelfsprekend.”

Wat kun je het beste doen als je je wilt verdiepen in het feminisme?
“Ik denk dat je eerst moet bepalen wat jouw positie is binnen deze wereld; en bij jezelf moet nagaan of je hier tevreden mee bent. Daarna kun je verder kijken naar wat je kunt doen om je positie te verbeteren. Als je hier bewust mee bezig bent, geef je dit automatisch door aan je omgeving.
Ik denk dat je hier je eigen vorm in moet vinden. Alles begint bij de basis; en dat ben jij zelf. Als je tevreden, zelfverzekerd en gelukkig bent, ben je in staat om anderen op deze manier te inspireren.”

Hoe hoop je dat het feminisme er in de toekomst uit zal zien?
“Als ik kijk naar de medische sector, dan moet hier nog een grote inhaalslag gemaakt worden op het gebied van aanbod en kwaliteit. Als ik zie hoe er met vrouw gerelateerde problemen, zoals borstkanker, wordt omgegaan, dan valt er op dit vlak nog veel te winnen. De medische wereld bestaat op dit moment voornamelijk uit mannen, waardoor er vaak vanuit mannelijk perspectief gehandeld wordt. Het zou fantastisch zijn als hier in de toekomst een verschuiving in plaatsvindt.”

Wil je meer weten over Sietske? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish